Mit tanácsoltok ez ügyben. Mit tanácsoltok?
Nekem apám tartozásával mondom mi volt a menetrend (az eredetileg OTP áruhitel volt, azt felmondták, átkerült a faktoringhoz, a faktoring meg átadta végrehajtónak, és bejegyezték egy házra, tehát ugyanez.)
Elmentem a faktoringhoz, ott közölték hogy 795 a tartozás jelenleg (miközben 145 volt a tőketartozás). Írtam kérelmeket, beadtam a halottit, elbírálták, kaptam egy 8 napig élő ajánlatot 300ezer ft egy összegű befizetésről. Befizettem, kaptam papírt róla, ezzel át kellett mennem a végrehajtóhoz. Ott a végrehajtási dijat ki kellett fizetnem, ha jól emlékszem 35e Ft körül volt, majd a földhivatali illetéket, ami 6600 Ft. Utána törölték le a házról nagy nehezen..
Kb. ahogy az előttem hozzászóló leírta.
A végrehajtó nem engedheti el a tartozást, hiszen nem az övé, ő csak behajtja. Részletfizetést viszont engedélyezhet. Tehát ha csökkenteni szeretnéd a hátralékot, akkor a végrehajtót megkereső céggel/szervezettel kell felvenned a kapcsolatot. Ettől függetlenül a végrehajtó díját ki kell fizetned. Ő fogja töröltetni az ingatlanról a vh. jogot, mivel ő jegyeztett be rá. De csak akkor, ha a ő díját is rendezed. Ingyen ugyanis nem dolgozik.
Ettől függetlenül egyszer kell kifizetned a tartozást, hiába 4 ingatlant is bevontak fedezetként az eljárásba.
Az elévüléssel kapcsolatban még mindig az a helyzet, hogy ha jelzálogjog volt bejegyezve ezzel a tartozással kapcsolatban bármilyen ingatlanra, akkor az alatt nem évül a tartozás.
Banki hitelnél mindig így van, ha ingatlan fedezettel adnak hitelt. Először jelzálogjogot jegyeztet be rá a bank, majd ha nem fizeted a részleteket rendesen, a jelzálogjog mellé végrehajtási jogot jegyez be a végrehajtó (bank ilyet nem tehet). Ugyanis jelzálogjoggal nem értékesíthető az ingatlan, csak végrehajtási joggal. Az is a neve: "végrehajtási" jog. Onnantól kezdve az ingatlan árverésen értékesíthető a hátralék rendezése érdekében, tehát végrehajtható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!