Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Megérné lakást venni ilyen...

Megérné lakást venni ilyen feltételek mellett?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Jól jönne pár külsős vélemény, mielőtt hülye döntést hozok.

A lényeg, hogy összegyűlt a megtakarításaimból egy lakás önereje. Én nagyon ódzkodok belevágni, de a családom nagyon ösztönöz rá, hogy vegyek fel hitelt és fizessem inkább azt, mint az albérleti díjat.

Eredetileg tovább akartam gyűjteni, hogy minél kevesebb hitel legyen rajta, de sajna a másodállásom csak 2 éves volt, így ősztől már csak a főállásom marad (az fix), így kevesebbet tudok félretenni, mint eddig. Tehát lehet nem növekedne annyival a megtakarításom, mint a lakásárak és reálértéken ugyanitt lennék pár év múlva, mint most. A munkám fix és "vírusálló" így a nem fizetéstől nem félek. Viszont csak 27 éves vagyok, így lehet ráérnék ezzel?

Lehet megérné mégis a hitel?

N

2020. júl. 22. 13:40
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
65%
Én is most vettem egy lakást hitelre, jövő héten megyek közjegyzőhöz. Nekem elegendő volt a 20% önerő (OTP). Nekem azt mondták, hogy Budapesten elegendő szokott lenni. Engem is a szüleim bíztatnak már egy jó ideje a lakás vásárlásra :). És még így is kevesebb lesz a hitel törlesztőm, mint maga az albérlet. Meg mondom őszintén nekem már kicsit elegem volt abból, hogy havonta másnak a zsebét tömöm 140 ezerrel egy kis 30m2 -es lakásért, persze lehet mondani, hogy most meg a bank zsebét fogom, de én úgy fogom fel, hogy minden egyes havi törlesztővel közelebb kerülök a lakáshoz és nem wc-n lehúzott pénz az egész.. Persze lehet vitatkozni, hogy melyik jobb és az albérlet rugalmasabb, hogy könnyedén tudsz váltani.. Hogy az albérlet árak mennyire fognak esni/nőni majd a jövőben azt szerintem nem lehet csak így megmondani, most sem estek túlságosan az árak, aztán kitudja mi lesz. Én azt mondom, hogy merj bele vágni, egy lakás mindig egy jó befektetés tud lenni SZERINTEM.
2020. aug. 2. 12:34
 22/29 anonim ***** válasza:
22%

21-esnek: Spanyolországban zsákszámra állnak a válság után bedőlt ingatlanok (kilakoltatott családok) és most valószínűleg megint szaporodni fog jó néhány ingatlannal odakint.

Szóval nem, az ingatlan nem mindig és mindenkor feltétlenül jó befektetés. Jókor kell venni, jó áron, azaz olcsón.

Értem én, hogy sok a 140 ezer ft a semmire, de ha ne adja Isten bármi miatt elveszíted a munkádat vagy egészségügyi problémád akad, hónapokig nem tudod fizetni a törlesztőt, aztán átadják követeléskezelőnek, esetleg végrehajtási szakaszba kerül, majd elárverezik - na akkor lesz gond.

Nem kívánom, nehogy félreértsd, csak jó néhány devizahitelest ismerek, aki már majd a dupláját visszafizette annak, amit felvett, mégis lebeg a feje felett a kilakoltatás.

Pedig ők is anno azt hitték, hogy milyen okosak voltak, milyen jól jártak.

2020. aug. 2. 12:43
 23/29 anonim ***** válasza:
83%
22-es. Ezt a feltevést csak azért nem értem, mert legtöbbünknek nincs más lehetősége, mint albérletet, vagy hitelt fizetni. Ha a törlesztőimet nem tudom fizetni, akkor a bérleti díjat sem tudnám és onnan is kiraknak ugyanúgy, csak sokkal előbb. Mit csináljon ilyenkor az ember? Menjen a híd alá? Ezt a pénzt mindig mindenkor elő kell tudni teremteni. Nincs más opció.
2020. aug. 2. 12:51
 24/29 anonim ***** válasza:
21-es vagyok, persze én tudom is, hogy sajnos nagyon soknak belebuknak a hitelbe, és ezért is gondolom azt, hogy mindenkinek nagyon jól megkell gondolnia a hitel felvételt és mérlegelni a jövedelemmel összhangba. És ahogy 23-as is írja, az albérletet is ellehet ugyanúgy veszíteni bármikor.
2020. aug. 2. 13:12
 25/29 anonim ***** válasza:

11-es, 22-es vagyok és úgy látom, itt sokan súlyosan félreértették a mondanivalómat.

Nos, nem azt állítom, hogy az albérlet sokkal jobb és biztonságosabb, mint a lakásvásárlás, pusztán azt, hogy nem mindegy, MIKOR vesszük meg azt a lakást és hol?

Természetesen egy havi 140 ezres albérletnél (mondjuk azt nem értem, miért fizet ennyit 21-es) lényegesen jobb egy mondjuk havi 60 ezres törlesztő - csak a kérdezőnek meg épp most lett vége az egyik munkájának, tehát mindenképpen kivárnék egy kicsit, hogy mit hogyan tudok csinálni, hogy átlássam az anyagi dolgaimat.

21-esnek:

[link]

[link]

2020. aug. 2. 15:03
 26/29 anonim ***** válasza:
16%

Még valami: és ha most lehúztok, akkor még legalább fogom is tudni, hogy miért :D

Aki hitelt vesz fel, rabszolga lesz. Tudom, hogy ez furcsa és nem hiszeitek el, de ez bizony így van. nem mer kszólni a munkahelyén semmiért, mert mi van, ha kirúgják és nem tudja fizetni a hitelt, nem mer kilépni, mert ha akár csak 1 hónapig nem lesz más munkája, már gondok lesznek a törlesztő fizetéssel.

Ha albérlet, akkor szabadabban mozoghat az illető az országban vagy akár más országban is.

Végezetül: nem azt mondom, hogy a szülőknél lakjon az ember az idők végezetéig, de akinek van rá lehetősége, egy munkanélküliség, egy albérlet elvesztése esetén vissza tud "húzódni" a szülői házba, egy újabb erőgyűjtésre, újabb lábraállásra, szinte 0 anyagi költséggel (jó, nyilván valamennyit haza illik adni), de egy lakás esetén ezt nem lehet megcsinálni.

2020. aug. 2. 15:23
 27/29 anonim ***** válasza:
18-as írta le maximálisan jól.
2020. aug. 2. 15:25
 28/29 anonim ***** válasza:

26-osnak.

Akinek anyagi kötelezettségei vannak az bizony megfontoltan dönt, ha munkahelyet vált. Még mindig ott tartunk, hogy tök mindegy, hogy hitelt, vagy bérleti díjat, de azt bizony fizetni kell, ahogy a rezsit is, telefonszámlát, megélhetést és még kinek mit. Ehhez pénz kell és ha pénz kell, akkor nem döntesz felelőtlenül a bevételeiddel kapcsolatban. Ennyi erővel mindannyian rabszolgák vagyunk. Merek szólni a munkahelyemen és merek váltani, csak megfontoltan, tudván, hogy a tetteimnek következménye van. Ez a hiteltől tökéletesen független.

Attól, hogy saját lakása van az embernek, ugyanúgy szabadon mozoghat az országban, ha kap egy jó lehetőséget. A lakását kiadhatja, ő kivehet egy másikat. Ha fix döntésnek tűnik eladhatja, vehet az új környéken egyet. Rugalmasan kell gondolkozni.

És végezetül szülők. Lehet, hogy valakinek már nincsenek szülei, vagy 1,5 szobás panellakásban laknak, esetleg 200 km-re az ember munkahelyétől. Felnőtt fejjel egyébként sem gondolom, hogy a szülőkre kellene állandóan támaszkodni. 30 plusz évesen az ember legyen annyira életképes, hogy megoldja a problémáit, az életét. Ha erején felül vállalt, ismerje fel, szabaduljon a terheitől, illetve képezzen megtakarítást, hogy 3-6 hónapig munka nélkül is tudja fedezni a megélhetését probléma esetén, így baj nem lehet. Bár tudom, hogy bármi bajom lenne, a szüleimhez bármikor fordulhatok, mindent megteszek, hogy erre soha ne legyen szükség! Szerintem ez egy bizonyos kor után alap. Mostmár támaszkodjanak ők rám, ha úgy van, ne én rájuk.

2020. aug. 2. 19:19
 29/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Jelenleg albérletben élek, ha nem fizetném akár csak 1 hónapig azonnal kitennének (jogosan!). Ehhez képest még úgy tűnik a lakás törlesztőnem fizetése kevésbé súlyos probléma pár hónapig. Persze nem tervezem, hogy valaha is ilyenre kerüljön a sor. Az albérletemet is fizetem pontosan minden hónapban 6 éve.

Elköltözni máshová már nem akarok, sem más városba, sem más országba.

Őszinte leszek, 27 évesen már semmiképpen nem költöznék vissza a szülőkhöz. Nem szeretnék megint gyermek szerepbe kerülni. Hozzáteszem, nem is egy városban élünk, így ez kiesik. De ez az az opció, amit semmi esetre sem vállalnák be. Bármennyire szeretem is őket, ez nagyon káros lenne.

2020. aug. 4. 13:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!