Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Megérné lakást venni ilyen...

Megérné lakást venni ilyen feltételek mellett?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Jól jönne pár külsős vélemény, mielőtt hülye döntést hozok.

A lényeg, hogy összegyűlt a megtakarításaimból egy lakás önereje. Én nagyon ódzkodok belevágni, de a családom nagyon ösztönöz rá, hogy vegyek fel hitelt és fizessem inkább azt, mint az albérleti díjat.

Eredetileg tovább akartam gyűjteni, hogy minél kevesebb hitel legyen rajta, de sajna a másodállásom csak 2 éves volt, így ősztől már csak a főállásom marad (az fix), így kevesebbet tudok félretenni, mint eddig. Tehát lehet nem növekedne annyival a megtakarításom, mint a lakásárak és reálértéken ugyanitt lennék pár év múlva, mint most. A munkám fix és "vírusálló" így a nem fizetéstől nem félek. Viszont csak 27 éves vagyok, így lehet ráérnék ezzel?

Lehet megérné mégis a hitel?

N

2020. júl. 22. 13:40
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
57%

"Tehát lehet nem növekedne annyival a megtakarításom, mint a lakásárak"

A lakásárak MOST biztosan nem fognak nőni - max stagnálni.

Ha nagyon Isten háta mögötti, nagyon eldugott faluban fillérekért vennél házat, akkor azt mondom, az talán még nőhet, de máshol nem valószínű.

Az albérletből vészhelyzet esetén gondolom haza tudsz menni a szüleidhez, ha már nem tudod fizetni vagy megbetegednél - ne adja Isten- a házat viszont nem tudod "csak úgy" elpasszolni...

normál esetben azt mondanám, hogy inkább hitelt fizess, mint albérletet, de így, hogy a másodállásodat elvesztetted, így nem.

Javaslatom: előbb nézd meg, hogy egyáltalán tudod-e az albérlet+ rezsit fizetni a jelenlegi pénzedből, aztán nézd meg, hol, mennyiért tudnál venni, mennyi lenne a havi rezsije a lakásnak, s azt vajon hosszú távon bírnád-e, ha bármi történik?

2020. júl. 22. 13:57
 2/29 anonim ***** válasza:
68%
Most még nagyon jó kondíciókkal lehet hitelt felvenni, ráadásul ha első lakás, kapsz kedvezményeket is. Én egy apró (30-40 négyzetméter) lakást keresnék, jó lokációval, hogy később is hasznot tudj belőle hozni. Ha esetleg te mozogsz egy nagyobba, ezt mindig ki tudod majd adni, az ekkora lakások nagyon kapósak az albérlet piacon. Úgyhogy én a vétel mellett vagyok.
2020. júl. 22. 14:05
 3/29 anonim ***** válasza:
59%

Abszolút a vétel.

Jelentősen nem fognak csökkenni az árak (a felére-harmadára csökkenő árak vizionálása rossz vicc). A hitelek most tényleg jók.

Ha az alap fizuból is biztonsággal tudod fizetni a hitelt és még marad tartalékod akkor tuti belevágnék a helyedbe.

2020. júl. 22. 14:18
 4/29 anonim ***** válasza:
50%

Én kivárnék egy bő fél évet, a moratórium vége után fél évvel lehetnek érdekes dolgok itt.

(Ettől függetlenül én is hasonló cipőben járok, és nagyon viszket a tenyerem, hogy lépjek)

2020. júl. 22. 14:23
 5/29 anonim ***** válasza:
41%

"a moratórium vége után fél évvel lehetnek érdekes dolgok"

Mire gondolsz?

2020. júl. 22. 14:26
 6/29 anonim ***** válasza:
70%
Én semmiképp nem vágnék bele semmilyen hitelfelvételbe, hanem kivárnám, hogy milyen hatása van ennek a kezdődő iszonyatos gazdasági világválságnak, és az új helyzetben milyen lehetőségeim vannak. De ez is csak egy vélemény, mint az összes többi, sajnos nincsen üveggömbünk, és minden döntésről csak utólag fog kiderülni, hogy helyes volt-e. Tudom, hogy ez nem sokat segít a döntésben, de mindenesetre azt hiszem, hogy most a jelenlegi helyzetben a fokozott óvatosság jobb döntés.
2020. júl. 22. 14:27
 7/29 anonim ***** válasza:
61%
#5: Arra gondolok, hogy sok családban csökkenhet a havi bevétel. Aminek a hatásai még nem látszanak a piacon. Majd ha újra fizetni kell és elfogy minden tartalék, akkor megjelenhet a piacon egy eladói réteg, akinek sürgős lesz az eladás, ami lefelé nyomhatja az árakat. Nem 50%-kal természetesen, de tehet hozzá. Ez az amiről még senki nem beszél, mert nem lehet tudni mi lesz.
2020. júl. 22. 14:47
 8/29 anonim ***** válasza:
51%
Sztem is gáz lesz kb jövő ilyenkor, addig mindenképp érdemes várni, ha nem annyira sürgős a dolog.
2020. júl. 22. 15:06
 9/29 anonim ***** válasza:
68%

Én belevágnék.

Ha az árak csökkenni is kezdenek, évekbe telik majd, mire érezhetően olcsóbbak lesznek az ingatlanok. Albérleten többet buksz ez idő alatt.

2020. júl. 22. 15:20
 10/29 anonim ***** válasza:
48%
Nekem meg nincsen hozza az az ominozus 4M onerom de en is 27 vagyok, Budapesten vagyok es berlek, viszont ahogyan feljebb is irtak, lehet erdemesebb varni, jon egy masodik hullam es lehet bumm lesz, ki tudja? Maximum olyan helyet keresel alberletben amire fel eves szerzodest irsz, en is szerintem ezt fogom tenni es nem irok ala egy evet ha itt maradok a jelenlegi alberletben.
2020. júl. 22. 16:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!