Megérné lakást venni ilyen feltételek mellett?
Sziasztok!
Jól jönne pár külsős vélemény, mielőtt hülye döntést hozok.
A lényeg, hogy összegyűlt a megtakarításaimból egy lakás önereje. Én nagyon ódzkodok belevágni, de a családom nagyon ösztönöz rá, hogy vegyek fel hitelt és fizessem inkább azt, mint az albérleti díjat.
Eredetileg tovább akartam gyűjteni, hogy minél kevesebb hitel legyen rajta, de sajna a másodállásom csak 2 éves volt, így ősztől már csak a főállásom marad (az fix), így kevesebbet tudok félretenni, mint eddig. Tehát lehet nem növekedne annyival a megtakarításom, mint a lakásárak és reálértéken ugyanitt lennék pár év múlva, mint most. A munkám fix és "vírusálló" így a nem fizetéstől nem félek. Viszont csak 27 éves vagyok, így lehet ráérnék ezzel?
Lehet megérné mégis a hitel?
N
"Tehát lehet nem növekedne annyival a megtakarításom, mint a lakásárak"
A lakásárak MOST biztosan nem fognak nőni - max stagnálni.
Ha nagyon Isten háta mögötti, nagyon eldugott faluban fillérekért vennél házat, akkor azt mondom, az talán még nőhet, de máshol nem valószínű.
Az albérletből vészhelyzet esetén gondolom haza tudsz menni a szüleidhez, ha már nem tudod fizetni vagy megbetegednél - ne adja Isten- a házat viszont nem tudod "csak úgy" elpasszolni...
normál esetben azt mondanám, hogy inkább hitelt fizess, mint albérletet, de így, hogy a másodállásodat elvesztetted, így nem.
Javaslatom: előbb nézd meg, hogy egyáltalán tudod-e az albérlet+ rezsit fizetni a jelenlegi pénzedből, aztán nézd meg, hol, mennyiért tudnál venni, mennyi lenne a havi rezsije a lakásnak, s azt vajon hosszú távon bírnád-e, ha bármi történik?
Abszolút a vétel.
Jelentősen nem fognak csökkenni az árak (a felére-harmadára csökkenő árak vizionálása rossz vicc). A hitelek most tényleg jók.
Ha az alap fizuból is biztonsággal tudod fizetni a hitelt és még marad tartalékod akkor tuti belevágnék a helyedbe.
Én kivárnék egy bő fél évet, a moratórium vége után fél évvel lehetnek érdekes dolgok itt.
(Ettől függetlenül én is hasonló cipőben járok, és nagyon viszket a tenyerem, hogy lépjek)
"a moratórium vége után fél évvel lehetnek érdekes dolgok"
Mire gondolsz?
Én belevágnék.
Ha az árak csökkenni is kezdenek, évekbe telik majd, mire érezhetően olcsóbbak lesznek az ingatlanok. Albérleten többet buksz ez idő alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!