Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Érdemes lenne az összes...

Érdemes lenne az összes pénzemet állampapírba fektetni?

Figyelt kérdés

Van kb 600 ezer forint megtakarított pénzem. Nem terveztem a közeljövőben elkölteni. Érdemes lenne állampapírba fektetni az egészet?

Az kamatozna. Mekkora kockázata van? Úgy tudom bukni nem lehet rajt.

2020. júl. 11. 20:27
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
90%

1 éves kincstárjegybe téve 2,5%-os kamat 1 év + 0,01 napra fizet (2019-től adómentes) bruttó = nettó 15 000Ft-ot, ez 5 évre 75 000Ft.

MÁP+ akár a nyomtatott postai is, ha nem akarsz külön értékpapírszámlát nyitni fizet nettó 27,35%-ot 5 évre + max extra 5 napra = 164 100Ft kamatot.

A kettő közötti különbség 89 100Ft, nyomdai verzió esetén nincsen sem felvételi díj, sem pedig kezelési költség egyik esetben sem!

2020. júl. 12. 07:34
 12/22 anonim ***** válasza:
32%
Szűk feléből mondjuk robogó futárkodni és tényleges összegeket elpakolni, másik szűk feléből talán ezüst/arany/bitcoin.
2020. júl. 12. 08:40
 13/22 anonim ***** válasza:
59%

Érdemes. Javaslom hogy az Államkincstárban vegyél állampapírt, ne bankban, hogy mindenféle díjat levonjanak. Illetve érdemes két részre osztani és úgy betenni, ha hirtelen szükséged lesz valamennyi pénzre, akkor ne kelljen az egészet kivenni, hogy a teljes kamatot elveszítsd.

Kockázata gyakorlatilag nincs, egyedül akkor lehet gond, ha az állam csődbe megy, de erre gyakorlatilag semmi esély nincs. Ennél kockázatmentesebb befektetést nem igazán találsz.

2020. júl. 12. 15:13
 14/22 anonim ***** válasza:
26%
Ha nagyon a válságállóság a cél, akkor kezdhetsz konzervet kóstolni, meg csinálni nekik a helyet a pálinkás polcon. :)
2020. júl. 12. 16:53
 15/22 anonim ***** válasza:
66%

Én is pár százezerrel kezdtem, sőt, 1 évesre mertem betenni. Azóta eltelt 4-5 év, tavaly 5 évesre tettem be, mert addig sem volt szükségem a pénzre, elég volt a havi. Viszont nagyon fontos, hogy az 5 éves akkor éri meg, ha semmi sem jön közbe, nem kell kivenni, mert akkor kell fizetni kamatadót, meg mit tudom én mit. A lényeg, tedd be 1 évesbe az egészet vagy 500-at, 300-at, annyit, hogy tutira ne legyen rá szükséged. Nyilván a tuti megváltozhat, mert közbejöhet akármi. De ne jöjjön. Csak próbáld ki, mennyi 1 év. Aztán jövőre átgondolod, legyen belőle 2 év, aztán majd meglátod, mit tervezel 5 évre és hátha be tudod tenni 5 évre és még gyűjtessz is hozzá.

Ne hallgass azokra, akik szerint a 600ezer semmi, nekik lehet, ennyi sincs vagy ha igen, apától kapták 2 év alatt... Ok, apa megdolgozott érte. A lényeg, Te tudod, hogy összegyűjtötted, tudod, hogy mennyi időbe telt, jó érzés lesz, hogy kamatozik annyit, amennyit. És tényleg az ÁK-ba tedd, ott nincs szlavezetési díj, meg miegymás, van online oldaluk, de ha tudsz, inkább személyesen menj be, hogy lásd, hova kerül a pénzed. Ott ingyenes minden, bár sajnos én sem vok tisztában a pontos menettel, még mindig olvasok róla, de a pénz nem vész el, mintha x millával tőzsdéznék, stb.

Kíváncsiságból megkérdezheted a postán, bankban, de szerintem időpocsékolás. Nyilván ahol nincs AK, ott nincs más lehetőség.

2020. júl. 12. 17:41
 16/22 anonim ***** válasza:
91%

"Viszont nagyon fontos, hogy az 5 éves akkor éri meg, ha semmi sem jön közbe, nem kell kivenni, mert akkor kell fizetni kamatadót, meg mit tudom én mit"

Ha ennyire nem értesz hozzá, akkor inkább ne adj tanácsokat.

Visszaváltáskor nem kell kamatadót fizetni. PMÁP visszaváltási díja 2%, ami relatíve drága. MÁP+ 0,25%, ami elég baráti.

Sajnos mindkettőt bármikor emelhetik, vagy azt is mondhatják, hogy innentől nincs visszaváltás. De a MÁP+ esetében szerződés garantálja, hogy évente 1x visszaválthatod mindenféle levonás nélkül. Még akkor is, ha az időközben visszaváltás díját megemelik. Ha kp-ben van, akkor postán is lehet venni nyomtatott formában MÁP+t.

Nyugodtan vehetsz belőle 5 éves MÁP+t, mert legrosszabb esetben is 1 éven belül visszaváltható. Nagy kamat nem lesz rajta, évi 25ezer forint, de mivel semmi macera nincs vele, érdemes ennyiért lehajolni.

2020. júl. 13. 12:44
 17/22 anonim ***** válasza:
0%
15.vok: úgy értettem, hogy az 5. év előtti visszaváltáskor kell fizetni kamatadót. Jó, elírtam.
2020. júl. 14. 20:08
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

"5. év előtti visszaváltáskor kell fizetni kamatadót"

Nem kell kamatadót fizetni.

2020. júl. 15. 09:52
 19/22 anonim ***** válasza:
18#, 15.vok: akkor ebben mi az üzlet a ÁK-nak? Azon túl, hogy használják a pénzem, de lehet, hogy kiveszem 3 év múlva és még kamatadót sem vonnak? Vmit nekem nem világos, én úgy értettem a kincstárban, ahogy írtam.
2020. júl. 17. 18:13
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

A kamatadó eddig sem az államadósság kezelőnek volt üzlet, hanem mint általános adó a központi költségvetésben jelent meg bevételként. Egyébként sem büntetés jellegű a kamatadó, hanem pont ellenkezőleg, TBSZ-en kedvezményt lehet belőle elérni, ha 5 évig bent van a pénzed. Tavaly júniusban ezt az állampapírokra teljesen eltörölték, gondolom ezzel is ösztönözve a lakosságot az állampapír vásárlásra.

Maga az üzlet az az, igen, hogy használják a pénzed. Ha előbb kivennéd, akkor általában eleve alacsonyabb árfolyamon vásárolják vissza, tehát ez is egyfajta üzlet. Illetve egyáltalán nem is kötelesek visszavásárolni lejárat előtt, ezt sokan elfelejtik, és egyszerűen "visszaváltási díj"-ként vagy "büntetés"-ként hivatkoznak a korai visszaváltáskor bukott pénzre. Pedig mondjuk egy gazdasági válság során bőven előfordulhat, hogy nem vásárolnak vissza vagy annyira rossz árfolyamon, hogy nem éri meg.

2020. júl. 17. 19:27
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!