Ha szomszéd feljelent NAV nál, mi alapján bizonyítják, hogy nekem albérlőm van?
Mondjuk megkérdezik az albérlőt. Meg a szomszédot. Meg tégedet. Aztán összevetik a költéseiddel, pl.: ha x hónapja a számládról még y-t költöttél, de mostanában csak y-80ezret, akkor ebből az következik, hogy 80 ezer olyan jövedelmed van, amit igazolnod kellene.
Már ha egyáltalán foglalkoznak a bejelentéssel...
Tanúvallomásokkal. Maga a bérlő, Te, szomszéd vallomásával, vagy egyéb módon történő adatgyűjtéssel.
Aztán lesz egy alapos "vagyonvizsgálat".
A mennyiért, mióta stb. kérdések "vélelmezett" módon kerülnek válaszra. A helyben szokásos piacot nézik, és aszerint kalkulálnak egy kieső jövedelmet, hozzá a be nem fizetett adókat.
2-es vagyok, az én tulajom a régebbi albérletemben panaszkodott, hogy valaki felnyomta és meg is büntették. Engem annak idején megkért, ha kérdeznek, mondjam azt, hogy ingyen lakom ott, de engem soha senki nem kérdezett ez ügyben. Ezért gondoltam, hogy talán a szolgáltatókat ellenőrzik, van-e fogyasztás, meg esetleg nincs-e ott valami idegen nevén TV, internetelőfizetés. (Mert ezzel ugye az az állítás megbukik, hogy te laksz ott.)
Attól, hogy látszólag jó a viszonyod a szomszédokkal, lehet rád valamelyik titokban irigy és felnyomhat. De ha valami vita adódna a bérlővel, ők is megtehetik.
A NAV pedig nem a bíróság, hogy bármit bizonyítaniuk kellene, amit feltételeznek rólad. Ők bizony kimondhatnak "bűnösnek" és ha nem úgy van, a bizonyítás a te dolgod.
Ha pl. azt állítod, nem szedsz az ott lakóktól bérleti díjat, azt egy szívességi használói szerződéssel kell bizonyítanod. De ha ilyent írsz a bérlővel, esetleg előfordulhat, hogy követi a szerződésben leírtakat és nem fizet semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!