Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Melyik országba kell adóznom?

Melyik országba kell adóznom?

Figyelt kérdés

Olyan problémám van, hogy Luxemburgi cégnek dolgozom Grafikusként. Két évet kint dolgoztam Luxemburgban, de két év után már itthonról dolgozom, mint alkalmazott grafikus. A cégnek nincs semmilyen telephelye, érdekeltsége Magyarországon. A szerződésemet Luxemburgban kötöttük meg és írtam alá, ami azt foglalja magában, hogy én alkalmazottja vagyok a cégnek, mint Grafikus, de nincs kitérve arra, hogy én távmunkában végzem a munkát sem mint szabadúszó.

A luxemburgi könyvelőtől kaptam egy emailt, hogy adóellenőrzés volt náluk, és mivel én itthonról végzem a munkámat, ki kell engem jelenteni a luxemburgi adóhivatalból, TB-ből (Euroluxból) és nekem Magyarországra kell bejelentkeznem itt kell megfizetnem magyar jogszabályok szerint adót a fizetésem után illetve a TB-t. Én ezzel nem értettem egyet és többek között megkerestem az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat ahol azt a választ kaptam hogy:

A Magyarország és Luxemburg között kötött kettős adóztatási egyezményt a 1990. évi XCV. Törvény hirdette ki.

Kiemelem a rám vonatkozó részt:

Az Egyezmény értelmében Önt abban az államban kell adózási szempontból illetőséggel bírónak tekinteni, ahol a lakóhelye vagy állandó tartózkodási helye van. (4. Cikk)

Ha Ön szlovák állampolgárként él a Közösségen belüli szabad tartózkodáshoz való jogával és évente legalább 183 napon keresztül Magyarországon tartózkodik, ott van a lakóhelye, akkor Önt Magyarországon kell adóügyi szempontból illetőséggel bírónak tekinteni.

(3) Az Egyezmény 15. Cikke rendelkezik arról, hogy a fizetés, bér és más hasonló, nem önálló munkáért kapott térítés után melyik országban kell adót fizetni. A „nem önálló munka” alatt elsősorban a munkaviszonyban végzett munkát kell érteni. Ha tehát Ön munkavállaló, akkor Önre ennek a cikknek a rendelkezései vonatkoznak.

Az Egyezmény szerint a munkaviszonyban keresett munkabér és egyéb térítés után abban az államban kell adót fizetni, ahol a munkát végzik.

A fenti szabálytól függetlenül a lakóhely szerinti államban kell az adót megfizetni, ha

(a) Ön a másik államban az adott pénzügyi évben nem tartózkodik összesen 183 napot meghaladó időszakban vagy időszakokban (vagyis ha évente többször utazik Luxemburgba, ezeket az időszakokat össze kell adni), és

(b) a térítést olyan munkaadó fizeti, vagy olyan munkaadó nevében fizetik, aki nem bír illetőséggel a másik Államban (vagyis nem egy luxemburgi cég), és

(c) a díjazást nem a munkáltatónak a munkavégzés helyén levő telephelye viseli.

Ennek a három feltételnek együttesen kell teljesülnie ahhoz, hogy a munkaviszonyból származó és másik tagállamban végzett munkáért kapott jövedelme a lakóhelyén, vagyis Magyarországon legyen adóztatható.

Tehát ezek szerint nekem Luxemburgban kellene adóznom és nem dobhatnak ki az ottani rendszerből. Ugyanezt megtaláltam egy adózási cikkben is:

[link]

AZ adóhivatalban is ezt mondták... illetve egyik így beszélt másik úgy.. szerintem valójában nem is tudták mi van. Az a lényeg, hogy jóformán hülyének néztek, hogy állandóan a nyakukra járok. Miért akarok én Magyarországra adózni kérdezték.

De hiába továbbítottam ezt a cégem illetve az Eurolux felé, csak kötik az ebet a karóhoz, hogy nekem ide kell bejelentkeznem s, hogy sürgősen intézzem el, mert itt ki kell hogy "dobjanak" a nyilvántartásból s emellett a céget is ahol dolgozom illetve engem is megbüntethetnek.

Most mit tegyek? Itt nem tudok semmit sem intézni. Kis ember vagyok én ehhez, és ez már nem is az én hatásköröm. Már próbáltam utána járni, de mindenki mást beszél. S végül ami a legfontosabb, nem mindegy, hogy mennyit adózók a fizetésem után, mert Magyarországra adóznom nekem nagyon nem kifizetődő. Főleg, hogy közöm nincs itt az ország ügyeihez.. Még egy csavar a dolog végére. Én szlovákiai magyar vagyok, vagyis nincs magyarországi állampolgárságom. Feleségem helybéli.

Azt a lehetőséget kaptam, hogy menjek vissza dolgozni Luxembourgba. De ezt nem tudom megtenni, mert két gyerekem van s a kislányom illetve a feleségem beteg. Nem tudom őket itt hagyni magukra.

Másik lehetőség, hogy legyek magánvállalkozó vagy jelentkezzek be Magyar adóintézetbe illetve TB-be. De ahogy már írtam én nem szeretnék ide adózni mert min. 40% fizetésemnek odavész :(.

S úgy érzem nem jogos amit kérnek tőlem.

Csak értelmes válaszokat szeretnék kérni. Komoly dolog ez nekem, nem vagyok kíváncsi a cinikus és ostoba megjegyzésekhez. Köszönöm!

2016. nov. 25. 19:24
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:

"Ha EU-s céggel üzletelsz, akkor közösségi adószámot kell kérned."

Nem biztos... akkor kell, ha az ügyfelének nincsen. Nekem sincs, mert csak közösségi adószámmal rendelkező cég ügyfeleim vannak külföldön, magánszemély nincs. (de én fordító vagyok, lehet, hogy más kategória.)

Áfásnak jobb lenne nem lennie, de nem tudom, ezt grafikusként megteheti-e valaki (áfatörvény 45-46. paragrafusból kéne kibogozni, ez vonatkozik-e egy grafikusra [link] )

Nem célszerű azt mondani a NAV-nak, hogy külföldön élsz, ha nem igaz; olyanoknak tudnak utánaszaglászni, hogy lehidalsz...

Mindenképpen javasolnám én is, hogy keress egy könyvelőt, akivel átbeszéled a dolgot, esetleg beszélgess egy könyvelővel Szlovákiában is, és szakértő véleményekre alapozott döntést hozz, mert sokat megtakaríthatsz vele. Pesten tudok ajánlani könyvelőt, akinek van tapasztalata külföldre számlázó KATA-s vállalkozókkal.

2016. nov. 28. 03:02
 22/38 anonim ***** válasza:

#21: "Nem biztos... akkor kell, ha az ügyfelének nincsen. Nekem sincs, mert csak közösségi adószámmal rendelkező cég ügyfeleim vannak külföldön"

De biztos. Pontosan akkor kell a közösségi adószám, ha közösségi adószámos ügyfeleid vannak. Mivel te szolgáltatást nyújtasz, ezért akkor is kell, ha alanyi mentes vagy:

[link]

Tájékoztató a közösségi adószámról füzet:

"Közösségi adószámot kell kérnie továbbá

- ...

- az alanyi adómentességet választó adóalanynak,

- ...

előzetesen, ha az EK más tagállamában illetőséggel bíró adóalanynak szolgáltatást nyújt, illetőleg tőle szolgáltatást vesz igénybe."

A törvény 45-46. paragrafusában a szolgáltatás teljesítési helyéről van szó nem adóalanynak nyújtott szolgáltatás esetén és nem arról, hogy milyen tevékenység esetén kell kötelezően belépnie az áfakörbe a szolgáltatást nyújtónak.

2016. nov. 28. 09:35
 23/38 A kérdező kommentje:

# 21

Nem is a Navnak van problémája velem. Vagyis ők nem is tudnak rólam.. Meg nem is akartak felvenni idehaza a nyilvántartásba, mivel Luxemburgi cégnek dolgozom és adózom. Másrészt meg nem vagyok Magyar állampolgár. Viszont itt élek. Szóval van ebben csavar elég :(.

2016. nov. 28. 15:28
 24/38 anonim ***** válasza:
Az állampolgárság nem számít annyit, mint a tartózkodási hely. Ha itt élsz, mindenképp itt kell adóznod. Légyszi tényleg keress egy könyvelőt, mert komplikált helyzetben vagy.
2016. nov. 29. 16:59
 25/38 A kérdező kommentje:
Ha az adóhivatalban érdeklődöm meg ezt a vállalkozás dolgot ott kapok megfelelő felvilágosítást?
2016. nov. 29. 21:15
 26/38 anonim ***** válasza:
Ha a kérdésed arra irányult, hogy munkaviszonyban hogy adózhatsz ide, akkor azt fogják válaszolni, hogy jelentsen be ide a céged, amit nyilván nem fog megtenni és a kör be is zárult.
2016. nov. 29. 21:30
 27/38 A kérdező kommentje:
Ha azt kérdezem, hogy mik a feltételei annak, hogy magánvállalkozó legyek, és milyen formái vannak amiből választhatok? Vagyis bele sem keverem a cégemet?
2016. nov. 29. 21:47
 28/38 A kérdező kommentje:
Gondolom akkor a luxemburgi családtámogatási hozzájárulás, ha ide adózom nem jár? :(
2016. nov. 30. 15:32
 29/38 anonim ***** válasza:

Nem gondolom, hogy a NAV-nak az lenne a feladata, hogy megismertesse veled mélységekbe menően a vállalkozási lehetőségeket. Erre ott vannak a NAV netről is letölthető kiadványai, a könyvelők és az ügyvédek.

Szerintem már onnantól nem kellene járni családtámogatásnak, amióta nem ott éltek.

2016. nov. 30. 15:42
 30/38 A kérdező kommentje:
Az nem az én hibám, hogy szinte senki nem tudja az ide szóló jogszabályokat. S, ha addig odafizettem az adót, TB-t, mindent a mai napig, akkor addig a családi támogatás is jár nem? Nem feketén vagyok.
2016. nov. 30. 16:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!