Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Melyik országba kell adóznom?

Melyik országba kell adóznom?

Figyelt kérdés

Olyan problémám van, hogy Luxemburgi cégnek dolgozom Grafikusként. Két évet kint dolgoztam Luxemburgban, de két év után már itthonról dolgozom, mint alkalmazott grafikus. A cégnek nincs semmilyen telephelye, érdekeltsége Magyarországon. A szerződésemet Luxemburgban kötöttük meg és írtam alá, ami azt foglalja magában, hogy én alkalmazottja vagyok a cégnek, mint Grafikus, de nincs kitérve arra, hogy én távmunkában végzem a munkát sem mint szabadúszó.

A luxemburgi könyvelőtől kaptam egy emailt, hogy adóellenőrzés volt náluk, és mivel én itthonról végzem a munkámat, ki kell engem jelenteni a luxemburgi adóhivatalból, TB-ből (Euroluxból) és nekem Magyarországra kell bejelentkeznem itt kell megfizetnem magyar jogszabályok szerint adót a fizetésem után illetve a TB-t. Én ezzel nem értettem egyet és többek között megkerestem az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat ahol azt a választ kaptam hogy:

A Magyarország és Luxemburg között kötött kettős adóztatási egyezményt a 1990. évi XCV. Törvény hirdette ki.

Kiemelem a rám vonatkozó részt:

Az Egyezmény értelmében Önt abban az államban kell adózási szempontból illetőséggel bírónak tekinteni, ahol a lakóhelye vagy állandó tartózkodási helye van. (4. Cikk)

Ha Ön szlovák állampolgárként él a Közösségen belüli szabad tartózkodáshoz való jogával és évente legalább 183 napon keresztül Magyarországon tartózkodik, ott van a lakóhelye, akkor Önt Magyarországon kell adóügyi szempontból illetőséggel bírónak tekinteni.

(3) Az Egyezmény 15. Cikke rendelkezik arról, hogy a fizetés, bér és más hasonló, nem önálló munkáért kapott térítés után melyik országban kell adót fizetni. A „nem önálló munka” alatt elsősorban a munkaviszonyban végzett munkát kell érteni. Ha tehát Ön munkavállaló, akkor Önre ennek a cikknek a rendelkezései vonatkoznak.

Az Egyezmény szerint a munkaviszonyban keresett munkabér és egyéb térítés után abban az államban kell adót fizetni, ahol a munkát végzik.

A fenti szabálytól függetlenül a lakóhely szerinti államban kell az adót megfizetni, ha

(a) Ön a másik államban az adott pénzügyi évben nem tartózkodik összesen 183 napot meghaladó időszakban vagy időszakokban (vagyis ha évente többször utazik Luxemburgba, ezeket az időszakokat össze kell adni), és

(b) a térítést olyan munkaadó fizeti, vagy olyan munkaadó nevében fizetik, aki nem bír illetőséggel a másik Államban (vagyis nem egy luxemburgi cég), és

(c) a díjazást nem a munkáltatónak a munkavégzés helyén levő telephelye viseli.

Ennek a három feltételnek együttesen kell teljesülnie ahhoz, hogy a munkaviszonyból származó és másik tagállamban végzett munkáért kapott jövedelme a lakóhelyén, vagyis Magyarországon legyen adóztatható.

Tehát ezek szerint nekem Luxemburgban kellene adóznom és nem dobhatnak ki az ottani rendszerből. Ugyanezt megtaláltam egy adózási cikkben is:

[link]

AZ adóhivatalban is ezt mondták... illetve egyik így beszélt másik úgy.. szerintem valójában nem is tudták mi van. Az a lényeg, hogy jóformán hülyének néztek, hogy állandóan a nyakukra járok. Miért akarok én Magyarországra adózni kérdezték.

De hiába továbbítottam ezt a cégem illetve az Eurolux felé, csak kötik az ebet a karóhoz, hogy nekem ide kell bejelentkeznem s, hogy sürgősen intézzem el, mert itt ki kell hogy "dobjanak" a nyilvántartásból s emellett a céget is ahol dolgozom illetve engem is megbüntethetnek.

Most mit tegyek? Itt nem tudok semmit sem intézni. Kis ember vagyok én ehhez, és ez már nem is az én hatásköröm. Már próbáltam utána járni, de mindenki mást beszél. S végül ami a legfontosabb, nem mindegy, hogy mennyit adózók a fizetésem után, mert Magyarországra adóznom nekem nagyon nem kifizetődő. Főleg, hogy közöm nincs itt az ország ügyeihez.. Még egy csavar a dolog végére. Én szlovákiai magyar vagyok, vagyis nincs magyarországi állampolgárságom. Feleségem helybéli.

Azt a lehetőséget kaptam, hogy menjek vissza dolgozni Luxembourgba. De ezt nem tudom megtenni, mert két gyerekem van s a kislányom illetve a feleségem beteg. Nem tudom őket itt hagyni magukra.

Másik lehetőség, hogy legyek magánvállalkozó vagy jelentkezzek be Magyar adóintézetbe illetve TB-be. De ahogy már írtam én nem szeretnék ide adózni mert min. 40% fizetésemnek odavész :(.

S úgy érzem nem jogos amit kérnek tőlem.

Csak értelmes válaszokat szeretnék kérni. Komoly dolog ez nekem, nem vagyok kíváncsi a cinikus és ostoba megjegyzésekhez. Köszönöm!

2016. nov. 25. 19:24
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:

[link]

Itt keresd meg ezt: A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai pdf-et

Az is benne van, milyen feltételeket fogad el a NAV, hogy ne tűnjön munkaszerződés elkerülésének.

De jobban megnézve a törvényt: külföldi vállalkozás és a kisadózó között fel sem merülhet a munkaszerződés vélelme, mert a törvény az art szerint adózó vállalkozást vélelmezi munkáltatónak, de egy külföldi cég nem adózik a szerint.

2016. nov. 26. 20:06
 12/38 A kérdező kommentje:

Két dolgot kapásból letöltöttem az oldalról, de olyan szakszöveggel van megírva, hogy hiába van Magyarul nem egészen értem. Illetve konkrétumokat, hogy mennyit, hova kell fizetnem, milyen kedvezményt tudok igénybe venni (ha tudok) nem ír. Kihez tudok ezzel fordulni?

Te egyébként könyvelő vagy, vagy adószakértő, vagy Apehos? :)

2016. nov. 27. 10:15
 13/38 anonim ***** válasza:

Csekken vagy utalással kell megfizetni minden hónap 12-ig 50 ezret (vagy választhatod a 75 ezret, ekkor magasabb nyugdíjra számíthatsz).

Plusz költség a helyi iparűzési adó, aminél szintén választhatod a fixet, így 50 ezer/év. 3 milliós éves bevétel fölött érdemes ezt választani, mert akkor bevallás sem kell, csak évente kétszer utalsz 25-25ezret és kész.

Vagyis összesen: 650 e az adó. Más költség az állam felé nincs.

Érdemes egy könyvelőt megfizetni, ez 5-10 ezer forint/hó.

Mivel a kisadózó nem fizet SZJA-t, így adókedvezményt nem vehet igénybe (pl. gyermekek után, egészségpénztár, stb.)

Ha EU-s céggel üzletelsz, akkor közösségi adószámot kell kérned. Ha van ilyen bevételed, akkor erről havonta bevallást kell beadni.

Ha ÁFÁs leszel, arról szintén kell bevallás és akkor az áfát is be kell fizetned (ez főleg akkor érdekes, ha magyar vevőd is lesz, nem csak más országból eu-s adószámmal rendelkező cég).

Egyik sem vagyok :) Én is kisadózó vagyok és nekem is van könyvelőm. Keress meg te is egyet, minden dolgot el fog magyarázni: hogy kell számlázni, mit kell ráírni, adót fizetni hova kell, mit kell elküldeni neki, hogy be tudja adni a bevallásokat, stb.

2016. nov. 27. 11:03
 14/38 A kérdező kommentje:
Egyék kérdés. Ha bejelentett lakcímem lenne Luxemburgban, akkor nem köthetnének belém ezzel az adózással? Még, ha közben itthonról végzem a munkámat (mondjuk ottani ellenőrzés során)?
2016. nov. 27. 11:13
 15/38 anonim ***** válasza:

Az mit jelent, hogy ott van bejelentett lakcímed?

Magyarországi vállalkozáshoz magyar címednek kell lennie.

Hogy a luxemburgi hatóságoknak milyen jogai vannak ellenőrizni, azt én nem tudom.

De úgy semmi értelme egy luxemburgi címnek, ha a vállalkozásod nem luxemburgi és nem is Luxemburgban élsz életvitelszerűen.

2016. nov. 27. 12:10
 16/38 A kérdező kommentje:

Nem a vállalkozásra értettem. Hanem a helyzetem megoldására, hogy ne kelljen haza adóznom, hanem maradhassak Luxemburgi adózásánál, mint eddig. Erre értettem a bejelentett lakcímet Luxemburgban.

Másik kérdés, hogy ez mennyire jogos amit az Eurolux kér tőlem, hogy itt kell adóznom.

A munkaszerződésemet Luxemburgban írtam alá. Azt írtam alá, hogy alkalmazotja vagyok a cégnek, mint Grafikus. Azt nem írtam alá, hogy távmunkáról van szó. Viszont! Nincs megszabva, hogy nekem most a Luxemburgi irodában kell ülnöm, s csak ott végezhetem a munkámat el? Miért nem jogszerű távol a "fő" irodától?

Másik kérdésem pedig az lenne, hogy az évi 650 ezer Ft, az csak az amit havonta (illetve 50 ezer év végén) be kell fizetnem mindenképp nem? Ezen felül még az X bevételemet (ami azelőtt a fizetésem volt) megadóztatják nem?

2016. nov. 27. 20:25
 17/38 anonim ***** válasza:

Ez egy EU-s szabályozás, nem jelent semmit, hogy hol írtad alá. Az a lényeg, hogy hol élsz, hol dolgozol.

#3-ban írtam, hogy ha a cég nem mondaná (nem tudná) és te se mondanád, hogy nem Magyarországon vagy, akkor adózhatnál Luxemburgban. Vagy ugye elég lenne azt mondani (bizonyítani?), hogy 183 napon ott vagy.

Ha ellenőrzés van, amit a luxemburgi hatóság csinálna, akkor mondhatnád, hogy éppen akkor nem voltál ott, amikor kerestek. De szerintem ennek nagyon kicsi az esélye.

(A társadalombiztosítás is érdekes, ha most beteg lennél, akkor hogy kezelnének? Kifizettetnék veled a magyar gyógykezelés költségeit? Hiszen ha nem fizeted a magyar TB-t, akkor nem vagy jogosult rá.)

Nem, a 650 ezer az összes adód egy évben, már ha 6 (jövőre 12) millió alatt van. Kiállítod a számlát, erre utalják (egyébként ez lehet luxemburgi bankszámla is, vagy paypal), te minden hónapban fizeted az adót és a többi tisztán megmarad, azt csinálsz vele amit akarsz. Ha akarod, akkor befizeted egy összegben a teljes év adóját, aztán csak a bevétellel kell foglalkoznod.

(Ha 6/12 millió fölött lennél, akkor az e fölötti részre 40% az adó, de csak az e fölöttire. Ha pedig 6/8 millió fölött lennél, akkor onnantól áfa-alany leszel.)

Szerintem gondold át, mert jelentősen jobban járhatsz, ha a fizetésedet, megemelve a munkáltatói adókkal vállalkozóként számlázod ki és így sokkal kevesebbet kell adóznod (de a cég ugyanannyit költene rád). Nézd meg mennyit vonnak le adót, plusz add hozzá azt amit a cég pluszban fizet adókat utánad. Ezek helyett lenne 50 ezer az adód (ha nincs 40%-os rész).

2016. nov. 27. 20:51
 18/38 A kérdező kommentje:

De most nekem (mivel luxemburgi számlára kapom a fizetésemet), hol tudja a NAv ellenőrizni, hogy mennyi a bevételem? Vagyis, hogy milyen "osztályba" kerülök? Vagyis a 40%os, vagy ÁFás. A 6 illetve 12 millió azt az évi bevételemre érted? 6tól 12 milláig 40% adó, 6-8 ig meg ÁFA? Nem fordítva kell? Bocs, ha hülyét kérdezek :).

Ők, már mint a cégem, kifizeti nekem a bruttómat (állításuk szerint), de abból akkor annyit számlázok le amennyit gondolok, hogy ne kelljen 40% adót fizetnem. Nem?

Amúgy én itthon nem fizetek TB-t, de viszont jogosult vagyok rá. Én bent voltam a TB-ben és mondtam nekik, hogy Luxemburgi cégnél vagyok és odafizetem a TB-t, illetve, hogy itthonról dolgozom. Ügyfélszolgálatos lefénymásolta a papírjaimat, ki kellett töltenem valami nyomtatványt és mondta, hogy rendben van. Gondolom visszaigénylik Luxemburgtól a pénzt, ha idehaza elmegyek orvoshoz.

2016. nov. 27. 21:01
 19/38 A kérdező kommentje:
Azon is gondolkodtam, hogy Szlovákiában is meg kéne érdeklődnöm ezt a vállalkozós dolgot. Nem tudom melyik állammal jönnék ki jobban.
2016. nov. 27. 21:02
 20/38 anonim ***** válasza:

Most sehogy, de most nem is kell.

Ha vállalkozó vagy, akkor neked kell nyilvántartást vezetned és a szerint bevallani következő évben. Ha átcsúszol a 40%-os részbe, akkor pedig befizetni. Ha ellenőriznék, akkor megmutatnád a dokumentumokat és kész.

A 6/12 a milliós éves bevételi küszöb, ami fölött 40% az adót. A 6 millió az idei évre vonatkozik, jövőre már 12 lehet.

Hasonlóan a 6/8, ami az áfa alanyiság küszöbe idén és jövőre, de ha már induláskor áfás vagy, akkor ez nem számít.

A szlovák szabályozást nem ismerem.

2016. nov. 27. 21:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!