Gyed alatt visszamentem dolgozni. Felmondhatnak-e a munkahelyemen?
2011.január 19-én született a kislányom. 2011. október 1-jétől lemondtam a gyedről és visszamentem dolgozni.
Kíváncsi vagyok felmondhatnak-e?
Két variációt is hallottam:
1. 1 hónap letöltött munkaviszony után felmondhat a munkáltató.
2. Amíg a baba nem tölti be a 3 évet csak közös megegyezéssel szüntethető meg a munkaviszonyom.
Most melyik igaz???? És ezek hol vannak törvényileg leírva?
Köszönöm a segítséget!
Munka Törvénykönyvéből:
"90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
a) a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
b) a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
c) a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),
d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő időtartama"
Köszi! Én is ezt találtam.
Csak nem értem honnan ered az '1 hónapos' téveszme. Remélem tényleg csak téveszme.
Nem jó!
90§ (2) bekezdés:
2) A felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama
a) a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap,
b) a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap
elteltével kezdődhet el.
Itt az egy hónap. Tehát szerintem üti az első bekezdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!