A gyerek 3 éves koráig felmondhatnak nekem a munkahelyemen?
A védettség független a gyes igényléstől, a törvény szerint a gyesre jogosult szülőnek akkor is jár, ha nem veszi igénybe a gyest.
De ez csak a rendes felmondásra vonatkozik, rendkívüli felmondással elküldhetnek (igaz, az nagyon nehézkes, mert csak két okból lehet, és bizonyítani kell a munkáltatónak)
törvény:
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő,
Bocs az offért... Kedves 2. Válaszoló!
Azt nem tudod esetleg, hogy próbaidőre mi vonatkozik? Most kezdtem új munkahelyen, a kisfiam 25 hónapos. Arra hivatkozva nem akartak bejelenteni 6 órában, mert ha gyest kapok, akkor védett leszek. Ezek szerint 8 órában is védett vagyok, csak elveszítem a gyest?
Köszi, ha tudsz válaszolni.
Szia!
Bár én nem a második válaszoló vagyok, de talán tudok segíteni neked.
Próbaidő alatt bármikor azonnali hatállyal felmondhat neked a munkáltató (és te is neki), a második válaszoló által írt felmondási védelmek a rendes felmondáshoz (határozatlan idejű jogviszonyhoz) kapcsolódnak. Tehát magyarul: esetedre nem vonatkoznak a felmondási védelmek, azonban ha eredményesen eltelik a próbaidőd, és határozatlan lesz a jogviszonyod, akkor igen. Azt szintén jól írták az elején, hogy a védelem nem a gyeshez kapcsolódik, hanem a gyermek három éves életkorához.
Köszönöm a válaszod!
Kérdezőtől pedig mégegyszer bocs...
Akkor is él.
És köszönöm aki helyettem válaszolt:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!