Házvásárlási illeték részletfizetése?
Azt szeretném megtudni, hogy az igaz-e az a dolog ha nem múltam még el 35 éves és az ingatlan értéke túllépi a 8 millió forintot, akkor nem biztos, hogy kaphatok részletfizetési kedvezményt?
Állítólag az csak akkor jár ha 35 év alatti vagyok az ingatlan pedig nem drágább, mint 8 millió forint.
Az apeh ezt írja: Az Itv. 26. § (15) bekezdésének új szabálya alapján a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén a vagyonszerző kérelmére – a kérelemben megjelölt időtartamra, de legfeljebb az esedékességtől számított 12 hónapra – havonként egyenlő részletekben teljesítendő pótlékmentes részletfizetést engedélyez. Ez esetben tehát a hivatal mérlegelés nélkül engedélyezi a kedvezményt.
Köszönöm a válaszokat.
Szerintem másnak is ad - külön kérelem alapján - részletfizetési lehetőséget, csak az nem lesz "pótlékmentes". Azaz késedelmi pótlék címén még rászámolja (havi törlesztő-részlet ennyivel több lesz) a jegybanki alapkamatot.
Meg kell indokolni: család jelenlegi anyagi helyzete, stb.
Semmit nem veszítel azzal, ha kérelmezed, max. CSAK azt a 2000.- Ft-ot, amit ilyenkor be kell fizetni "Eljárási illeték" címén. Amíg azt be nem fizeted, addig a kérelmeddel érdemben nem foglalkoznak. Tehát a csekket ki kell kérned.
Írtam kérelmet Budapesti hivatalba. Kaptam tőlük levelet, hogy átküldték Szolnokra, mert Ők az illetékesek. Szolnoktól kaptam levelet, hogy elküldték a kérelmemet Budapestre, mert Ők az illetékesek.
Most várom, hogy ki lesz az illetékes:-)
Lakásvásárlási illeték részletfizetését, kortól függetlenül bárki kérheti.
Részletfizetés,illeték törlés és mérséklés minden esetben szociális alapon történik. Kivéve a fent említett jogszabályban szereplőket.
A fent leírt jogszabály, az első lakásvásárlók illetékének részletfizetését teszi lehetővé, szociális rászorultság nélkül.
Ami azt jelenti,hogy mérlegelés nélkül bármely anyagi háttérrel is rendelkezzen a kérelmező,a részletfizetést megkapja.
Tehát, ha az anyagi háttere lehetővé is tenné az egész illeték egyösszeges megfizetését, a részletfizetési kedvezményt mérlegelés nélkül engedélyezik.
Amennyiben a kérelmező elmúlt 35 éves, de a szociális " anyagi " háttere nem teszi lehetővé az egyösszegű illeték megfizetését,úgy az APEH mérlegelési jogkörével ellátva engedélyezheti a részletfizetési kedvezményt.
IDÉZET AZ APEH HONLAPJÁN MEGJELENT KÖZLEMÉNYBŐL :
Bárki kérhet az APEH-tól fizetési kedvezményt, ha az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek.
Bizonyos esetekben, ha a kérelmező bizonyítja hogy az illeték megfizetése a jövedelmi viszonyaival arányban nem álló megterhelést jelentene számára, illetve annak megfizetésére képtelen,az Illeték hivatal mérséklését, vagy törlését is engedélyezhet !
Tehát, ha a kérelmező szociális anyagi háttere bizonytalan, a már így is rendkívül rossz anyagi helyzetét és megélhetését az illeték megfizetése tovább rontaná, kérelmezheti a mérséklést vagy törlést is !
Kérelmet beadni mindig érdemes és tanácsos,
de mindenképp kérjen segítséget a témában járatos személytől.
Egy hozzáértő személy rengeteg jó tanáccsal láthatja el Önt !
Ajánlom ezt az oldalt, itt ha kéri le is veszik az Ön válláról a terhet úgy, hogy személyre szabottan a kérelmét megírják.
Mind ezt olyan összegért, ami mindenki számára elfogatható !
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!