Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Házvásárlási illeték részletfi...

Házvásárlási illeték részletfizetése?

Figyelt kérdés

Azt szeretném megtudni, hogy az igaz-e az a dolog ha nem múltam még el 35 éves és az ingatlan értéke túllépi a 8 millió forintot, akkor nem biztos, hogy kaphatok részletfizetési kedvezményt?

Állítólag az csak akkor jár ha 35 év alatti vagyok az ingatlan pedig nem drágább, mint 8 millió forint.

Az apeh ezt írja: Az Itv. 26. § (15) bekezdésének új szabálya alapján a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén a vagyonszerző kérelmére – a kérelemben megjelölt időtartamra, de legfeljebb az esedékességtől számított 12 hónapra – havonként egyenlő részletekben teljesítendő pótlékmentes részletfizetést engedélyez. Ez esetben tehát a hivatal mérlegelés nélkül engedélyezi a kedvezményt.

Köszönöm a válaszokat.

2011. jún. 27. 12:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Szerintem másnak is ad - külön kérelem alapján - részletfizetési lehetőséget, csak az nem lesz "pótlékmentes". Azaz késedelmi pótlék címén még rászámolja (havi törlesztő-részlet ennyivel több lesz) a jegybanki alapkamatot.

Meg kell indokolni: család jelenlegi anyagi helyzete, stb.

Semmit nem veszítel azzal, ha kérelmezed, max. CSAK azt a 2000.- Ft-ot, amit ilyenkor be kell fizetni "Eljárási illeték" címén. Amíg azt be nem fizeted, addig a kérelmeddel érdemben nem foglalkoznak. Tehát a csekket ki kell kérned.

2011. jún. 27. 17:08
 2/11 anonim ***** válasza:
www.apeh.hu megkeresed a nyomtatványok között az "adatlap fizetési könnyítésre" nevű nyomtatványt. Letöltöd, kitöltöd, beküldöd. Ennek halasztó hatálya van, vagyis amíg el nem bírálják, nem kell fizetned. A kérelemben meg kell adnod, hogy hány havi részletben szeretnéd törleszteni. Egy jó tanács, semmiképp se legyen több 12 hónapnál, mert azt 99%, hogy elutasítják. Ez a lehetőség nem függ életkortól, viszont nem is jár automatikusan, az APEH-nak mérlegelési joga van. ezért fontos, hogy minél reálisabban töltsd ki az adatokat.
2011. jún. 29. 20:54
 3/11 A kérdező kommentje:
Ha benyújtom a kérelmet és nem születik döntés addig, ameddig lejárna a befizetési határidőm akkor kell késési pótlékot fizetni vagy nem?Akkor elvileg halasztást kapok a döntés megszületéséig?
2011. jún. 30. 07:28
 4/11 A kérdező kommentje:
A részletfizetés nem kamatmentes?Kell pótlékot pluszba fizetni?
2011. jún. 30. 07:30
 5/11 anonim ***** válasza:
A részletfizetés alapból nem kamat mentes, de ha eleve úgy kéred akkor az lesz. Ha az apeh nyomtatványát töltöd akkor egyszerűbb, mert ott a szövegbe bele van foglalva ez. De mivel kötetlen formában lehet kérni, ha nem a nyomtatványt használod mindenképp írd bele. A kérelemnek halasztó hatálya van, a beadástól egészen addig amíg nem kapsz egy határozatot, hogy igen elfogadták vagy, hogy nem elutasították a kérelmedet. De ha esetleg elutasítják akkor sem visszamenőleges a dolog vagyis a levélben akkor is meghatározzák meddig fizesd be a tartozást.
2011. júl. 1. 08:09
 6/11 A kérdező kommentje:
Elküldtem a hivatalnak a kérelmet.Kíváncsi vagyok rá, hogy mikorra kapok valami választ.Addig is használom a pénzt.
2011. júl. 8. 15:56
 7/11 anonim ***** válasza:
Az ügyintézés max 30 nap lehet. Ha addig nem jön válasz, be kell menni ügyfélszolgálatra mert valami gond lehet. De nem szokott. Általában jóval előbb értesítenek, hogy mi a helyzet.
2011. júl. 9. 08:19
 8/11 A kérdező kommentje:

Írtam kérelmet Budapesti hivatalba. Kaptam tőlük levelet, hogy átküldték Szolnokra, mert Ők az illetékesek. Szolnoktól kaptam levelet, hogy elküldték a kérelmemet Budapestre, mert Ők az illetékesek.

Most várom, hogy ki lesz az illetékes:-)

2011. aug. 5. 09:23
 9/11 anonim ***** válasza:

Lakásvásárlási illeték részletfizetését, kortól függetlenül bárki kérheti.

Részletfizetés,illeték törlés és mérséklés minden esetben szociális alapon történik. Kivéve a fent említett jogszabályban szereplőket.

A fent leírt jogszabály, az első lakásvásárlók illetékének részletfizetését teszi lehetővé, szociális rászorultság nélkül.

Ami azt jelenti,hogy mérlegelés nélkül bármely anyagi háttérrel is rendelkezzen a kérelmező,a részletfizetést megkapja.

Tehát, ha az anyagi háttere lehetővé is tenné az egész illeték egyösszeges megfizetését, a részletfizetési kedvezményt mérlegelés nélkül engedélyezik.

Amennyiben a kérelmező elmúlt 35 éves, de a szociális " anyagi " háttere nem teszi lehetővé az egyösszegű illeték megfizetését,úgy az APEH mérlegelési jogkörével ellátva engedélyezheti a részletfizetési kedvezményt.

IDÉZET AZ APEH HONLAPJÁN MEGJELENT KÖZLEMÉNYBŐL :

Bárki kérhet az APEH-tól fizetési kedvezményt, ha az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek.

Bizonyos esetekben, ha a kérelmező bizonyítja hogy az illeték megfizetése a jövedelmi viszonyaival arányban nem álló megterhelést jelentene számára, illetve annak megfizetésére képtelen,az Illeték hivatal mérséklését, vagy törlését is engedélyezhet !

Tehát, ha a kérelmező szociális anyagi háttere bizonytalan, a már így is rendkívül rossz anyagi helyzetét és megélhetését az illeték megfizetése tovább rontaná, kérelmezheti a mérséklést vagy törlést is !

Kérelmet beadni mindig érdemes és tanácsos,

de mindenképp kérjen segítséget a témában járatos személytől.

Egy hozzáértő személy rengeteg jó tanáccsal láthatja el Önt !

[link]

Ajánlom ezt az oldalt, itt ha kéri le is veszik az Ön válláról a terhet úgy, hogy személyre szabottan a kérelmét megírják.

Mind ezt olyan összegért, ami mindenki számára elfogatható !

2011. aug. 17. 23:46
 10/11 A kérdező kommentje:
Ma megjött a határozat. A kért 10 havi részletfizetési kérelmet elfogadták.
2011. aug. 18. 09:37
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!