Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adóbevallás. GYED-en vagyok....

Adóbevallás. GYED-en vagyok. Adójóváírást kértem 2010-re. Fizetek vagy kapok vissza?

Figyelt kérdés
Hogyan számolható ki, hogy mennyit kérhetek vissza, ha egyáltalán kérhetek, és nem vissza kell fizetnem. A 2.750.000 Ft-ost határt még csak alulról sem súrolom, ezért csak nem kell visszafizetnem semmit.:S Kérném a családi adókedvezményt, kérném az 1 gyerek után járó 4000 Ft-ot.(ha jól tudom ezek járnak) A bérjövedelmem a GYED-ből kb. 1,1m Ft volt. Számított adóelőleg 238.000 Ft adójóváírás 165.000 Ft. Levont adóelőleg 73.000 Ft. Köszönöm szépen a válaszokat.
2011. febr. 3. 14:59
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Nem fogja elérni a 2.750.000 ft-os határt. DE az hogy lehet, hogy most nem kértem adójóváírást, és csak 2000ft-al kapok kevesebbet annál, mint mikor kértem. (mikor kértem, kb.66000 Ft-ot kaptam havonta). Hogy van ez?
2011. febr. 7. 09:08
 12/22 anonim ***** válasza:
Családi adókedvezményt kértél? Mert akkor azért.
2011. febr. 7. 11:19
 13/22 anonim ***** válasza:
1 gyerekre nincs családi adókedvezmény (csak most januártól)!
2011. febr. 7. 11:28
 14/22 anonim ***** válasza:

Így egy kicsit nehéz válaszolni a kérdésedre, tudni kellene, hogy most mennyi a BRUTTÓ béred (GYED). A fizetéses papírodon - amit elvileg havonta meg kell kapnod a munkáltatódtól - rajta kell lennie.

Itt egy bérkalkulátor:

[link]

Ha beírod a bruttó béredet, kiadja a levonásokat és a nettó jövedelmedet. A bruttó összegből kerül levonásra a

fizetendő SZJA,

nyugdíjjárulék,

term. e.bizt. járulék,

pénzb. e.bizt. járulék és a

munkaerő-piaci járulék.

Így kapod meg a havi nettó béredet (havi munkabér sor), erre jön még rá a családi pótlék.

A fizetendő SZJA = számított SZJA - adójóváírás - családi adókedvezmény, de minimum 0.

Ennyi a ténylegesen befizetett SZJA-d. Az adójóváírás csökkenti a fizetendő SZJA-dat, de ha nem kértél valamikor adójóváírást, akkor ennyivel kevesebbet kellett kézhez kapnod, viszont ezt év végén vissza tudtad igényelni.

Ha a 2011-es évre a fizetendő SZJA-d 0 lesz (az új szabályok miatt erre jó esélyed van), akkor nem tudod egyedül kihasználni a 30%-os egészségpénztári adójóváírást, mert gyakorlatilag nem fogsz személyi jövedelemadót fizetni, így nincs is miből visszaigényeled. Viszont van egy lehetőség: közeli hozzátartozó is nyithat ilyen számlát (persze csak akkor érdemes, ha fizet SZJA-t) és lehetsz te a kedvezményezett. De írjál privát üzenetet és leírom részletesen, hogyan működik ez.

2011. febr. 7. 12:10
 15/22 anonim ***** válasza:

71%-osnak: igen, a kérdező azt irta, hogy amit MOST kapott (januári pénz!) az több és nem érti, miért. Erre lehet megoldás a családi adókedvezmény, ha kért olyat...

Huh...

2011. febr. 7. 15:13
 16/22 anonim ***** válasza:
Re: 15:13 Bocsi, nem tudok olvasni :)
2011. febr. 7. 17:09
 17/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm nektek a válaszokat. 2000 Ft-al kaptam csak kevesebbet, és még nem kértem a családi adókedvezményt sem. Most küldöm vissza a nyilatkozatot, amit kipostázott az OEP. Szóval ezért nem értem, miért csak ennyivel lett most kevesebb a nettó GYedem? Ja és TGYÁS után is kell adózni nem? Tavaly januárban még azt kaptam, de ez az elszámoláson amit az OEP küldött (2010 évi adatlap) nem volt rajta, csak februártól decemberig tüntették föl a GYED-em. Ezt sem értem!?
2011. febr. 7. 21:36
 18/22 anonim ***** válasza:
A TGYÁS-t esetleg nem az OEP folyósitotta, a papirt a folyósitó adja ki róla neked!
2011. febr. 7. 21:45
 19/22 A kérdező kommentje:
Ki más folyósítaná, ha nem az OEP?
2011. febr. 7. 21:50
 20/22 A kérdező kommentje:
Lehet a cégem? De nem hiszem, hogy kifizetőhely...Nem tudom, majd rákérdezek.
2011. febr. 7. 21:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!