Adóbevallás. GYED-en vagyok. Adójóváírást kértem 2010-re. Fizetek vagy kapok vissza?
Január hóban TGYÁS-on voltam. Azt is bele kell számolni?
Az OEP a kiküldött adatlapján csak februártól számol, a GYED-től.
"Kérném a családi adókedvezményt, kérném az 1 gyerek után járó 4000 Ft-ot.(ha jól tudom ezek járnak)"
Milyen családi adókedvezményról beszélsz? 2010-ben csak a nagycsaládosoknak járt csaádi adókedvezmény, 4000 Ft gyerekenként. De ha jól értelek, neked nincs 3 gyereked...
Elvileg se fizetned nem kell, meg nem is kapsz vissza, hiszen év közben igénybe vetted az adójóváirást, azt megkaptad havonta.
OFF:
Szia!
Ha nem egyedül neveled a gyermeket, javaslom, hogy nyiss egy egészségpénztári számlát. Adókedvezményt tudnátok vele igénybe venni (a következő évben). A lényeg az, hogy a babaápolási termékek (pelenka, popsitörlő, babafürdető, stb), gyógyszerek, stb. vásárlása után 30%-ot visszakaphattok! Persze csak ha van annyi adótok - ennyi jövedelemmel az új szabályok miatt sajnos ezt egyedül nem tudod kihasználni.
Ha érdekel írjál privátban és elmondom, hogy hogyan működik!
Nem fűződik ehhez érdekem, csak nekünk is van 3 gyermekünk és tudom, milyen kiadások ezek. Idén több 10e Ft-ot fogunk visszakapni így :)
Most nézem, ez nekem kicsit furcsa:
"A bérjövedelmem a GYED-ből kb. 1,1m Ft volt. Számított adóelőleg 238.000 Ft adójóváírás 165.000 Ft. Levont adóelőleg 73.000 Ft"
Az 1,1m Ft a teljes éves bruttó jövedelmed? Mert ennek nem 238.000 Ft az adója! Bruttó 1,4m Ft-nak ennyi.
A másik: havonta 15100 Ft az adójóváírás, a 165000 Ft nekem sehogy se jön ki. 12 hónapra számolva, 181200 Ft-nak kellene lenni, de 11 hónapra is 166100 Ft - és ha jól tudom, egész hónapokkal kell számolni. A csökkentett adójóváírás pedig csak magasabb jövedelmeknél lép érvénybe.
Az egész 2010-es évben GYED-en voltál?
Az egyik, hogy leirta, januárban még TGYÁS-t kapott.
A másik, hogy kb. miden értelmes embernek van egészségpénztára... De azért kedves, hogy megemlited (hogy jön ide???), hátha nem tudta a kérdező.
Re: 15:07
Azért írtam az elején, hogy OFF, mert nem pont a kérdésére válasz, viszont úgy láttam, hogy nagyon nem ért a pénzügyekhez. És nem igaz, hogy minden értelmes embernek van egészségpénztára, mert sokan nem is tudnak a lehetőségről. Az kérdező első kommentje elkerülte a figyelmemet, hogy TGYÁS-on volt.
A 2011-es adójóváiráshoz tudni kellene a leendő béredet, mert az adójóváirás évi 2 millió 750 ezer forintig jár teljes mértékben (havi 12.100 Ft), ezt követően 12%-kal fut ki, ami azt jelenti, hogy az adójóváírás évi 3 millió 960 ezer forintos jövedelem felett nem érvényesíthető.
Tehát ezt neked kell mérlegelned, eléri-e majd az éves jövedelmed a határokat.
Ha nem gond anyagilag, akor tán az a biztosabb, ha nem kéred és év végén látni fogod, hogy jár-e neked, és akkor visszaigényled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!