Hogy számolják a GYED-et? 2010. szeptemberben szültem,41. 000ft GYED-et kapok. Minden ismerősöm, kismamák, anyukák is kevesli.
Szerintem, ha 2008-ban és 2009-ben is végig dolgoztál és a bruttód 131.000 Ft volt, akkor 70-80 ezer körül kellene kapnod a gyedet.
Tgyásod mennyi volt?
Adójóváírást igénybe vehetted volna, ez nem nagy összeg, hogy neked kelljen még majd visszafizetned.
Írd be az adataidat, összegeket és kiszámolja, hogy kb. mennyit is kellene kapnod.
Nem az a lényeg, hogy mennyi volt a bes. béred, hanem az, hogy mennyi járulékalapot képező jövedelmed volt.
Azt írd meg, hogy 2010-ben pontosan hogyan dolgoztál? Dolgoztál egyáltalán vagy végig tp-en voltál szülésig?
Ha megírod, segítek!
Utolsó vagyok.
A következő a helyzet: A TGYS alapja a 2010-es év. Mivel a munkanélkülitől a tp-ig (jún 2) nics minimum 180 nap járulékalapot képező jövedelmed, így a minimálbér kétszeresének harmincad részét kell hasonlítani a bes. béred 30-adához. Amelyik a kevesebb azt kapod. Tehát az egy napi TGYS-esed 90 000 /30= 3000 bruttóban. (mivel ez kevesebb mint a min. bér kétszeresének harmincad része.)
Ennek a 70 %-a az egy napi tgys-ed vagyis bruttó 63 000
ft. Mivel nem kértél adójóváírást így teljesen reális a nettó 41 000 ft.
Remélem segítettem!
Szia,
Igen, elolvastam. :-)
A gyed alapodat írtam le korábban, alapja a 2010-es év. (mivel gyedre 2011-ben mentél) A TGYS alapod a 2009-es év, (mivel 2010-ben szültél) ez már egy más tészta. Mindig az ellátást megelőző év a mérvadó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!