Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A vagyonszerzési illetéket...

A vagyonszerzési illetéket lehet utólag is csökkenteni?

Figyelt kérdés

Vásároltam egy ingatlant pár hete. Gondolom nemsokára megkapom a navtól a levelet, hogy fizessem az illetéket.

A korábbi lakásomat szeretném eladni természetesen, azonban örülnék, ha várhatnék vele még pár hónapot, hogy az eladás utáni SZJA-t ne kelljen fizetnem (letelne az 5 év).

Ha a fizetési felszólítás a NAV-tól korábban érkezik meg, mint hogy el tudnám adni a régi lakást, akkor ugyebár semmiféle kedvezményt nem kapnék a vagyonszerzésiből. utólag lehet valahogy igazolni, hogy hékás közben eladtam egy lakást, így elvileg nem kéne olyan hatalmas összeget fizetnem illeték gyanánt?

Nagyon köszi, ha valaki elmagyarázza, ez hogy működik, mert bevallom én elvesztettem a fonalat.

tegnap 19:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
45%
Az szja meg a vagyon szerzési két külön dolog.
tegnap 19:22
 2/11 A kérdező kommentje:

Igen, és? Nem ez volt a kérdés.

A kérdés az, hogy mi van akkor, ha a régebbi ingatlant azután adom el, hogy befizettem a teljes összegű vagyonszerzésit.

tegnap 19:25
 3/11 anonim ***** válasza:

[link]

Ha jól értem, a C eset a tiéd

Ha egy éven belül eladod, akkor lehetséges, de fentebb azt írják, ezt jelezni kellene/kellett volna a NAV felé B400-on. Az ügyvéd kitöltette veled ezt a lapot, amikor vetted az új ingatlant?

tegnap 19:26
 4/11 A kérdező kommentje:

Nem, mert az eladni tervezett régi ingatlan olcsóbb, mint a most várásolt új.

tegnap 19:31
 5/11 anonim ***** válasza:

Akkor a D eset a tied, azt olvasd el és hívd fel a NAV-ot vagy menj be személyesen és kérdezd meg, hogy lehet ezt megoldani.

Egyébként itt az eset leírása, 33-34 oldal, elvileg ha ki is szabják, utólag is érvényesítheted a kedvezményt és akkor visszafizetik a különbözetet:

[link]

tegnap 19:43
 6/11 anonim ***** válasza:
Én is utólag érvényesîtettem, mert az ügyvéd elkurelta a bejelentést. Simán epapirban megküldtem, amiket kellett és módosította a nav a határozatot.
tegnap 22:48
 7/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi a válaszokat!
tegnap 23:13
 8/11 anonim ***** válasza:

Cserepótló vételnek hívják, amire a következő szabály vonatkozik:

Utólag is jelezheted közvetlenül a NAV felé, de kizárólag addig kérvényezheted a cserepótló vétel szabályainak alkalmazását az illeték kiszabásánál, amíg az illetéket kivető határozat nem válik jogerőssé (véglegessé). Ha már jogerős (végleges), akkor elmulasztottad a törvényben előírt határidőt. Nem fogják módosítani. Ha a határidőt betartod, akkor igen.

ma 04:01
 9/11 anonim ***** válasza:

Bocsánat, javítom az előző hozzászólásomat.

Az illetéktörvényből kivették a korlátozó határidőt a lakhatás biztosításának elősegítése miatt.

Jelenleg hatályos törvény szerint időkorlát nélkül kérvényezhető a cserepótló vétel szabályainak alkalmazása a NAV-tól azzal a kitétellel, hogy a már befizetett illeték visszatérítésére csak a megfizetéstől számított 5 éven belül van lehetőség.

ma 04:21
 10/11 A kérdező kommentje:
#9 Nagyon köszi, de akkor ez úgy néz ki, hogy tőlük visszamenőlegesen visszakapom a pénzt? Tehát nem úgy, hogy eleve kevesebbet fizetek, de késleltetve, ha már el van adva a lakás?
ma 08:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!