Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » SOS! Kérem segítsen egy...

SOS! Kérem segítsen egy szakavatott bérszámfejtő. Jogosan kér-e a munkáltató utólag papír alapú tàppènzes papîrt?

Figyelt kérdés

Szakavatott bérszàmfejtő segítségét kèrem.

Àltalános munkaviszonyban állok a munkàltatómmal.

Egy műszak,napi 8 óra foglalkoztatás.

A háziorvosom vidéki (200 km-el arrébb van) így a cèg felajánlotta,hogy a betegpapírjaimat elektronikus úton is eljutatthatom hozzàjuk pdf. Formàtumban. (A pecsét rendesen kék volt rajta,eredeti formában volt scannelve)

Egész èvben így is volt,majd most megjelent az irodából egy hölgy,hogy visszamenőleg be kell hozzam a táppénzes papírokat hagyományos formában különben levonják azokat összeget.(azokat amiket már bérszámfejtettek és kifizettek korábbi hónapokban).

A kérdèsem az volna,hogy jogosan kérheti vagy köteles elfogadni az elektronikus formàt? Illetve megteheti-e,hogy visszamenőleg újraelszámol és korábbi betegszabadságos napokat levon a fizetésemből,ha nem tudom neki behozni a betegpapírokat?

Háziorvos kiadhat újra utólag ilyen dokumentumokat?

Válaszaitokat előre is köszönöm.

Sajnos én nem vagyok jàrtas ilyesmiben és a hiteles forrást sem ismerem,honnan lehetne naprakész jogszabàlyokat,törvényeket előhúzni.

okt. 4. 07:51
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
83%

Én mondjuk 8 év alatt egyszer voltam táppénzen 2 napot, amit küldhettem online, de jelezték, hogy kell a papír is, adjam nekik fel postán. Így egészen biztos, hogy neked is küldened kellett volna.

Ez így sajnos jó kérdés, mert láthatóan mulasztás történt a cégen belül nálatok. Ha kicsi cégről van szó, akkor úgyis az lesz amit ők mondanak, max munkaügyi perben tehetsz ellene ami az állásod megszűnésével jár úgyis.

Kezdetnek megpróbálnám megkérdezni a háziorvost, hogy van e mód utólag valami másolatot igényelni vagy ilyesmi.

okt. 4. 08:54
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Az eredeti papír verzió az kell attól még mert ideiglenesen beérték az elektronikus másolattal bizonyíték gyanánt hogy létezik egy eredeti..

Nem visszamenőleg újra kell kiàllítani hanem azokat a papírokat kell leadni amikről a scan készült.

okt. 4. 08:55
 3/17 anonim ***** válasza:
88%
És miért gond, hogy az orvos 200 km-re van? Ha csak nem távgyógyítod magad, betegség esetén személyesen jelensz meg, hogy kivizsgáljon
okt. 4. 10:05
 4/17 anonim ***** válasza:
91%
A távolság mit befolyásol szerinted?
okt. 4. 11:46
 5/17 anonim ***** válasza:
64%

Eleg nagy marhasagnak tartom ezt a papiralapu igenyt 2024ben.

De amugy nem gondolnam hogy olyan nagy problema felhivni a háziorvos asszisztenset es megkerni hogy allitsa ki papir alapon megegyszer. Adminisztralnia semmit nem kell, csak kitolteni X papirt a korelozmenyed alapjan es lepecseteltetni, alairatni es kesz. Feladja postan, vagy elmesz erte es kesz.

Csak a tappenzes papirtombbol hianyzik nehany darab, de az senkit nem erdekel.

okt. 4. 15:00
 6/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hasznos válaszokat.

Jó hétvégét mindenkinek.

okt. 4. 15:13
 7/17 A kérdező kommentje:

Azóta jobban beleástam magam.

Ha valaki hasonló helyzetbe kerül annak hasznos lehet.

[link]

A cikk szerint kötelesek elfogadni.

És kihivatkozik egy adott törvèny adott paragrafusàra is ami ezt alátámasztja.

102/1995. (VIII.25.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm. rendelet) 10.§-a 2022. június 1. napjával új (1a) bekezdéssel egészült ki.

okt. 5. 17:47
 8/17 anonim ***** válasza:
38%

Nekem az a véleményem, hogy ezzel alapvetően nincs gond.

Viszont én sem fogadnám el a simán beszkennelt orvosi igazolást és azt sem, amit e-mailben átküldtek. Miért nem?

->

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben leírtak alapján.

Ugyanis az elektronikusan befogadott iratnak hitelesnek kell lennie. Mikor hiteles? Ha elektronikus "aláírással" és/vagy időbélyegzővel van ellátva. Erre valahogy egyik "cikk" sem tért ki.

Ha majd egyszer beintegrálják ezeket az orvosi igazolásokat az egészségügyi térbe, az már biztosan hiteles elektronikus irat lesz. Egy simán beszkennelt irat nem az! Az sem az, amit e-mailben elküldtek.

Jelenleg hatályos szabályozás alapján utólag én is kérném a papír alapú orvosi igazolásokat.

Ugyanis a munkáltatót terheli a felelősség, hogy hiteles adatok alapján igényelje meg vagy folyósítsa a dolgozójának az ellátást.

A kérdező esetében nincs hiteles adat erre. Csak akkor, ha papír alapon is biztosítja az orvosi igazolást. Eredetben...

Az én elcseszett jogi véleményem alapján igazat adok a munkáltatónak.

okt. 6. 05:39
 9/17 A kérdező kommentje:

Mm.ez is egy álláspont és nem is légből kapott,hiszen így könnyen hamisítható bármi.

Viszont akkor mi dönti el,hogy melyik jogszabály “erősebb” vagy érvènyesebb a kettő közül?

Az egyik amiről én beszélek a Magyar Államkincstár által van kiállítva és konkrétan kimondja a betegpapírra vonatkozó szabàlyokat.

Amiben az áll,hogy elfogadható ilyen formában is.

Viszont amiről te beszélsz az àltalánosan beszèl az elektronikus ügyintézés szabályairól ami természetesen erre a tèmakörre is vonatkozik,hiszen magába foglalja.

A kettő jogszabály üti egymást.

Ki dönti el,hogy melyik az erősebb?

okt. 6. 14:06
 10/17 anonim ***** válasza:
38%

9: Mindkét jogszabály érvényesítve van, azaz elektronikus táppénzes papírt elfogadnak, amennyiben hitelesítve van. Hitelesítés nélkül nem érvényes.

Személy szerint nem találtam semmi olyan kikötést, hogy a hitelesítetlen papír is elfogadott lenne, csak azért, mert valami elektronikus.

okt. 6. 16:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!