SOS! Kérem segítsen egy szakavatott bérszámfejtő. Jogosan kér-e a munkáltató utólag papír alapú tàppènzes papîrt?
Szakavatott bérszàmfejtő segítségét kèrem.
Àltalános munkaviszonyban állok a munkàltatómmal.
Egy műszak,napi 8 óra foglalkoztatás.
A háziorvosom vidéki (200 km-el arrébb van) így a cèg felajánlotta,hogy a betegpapírjaimat elektronikus úton is eljutatthatom hozzàjuk pdf. Formàtumban. (A pecsét rendesen kék volt rajta,eredeti formában volt scannelve)
Egész èvben így is volt,majd most megjelent az irodából egy hölgy,hogy visszamenőleg be kell hozzam a táppénzes papírokat hagyományos formában különben levonják azokat összeget.(azokat amiket már bérszámfejtettek és kifizettek korábbi hónapokban).
A kérdèsem az volna,hogy jogosan kérheti vagy köteles elfogadni az elektronikus formàt? Illetve megteheti-e,hogy visszamenőleg újraelszámol és korábbi betegszabadságos napokat levon a fizetésemből,ha nem tudom neki behozni a betegpapírokat?
Háziorvos kiadhat újra utólag ilyen dokumentumokat?
Válaszaitokat előre is köszönöm.
Sajnos én nem vagyok jàrtas ilyesmiben és a hiteles forrást sem ismerem,honnan lehetne naprakész jogszabàlyokat,törvényeket előhúzni.
Szóval a 2 jogszabály kéz a kèzben jàr.
Ergo csak hitelesített iratot kötelesek elfogadni aminek a fentebb említett 2 kikötès a feltétele.(elektronikus alàiras vagy időbélyegző)
Bárhogy is alakul.
Írok mindenkèpp a végkimenetelről.
Na szóval a történet vège az lett,hogy elfogadták.Kinyomtattam a Magyar Államkincstàr àltal kiadott jogszabályt és bevittem az irodista hölgynek.
Ő továbbította a bérszámfejtőnek,majd visszaszólt,hogy érti,de ő fekete fehéren kapja meg a papírokat.
Én eredeti színesen küldtem el mindig ezt meg is mutattam,mert megvolt mind az email előzmènyben.
Így vègül kiderült,hogy valami nálunk az irodistáknák siklott félre továbbításnál.
Szóval ez van,de legyen valami haszna is a kérdésnek,belinkelem azt a jogszabályt ami kihúzott a szarból.
A belinkelt oldalon nem találtam olyan szabálymódosítást, ami "kihúzott a szarból". :)
Attól, hogy elektronikus kapcsolattartást ír elő a jogszabály mind a kifizetőhelyeknek, mind azon munkáltatóknak, akik nem számítanak kifizetőhelynek, még semmi nem utal arra, hogy az eredeti helyett köteles befogadni az orvosi igazolást szkennelve.
Neki az elektronikus ügyintézés folyamán az a dolga, hogy a papír alapon leadott eredeti orvosi igazolásokat "digitalizálja" és úgy küldje be a folyósító szerv felé.
Ha a magánszemély (ez lennél Te) vállalod, hogy elektronikus úton tartasz kapcsolatot, akkor a határozatokat, egyéb iratokat nem postán fogod megkapni tőlük, hanem elektronikus úton. Tehát te hiába küldenéd be az orvosi igazolást szkennelve, elektronikus úton, neki meg kell győződnie arról, hogy az az eredetiről készült, mert ő vállalja a "valódiságért" a felelősséget, nem pedig a dolgozó.
Tartom magam ahhoz, amit már előbb is leírtam. Én, mint munkáltató ragaszkodom az eredeti orvosi igazoláshoz, amiről én fogok szkennelt másolatot készíteni és azt továbbküldeni a folyósító szervhez. Csak így tudok felelősséget vállalni érte.
Ha maga az igazolást kiállító (legyen ez bárki és bármilyen iratról szó), digitális hitelesítéssel látta el az iratot (banki igazolást, NAV-os igazolást, közjegyzői irat, bármi stb.), akkor befogadom elektronikus úton is azt úgy, hogy nem kérem az eredeti iratot. Addig nem.
Én végigolvastam a belinkelt oldalt. Ebből sem olvasok mást ki, mint amit eddig kiolvastam a vonatkozó szabályokból.
De örülök, hogy téged kihúzott a slamasztikából. Szerintem teljesen véletlenül...
Basszus ne haragudj!
Teljesen mást linkeltem be véletlenül.
Nem is találom neten azóta amit akkor olvastam,de felraktam egy fájlmegosztóra.
Ez volt az ami kimentett a slamasztikàból.
Elolvastam amiket írtál és a történtek ellenére
igazad van, mert így boldog boldogtalan tud papírt hamisítani, màr ha lenne értelme.
Rendben. Köszi. A MÁK által leírtakat nem hatálytalanították (még), tehát érvényben van jelenleg is a szóban forgó kormányrendelet erre vonatkozó paragrafusa.
Így már jogos a meglátásod, mert valóban köteles befogadni a munkáltató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!