Családi járulékkedvezményt hogyan tudom érvényesíteni, ha 25 év alatti vagyok, és kapok saját jogon családi pótlékot?
Egyáltalán lehetséges ez? Elég zavaros leírásokat találok.
Visszamenőleg júliustól szeretném (innentől kapom), ezt hol tudom az adóbevallásban jelezni és milyen papír kell hozzá?
Illetve ha lehet, szeretném, hogy januártól a fizetésemben is megjelenjen. Milyen adóelőleg-nyilatkozat kell?
Ezeket találtam:
"Ha egy személynek egyszerre több kedvezmény is jár, nem mindegy, hogy azokat milyen sorrendben veszik figyelembe az adóalap kiszámításakor. A 25 év alatti fiatalok kedvezményét a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye után, és a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és a családi kedvezmény előtt kell érvényesíteni."
"A NAV emlékeztetett, hogy adóelőleg-nyilatkozat tehető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a 30 év alatti anyák, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, valamint a családi kedvezmény érvényesítésére. A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséről nem kell külön nyilatkozni, mert ezt a munkáltató automatikusan figyelembe veszi a 25. életév betöltéséig."
"Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtása online a legegyszerűbb a NAV honlapjáról elérhető online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA)."
"Nemcsak online kitöltésre van lehetőség, továbbra is meg lehet tenni a nyilatkozatot papíron, amelyet aláírva személyesen kell átadni a munkáltatónak két példányban. Ehhez letölthetők az ajánlott nyilatkozatminták, illetve a kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról."
Ha saját jogon kapsz családi pótlékot, és adott esetben nem tudod érvényesíteni akármilyen oknál fogva a családi kedvezményt (mert például a 25 év alattiak miatt már azt kimaxoltad), akkor a veled közös háztartásban élő hozzátartozóid közül közös döntéssel kiválasztott magánszemély érvényesítheti a családi kedvezményt.
Hozzátartozónak kell tekinteni a gyermek szüleinek hozzátartozóit is, így például az elhunyt szülő testvére is érvényesítheti a kedvezményt a vele közös háztartásban élő árván maradt gyermek után.
"Illetve ha lehet, szeretném, hogy januártól a fizetésemben is megjelenjen. Milyen adóelőleg-nyilatkozat kell?"
Fentiek alapján nyilván abban az esetben nem neked kell erről nyilatkoznod a munkáltatód felé, ha más veszi igénybe helyetted a családi kedvezményt. Az adóbevallásban sem nálad fog ez jelentkezni, viszont a másik fél nevét, adóazonosító jelét be kell majd írnod, hogy közösen/vagy megosztva érvényesítitek a neked járó családi kedvezményt. Ez vonatkozik a "másik félre" is. Ő pedig a Te neved és adóazonosító jeled fogja feltüntetni a saját bevallásában. Innen fogják tudni, hogy helyetted veszi igénybe a családi kedvezményt bármilyen okból kifolyólag.
Ha év közben is szeretnéd érvényesíteni a kedvezményt, akkor a munkáltatónak leadott - erre irányuló - nyilatkozatodnál jelelöd (pipálod, ikszeled) azt a részt, hogy a járulékra vonatkozóan is szeretnéd érvényesíteni.
Az év végi adóbevallásnál a levezetés által szintén problémamentesen végigvezethető a kedvezmény.
Visszamenőleg nem tudod érvényesíteni év közben a munkáltatónál, viszont azt a részt, amit év közben - bármilyen okból kifolyólag - nem tudtál érvényesíteni, az adóbevallás keretén belül utólag is megteheted.
Innen le tudod tölteni a családi kedvezmény nyilatkozatot (honlap alján) ->
Végigolvastam a nyilatkozatot, így javítom a fentebb leírtakat.
Nem jelölni kell, hogy kéred, hanem azt kell jelölni, ha nem kéred.
Nyomtatvány 4. pont...
Tehát nem jelölsz ott semmit, mivel kéred a járulékra vonatkozóan is a kedvezményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!