Ajándék után kell adózni?
Figyelt kérdés
A ChatGPT szerint ha egy ajándék meghaladja a 200 ezer forint értéket, vagy több ajándék egy év alatt meghaladja a 200 ezer forintot akkor aki kapta az ajándékot annak adóbevallást kell írnia még akkor is, ha egy családtagtól, baráttól kapta az ajándékot. És ha egy szülő adja a kiskorú gyereknek és az ajándék/ajándékok értéke meghaladja a 200 ezer forintot akkor erről a szülőnek kell adóbevallást írnia. De aztán később utánanéztem az interneten, hogy magánszemélyek között az ajándékozás nem adóköteles. Most akkor ez, hogy van??? Engem csak az érdekel, hogy sugar friendship esetén ha valaki ölelésért cserébe kap nagyobb összegű ajándékot az adóköteles? Merthogy egy szolgáltatásért cserébe kapta. Valaki felhívja helyettem az adóhivatalt és megkérdezi? Csak 16 vagyok, nincs SIM kártyám.2023. máj. 13. 19:16
21/25 A kérdező kommentje:
Egyébként csak kíváncsiságból, mi történik akkor ha valaki nem fizeti be az ajándékozási illetéket és ez a NAV tudomására jut? Mennyire súlyos bírságot szabhatnak ki? Börtönbe azért emiatt nem kerül valaki, ugye?
2023. máj. 25. 19:22
22/25 anonim válasza:
Börtön ezért nem jár.
Mulasztási bírság (mivel elmulasztottad bejelenteni az ajándékot azért, hogy a NAV ki tudja vetni rá az illetéket), továbbá az illeték összege, valamint a késedelmi pótlék jön még rá.
23/25 A kérdező kommentje:
És ez egy 200 ezer forintos ajándék esetében körülbelül mennyi összegű bírság?
2023. máj. 26. 23:03
24/25 anonim válasza:
Azt nem tudom, de lehet, hogy valakinek lesz kedve végigolvasni az Art. vagy az Air. erre vonatkozó minden paragrafusát.
25/25 A kérdező kommentje:
Szóval vannak törvények amik annyira értelmezhetetlenek és betarthatlanok, hogy azért bárkit börtönbe zárhatnak??? Ez egyre ijesztőbb!
2023. máj. 29. 15:23
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!