Kellene nekem adózni azután hogy ha az Édesanyám párja ajándékba adna nekem 15 millió forintot amiért előtte több évig segítettem őket?
Ha igen akkor körülbelül mennyit vagy milyen esetekben merülhet ez fel?
Köszönöm a segítséget
Igen, adóköteles
Anyádtól nem lenne az
Ajándékozási illeték.
De mivel adományként is adhatja, ezért szerintem ha átutalja neked és nem ajándékot, hanem adományt ír a közleménybe, akkor nem kell se adót, se illetéket fizetned, hiszed adózott jövedelméből adja neked.
Abból indulok ki, hogy számtalan gyűjtés volt az elmúlt évek során politikusok vagy újságírók részére (juhász péter, jakab, stb.) és ők sem hiszem, hogy adóztak volna az összegyűjtött forintok után.
Magánszemélyek közötti ajándékozás mentes a személyi jövedelemADÓ alól, viszont ajándékozási illetékfizetési kötelezettség keletkezhet utána.
Mivel az ajándékozó és a megajándékozott nem egyenesági rokon, ezért a megajándékozottnak ajándékozási illetéket kell fizetnie a kapott ajándék értéke után.
Az illeték mértéke attól függ, hogy mit kaptál ajándékba. Készpénz esetén 18 % a mérték. Mindegy, hogy utalja, vagy készpénzben adja oda.
Miért az édesanyád párja adja?
Adja akkor édesanyád, így az egyenesági rokonság miatt illetékmentes lesz az ügylet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!