15 milliós érték feletti ingatlant vásárolnék, Jogosult vagyok a 2%-os illetéktámogatásra 35-év alatti első lakáshoz jutó. Ha a csok összege által csökken az érték 15 millió alá úgy jogosult vagyok a 2%-os illetékfizetésre?
Azért a kérdés érthető az illetéktörvény 21 § alapján:
"21. § * (1) * Ha a lakástulajdon szerzője a vásárláshoz vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, ennek összegét a lakástulajdon forgalmi értékből le kell vonni."
Azoban 26§:
"(6) * Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 forintot nem haladja meg. Ilyen forgalmi értékű lakás tulajdoni hányadának megszerzése esetén a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg."
Itt szerintem az eredeti forgalmi értékre gondol, de azért az ügyvéd vagy a NAV felé egy kérdést megérne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!