Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ajándék után kell adózni?

Ajándék után kell adózni?

Figyelt kérdés
A ChatGPT szerint ha egy ajándék meghaladja a 200 ezer forint értéket, vagy több ajándék egy év alatt meghaladja a 200 ezer forintot akkor aki kapta az ajándékot annak adóbevallást kell írnia még akkor is, ha egy családtagtól, baráttól kapta az ajándékot. És ha egy szülő adja a kiskorú gyereknek és az ajándék/ajándékok értéke meghaladja a 200 ezer forintot akkor erről a szülőnek kell adóbevallást írnia. De aztán később utánanéztem az interneten, hogy magánszemélyek között az ajándékozás nem adóköteles. Most akkor ez, hogy van??? Engem csak az érdekel, hogy sugar friendship esetén ha valaki ölelésért cserébe kap nagyobb összegű ajándékot az adóköteles? Merthogy egy szolgáltatásért cserébe kapta. Valaki felhívja helyettem az adóhivatalt és megkérdezi? Csak 16 vagyok, nincs SIM kártyám.

2023. máj. 13. 19:16
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

Erről is írtunk már fentebb.

Aki kapta, mert nyilván ő szerezte azt a valamit. Az SZJA törvényben létezik egy olyan "fogalom", hogy piaci érték. Annak nézz utána, és akkor tudod, hogy mennyi az annyi.

Nem írom le, mert feleslegesnek tartom azt, hogy segítsek. Láthatóan nem akarod megérteni, én meg nem dolgozom potyára.

2023. máj. 18. 04:27
 12/25 A kérdező kommentje:
Az a gond, hogy nekem tanulási nehézségem van és nem értek meg mindent. Szóval ha egy szolgáltatásért cserébe, vagyis ölelésért cserébe kapok dolgokat, akkor azoknak meg kell nézni a piaci értékét és évente egyszer erről adóbevallást kell készíteni, igaz? De ha csak úgy kapok valamit ajándékba, nem ölelésért cserébe, akkor pedig nem kell adózni utána, igaz? Tehát akkor a sugar friendship is adóköteles dolog. Remélem jól gondolom. Azthiszem értem. Köszi.
2023. máj. 18. 11:33
 13/25 anonim ***** válasza:

Vaóóóó! Még a végén sikerült! Gratulálok!

"De ha csak úgy kapok valamit ajándékba, nem ölelésért cserébe, akkor pedig nem kell adózni utána, igaz?"

Igaz. SZJA-t nem kell fizetni utána. Viszont ajándékozási illeték-fizetési kötelezettség keletkezhet utána. Adó, illeték nem ugyanaz a fogalom, a két kötelezettségnek az alapja sem mindig ugyanaz.

2023. máj. 19. 01:41
 14/25 A kérdező kommentje:
Ha 200 ezer forint feletti akkor keletkezhet utána ajándékozási illeték-fizetési kötelezettség? Még akkor is ha magánszemélyek között történik az ajándékozás? Mondjuk ha egy családtag ad 200 ezer forint feletti ajándékot Karácsonyra egy másik családtagjának akkor ki kell fizetni ajándékozási illetéket? És ezt valaki komolyan be is fizeti? Nem hiszem el! Alapból adóval együtt meg lett vásárolva az a dolog a boltban, és még kell utána fizetni ajándékozási illetéket? És higyjem el, hogy miközben a gyerekek meg a szülők bontják a Karácsonyfa alatt az ajándékokat, számolják, hogy mennyi ajándékozási illetéket kell utána fizetni? Már komolyan túlzásnak érzem ezt!
2023. máj. 22. 12:04
 15/25 anonim ***** válasza:

Nyilván senki nem fogja a karácsonyi ajándékokat bejelenteni azért, hogy ajándékozási illetéket vessen ki utána az állam.

Viszont - nem fogod elhinni - a nászajándék után is kellene fizetni. De nem hallottunk olyanról, hogy ez bárkivel is megtörtént volna.

Az illetéktörvény nem egy rövid szövegezésű törvény. Vannak kivételek, egyéb részletszabályok benne. Az egyik ilyen részletszabály benne, hogy megajándékozottanként 150 ezer forint értékű ajándék után nem kell fizetni ajándékozási illetéket és bejelenteni sem kell.

A fentieken kívül van még egyéb is, ha érdekel, olvass bele. Igen tudom, hogy annak, akinek nem feladata naponta a szabályok értelmezése, alkalmazása, az ilyesmivel nem tud mit kezdeni. De hátha mégis...

[link]

2023. máj. 23. 04:57
 16/25 A kérdező kommentje:
Najó, dehát ha nem jelentik be és ez valakinek a tudomására jut és feljelentést tesz akkor a NAV bírságot fog kiszabni rá, vagy nem??? Azért érdemes az ilyen dolgokat betartani! A Kormánynak meg nem kéne ennyire szigorú szabályokat létrehoznia! 200 ezer forint értékben egy év alatt mindenki kap valamit egy baráttól, családtagtól, de ezt nagyon nehéz számon tartani, és ha ez a hatóság tudomására jut akkor meg vagy megbírságolják vagy börtönbe küldik csakmert törvényt szegett! Ez már nem normális dolog ami ebben az országban megy!
2023. máj. 23. 12:23
 17/25 A kérdező kommentje:
És, hogyha nem ajándékozási illetéket hanem adót kell befizetni mert egy szolgáltatás után kapott valaki valamit, mondjuk egy sugarbaby ölelésért cserébe kapott egy 200 ezer forintos Gucci táskát de készpénzt azt nem kapott a sugardaddy-jától vagy sugarmommy-jától és nincs is nála és nem csináltatott bankszámlát sem, akkor, hogy fizeti be az adót? Ilyenkor egy sugarbaby mit tud csinálni?
2023. máj. 23. 12:31
 18/25 anonim ***** válasza:

Most Te tényleg ennyire értetlen vagy? Végig azt érzem, hogy muszáj valamibe belekötnöd.

Amiről nem tud a NAV, az nyilván nem fáj neki. Nem szokás piszlicsáré dolgokkal rohangálni és feljelenteni valakit azért, mert vett a másik neki két gombóc fagyit.

Még mindig a Gucci táskával jössz. Már leírtuk, hogy ha nem készpénzt kapsz érte, akkor létezik a piaci érték fogalma. A lőtéri kutyát nem érdekli, hogy honnan szeded elő a befizetendő adó összegét, már ha szükséges fizetned.

Ez kb. olyan kérdés volt, mintha azt kérdezted volna meg, ha kaptam fizetést és elköltöttem a boltban, akkor hogyan fogom kifizetni a gyógyszerem. A Gucci táska esetén sincs pénzed, valamint a fizetés elköltése után sincs pénzed. Majd megoldod, ez a feladat rád hárul, nem másra.

"A Kormánynak meg nem kéne ennyire szigorú szabályokat létrehoznia!"

"Ez már nem normális dolog ami ebben az országban megy!"

Ez a szabály nem most keletkezett, csak téged valószínűleg most fog érinteni, ezért háborogsz.

Legyél rugalmas! Én szabálykövető embernek tartom magam, de azért ennyire nem vagyok "kocka", és "elvakult".

Létezik 4 évente egy olyan dolog ebben az országban, hogy választás. Akkor figyelj jól és legyél résen, hogy kinek szavazol bizalmat a következő 4 évre.

2023. máj. 24. 04:58
 19/25 A kérdező kommentje:
Tanulási nehézségem van ezért sok mindent nem értek.
2023. máj. 24. 19:11
 20/25 anonim ***** válasza:
Akkor bocsánat... De ebben a helyzetben akkor hiába is írunk bármit is le akár többször is.
2023. máj. 25. 04:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!