Ajándék után kell adózni?
Erről is írtunk már fentebb.
Aki kapta, mert nyilván ő szerezte azt a valamit. Az SZJA törvényben létezik egy olyan "fogalom", hogy piaci érték. Annak nézz utána, és akkor tudod, hogy mennyi az annyi.
Nem írom le, mert feleslegesnek tartom azt, hogy segítsek. Láthatóan nem akarod megérteni, én meg nem dolgozom potyára.
Vaóóóó! Még a végén sikerült! Gratulálok!
"De ha csak úgy kapok valamit ajándékba, nem ölelésért cserébe, akkor pedig nem kell adózni utána, igaz?"
Igaz. SZJA-t nem kell fizetni utána. Viszont ajándékozási illeték-fizetési kötelezettség keletkezhet utána. Adó, illeték nem ugyanaz a fogalom, a két kötelezettségnek az alapja sem mindig ugyanaz.
Nyilván senki nem fogja a karácsonyi ajándékokat bejelenteni azért, hogy ajándékozási illetéket vessen ki utána az állam.
Viszont - nem fogod elhinni - a nászajándék után is kellene fizetni. De nem hallottunk olyanról, hogy ez bárkivel is megtörtént volna.
Az illetéktörvény nem egy rövid szövegezésű törvény. Vannak kivételek, egyéb részletszabályok benne. Az egyik ilyen részletszabály benne, hogy megajándékozottanként 150 ezer forint értékű ajándék után nem kell fizetni ajándékozási illetéket és bejelenteni sem kell.
A fentieken kívül van még egyéb is, ha érdekel, olvass bele. Igen tudom, hogy annak, akinek nem feladata naponta a szabályok értelmezése, alkalmazása, az ilyesmivel nem tud mit kezdeni. De hátha mégis...
Most Te tényleg ennyire értetlen vagy? Végig azt érzem, hogy muszáj valamibe belekötnöd.
Amiről nem tud a NAV, az nyilván nem fáj neki. Nem szokás piszlicsáré dolgokkal rohangálni és feljelenteni valakit azért, mert vett a másik neki két gombóc fagyit.
Még mindig a Gucci táskával jössz. Már leírtuk, hogy ha nem készpénzt kapsz érte, akkor létezik a piaci érték fogalma. A lőtéri kutyát nem érdekli, hogy honnan szeded elő a befizetendő adó összegét, már ha szükséges fizetned.
Ez kb. olyan kérdés volt, mintha azt kérdezted volna meg, ha kaptam fizetést és elköltöttem a boltban, akkor hogyan fogom kifizetni a gyógyszerem. A Gucci táska esetén sincs pénzed, valamint a fizetés elköltése után sincs pénzed. Majd megoldod, ez a feladat rád hárul, nem másra.
"A Kormánynak meg nem kéne ennyire szigorú szabályokat létrehoznia!"
"Ez már nem normális dolog ami ebben az országban megy!"
Ez a szabály nem most keletkezett, csak téged valószínűleg most fog érinteni, ezért háborogsz.
Legyél rugalmas! Én szabálykövető embernek tartom magam, de azért ennyire nem vagyok "kocka", és "elvakult".
Létezik 4 évente egy olyan dolog ebben az országban, hogy választás. Akkor figyelj jól és legyél résen, hogy kinek szavazol bizalmat a következő 4 évre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!