Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ajándék után kell adózni?

Ajándék után kell adózni?

Figyelt kérdés
A ChatGPT szerint ha egy ajándék meghaladja a 200 ezer forint értéket, vagy több ajándék egy év alatt meghaladja a 200 ezer forintot akkor aki kapta az ajándékot annak adóbevallást kell írnia még akkor is, ha egy családtagtól, baráttól kapta az ajándékot. És ha egy szülő adja a kiskorú gyereknek és az ajándék/ajándékok értéke meghaladja a 200 ezer forintot akkor erről a szülőnek kell adóbevallást írnia. De aztán később utánanéztem az interneten, hogy magánszemélyek között az ajándékozás nem adóköteles. Most akkor ez, hogy van??? Engem csak az érdekel, hogy sugar friendship esetén ha valaki ölelésért cserébe kap nagyobb összegű ajándékot az adóköteles? Merthogy egy szolgáltatásért cserébe kapta. Valaki felhívja helyettem az adóhivatalt és megkérdezi? Csak 16 vagyok, nincs SIM kártyám.

2023. máj. 13. 19:16
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
100%
Az ölelés ellenértékeként kapott pénz nem ajándék, hanem szolgáltatás díjbevétele, (elég határeset a prostitúcióval), üzleti tevékenység.
2023. máj. 13. 19:25
 2/25 anonim ***** válasza:
A stricik és a ku..vák nem szoktak adózni. Szóval ha valami 70 éves vénembert ölelgetsz pucéran akkor mondjad neki hogy kp-ban fizesse te meg tedd zsebre és kuss, nem kell tudnia senkinek.
2023. máj. 13. 21:23
 3/25 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy a készpénzért cserébe kapott ölelés plátói prostitúciónak számít, de nem készpénzt hanem ajándékot kap a sugarbaby ölelésért cserébe, mondjuk egy fél milló forintos iPhone-t vagy egy Gucci táskát. És Magyarországon egyébként is legális a prostitúció. De a sugar friendship lényege az ajándék és nem a készpénz, szóval szerintem az ölelős sugar friendshipek az egész világon legálisak.
2023. máj. 13. 21:28
 4/25 anonim ***** válasza:

A Gucci táska is bevétel: ha a piaci értéke az átadáskor X forint, akkor az X forint bevétel.

Egyéni vállalkozóként lehet tételes költségelszámolást alkalmazni és akkor mondjuk elszámolod a bevétellel szemben a smink, tisztálkodás stb költségeket, amik a tevékenység érdekében merülnek fel, vagy pedig átalányadózással az elismert költség%-ot levonni, és akkor X-költség=adóalap, és az adóalap 15%-a az adókötelezettség amit az adóévet követően az adóbevallásban fel kell tüntetni és aztán megfizetni.

2023. máj. 13. 23:21
 5/25 anonim ***** válasza:

"Tudom, hogy a készpénzért cserébe kapott ölelés plátói prostitúciónak számít, de nem készpénzt hanem ajándékot kap a sugarbaby ölelésért cserébe,"

Rossz a megközelítésed.

Te szolgáltatást nyújtasz, azért kapsz cserébe valamit. Az ajándékért cserébe semmit nem adnak, és nem is kell visszaszolgáltatni, attól ajándék.

Te a szolgáltatásért nem készpénzt kapsz, hanem valami mást. Ilyenkor a "valami másnak" abban az időpontban lévő piaci értékét kell meghatározni, amikor azt kaptad, ugyanis az lesz a bevételed, amiből adóalapot számolsz bizonyos költségelszámolásos lehetőségeket figyelembe véve, majd befizeted utána az SZJA-t.

Kénytelen vagy tudomásul venni, hogy ez nem az AJÁNDÉK kategória!

2023. máj. 14. 06:11
 6/25 A kérdező kommentje:
Szóval ha csak úgy kapok valamit ajándékba akkor azután nem kell adózni, de ha egy bizonyos szolgáltatásért cserébe, mondjuk ölelésért cserébe kapom akkor kell utána adózni?
2023. máj. 14. 20:49
 7/25 anonim ***** válasza:

Ha csak úgy kapsz ajándékot, az ajándékozási illeték fizetését teszi szükségessé, kivéve egyenes ági leszármazottak közt - de gondolom ilyen ölelések nincsenek.

18%

2023. máj. 14. 21:08
 8/25 A kérdező kommentje:
De valaki nem tudná helyettem felhívni a NAV-ot és megkérdezni, hogy ez, most, hogy van? Nem találtam sugar friendshipre vonatkozó adószabályokat az interneten. Engem csak az érdekel, hogyha valaki ölelésért cserébe kap ajándékot akkor azért adózni kell-e. Nem hiszem, hogyha valaki csak úgy kap ajándékot (ölelés nélkül) akkor azután kellene adózni. De jó lenne ezt is tudni, szóval ezt is kérdezze meg valaki a NAV-tól.
2023. máj. 14. 22:58
 9/25 anonim ***** válasza:

"Szóval ha csak úgy kapok valamit ajándékba akkor azután nem kell adózni, de ha egy bizonyos szolgáltatásért cserébe, mondjuk ölelésért cserébe kapom akkor kell utána adózni?"

Létezik az SZJA és létezik olyan, hogy ajándékozási illeték. Ez két teljesen különböző közteher (gyűjtőnév).

Magánszemélyek között az ajándékozás (amiről Te írtál kérdező, az nem ez) SZJA-mentes.

Viszont nem biztos, hogy ajándékozási illeték alól is mentes. Már ha ajándékozásról beszélhetünk egyáltalán. Ölelésért kapott készpénz jogilag még mindig nem AJÁNDÉK!

Most az ajándékozási illetékbe nem bonyolódnék bele feleslegesen, mert néha az egyszerű dolgok felfogása is nehézségbe ütközik.

"Engem csak az érdekel, hogyha valaki ölelésért cserébe kap ajándékot akkor azért adózni kell-e. "

Írtuk már, hogy igen, mert a pénzért cserébe (ne ajándék) ölelést kap, tehát szolgáltatsz neki valamit, nem ingyen adta a pénzt.

"Nem hiszem, hogyha valaki csak úgy kap ajándékot (ölelés nélkül) akkor azután kellene adózni."

Azután nem kell, mert nem kap érte ölelést, tehát nem szolgáltatsz neki cserébe semmit, az valóban ajándék.

"szóval ezt is kérdezze meg valaki a NAV-tól."

Üdv: NAV

2023. máj. 15. 04:51
 10/25 A kérdező kommentje:

"Írtuk már, hogy igen, mert a pénzért cserébe (ne ajándék) ölelést kap, tehát szolgáltatsz neki valamit, nem ingyen adta a pénzt."

De az ölelésért cserébe nem készpénzt kap a sugarbaby hanem valamilyen ajándékot, mondjuk egy Gucci táskát vagy egy iPhone-t. Akkor arról is kell adóbevallást írni? Vagy ez, hogy van? Szóval ha egy szolgáltatásért, ölelésért cserébe kap valamilyen tárgyat a sugarbaby amit a sugarmommy/sugardaddy vásárolt meg neki, az adóköteles? És ha igen, kinek kell utána adóbevallást írnia? Aki kapta vagy aki megvásárolta az ajándékot?

2023. máj. 17. 18:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!