Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Munkaadóknak jelent kiadást a...

Munkaadóknak jelent kiadást a cafeteria juttatás? Mi alapján adják vagy nem a munkavállalóknak?

Figyelt kérdés
2023. márc. 7. 07:58
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
72%

#9 - ez sem feltétlenül így van. Nekünk az egyik cégünk bruttó cafi keretet szab meg, a másik pedig nettó keretet. Nyilván ahol a bruttó van megszabva ott mindegy. De ahol nettó, ott baromira nem mindegy, hogy bölcsődei ellátást vagy szép kártyát kér, mert ott igenis van plusz költség.

Kérdező, a cégek azért nem szeretik adni, mert külön szabályzat kell rá, nyilvántartások kellenek, problémás a be-kilépőknél, állandóan változtatgatják az adók mértékét, stb. Plusz a legtöbb ember (legalábbis mifelénk) a kp-nek örül és bevállalja, hogy inkább valamivel kevesebbet kap, de azt rendesen utalva kapja meg és ne mondjuk szép kártyára.

2023. márc. 7. 12:58
 12/17 anonim ***** válasza:
0%

11: nem, ettől az utolsó betűig áll amit mondtam.

A munkáltatód úgy dönt, hogy 100 pénzt szán a cafeteriára. Teljesen függetlenül attól, hogy Te ebből mennyit látsz, neki 100 pénzbe kerül. A különbség akár nettót látsz, akár bruttót csak abban van, hogy TE mint munkavállaló mekkora összeget látsz.

A cégnek ugyanannyiba kerül amit kifizet függetlenül attól, hogy neked nettót mond, tehát a 100 helyett csak mondjuk 87-et fogsz látni, vagy bruttót mond, tehát látod az egész 100-ast, de csak 87-et tudsz elkölteni.

2023. márc. 7. 14:26
 13/17 anonim ***** válasza:
90%

Cafeteriát 3 okból nem adnak a cégek:

- macerás: le kell szerződni egy pár szolgáltatóval, foglalkozni kell a kiutalással, a nyilvántartással, persze ezekre is lehet szerződni pl cafeteria programot nyújtó céggel, de az megint pénzbe kerül.

- pénzbe kerül: az alkalmazottak szeretik azt hinni, hogy a cégnek nincs vele költsége, pedig dehogynem, azt amit odaad cafeteriában neked ugyanúgy meg kell termelni.

- torzítja a fizetéseket: most akkor mennyi a béred? A béred+cafeteria? Vagy csak a cafeteria? És akinek nem meleg ételre meg üdölésre van szüksége, hanem a számláit kell fizetnie, az megszívta? Egy csomó cég nem akar ebbe belemenni, hogy "De a Bélának több a nettója, mert neki gyerekei vannak, fel tudja használni a cafeteriát óvodára, nekem meg pénz kellene inkább helyette"

2023. márc. 7. 14:29
 14/17 anonim ***** válasza:
#12- én értem amit mondasz, de kicsit elbeszélünk egymás mellett. Én tökre értem, hogy a cég X forintot szán cafira, akkor az annyi amennyi. Én csak azt mondom, hogy ha bruttó keretet szab meg, ami mondjuk 100, akkor 100-ba kerül neki, függetlenül attól, hogy milyen cafielemként fizeti ki, max a dolgozó lát(hat) kevesebbet kifizetve mint 100. Viszont (sajnos) van olyan cégünk, akik nettóban határozzák meg ezt az összeget. És ha a cég azt mondja, hogy nettó 100 a cafikeret, akkor viszont nem mindegy, hogy miből tevődik össze, mert így az egyik dolgozó 100-ba kerül, aki csak bölcsődei térítést kér, a másik dolgozó pedig ~139-be aki csak szép kártyát kér.
2023. márc. 7. 14:35
 15/17 anonim ***** válasza:
13, már nem muszáj szerződni a cégeknek, a legtöbb esetben a munkavállalók szerződnek.
2023. márc. 7. 14:36
 16/17 A kérdező kommentje:
Nyilvántartást kell vezetni, na és, annak is aki ad cafeteriát. Egyik meg tudja csinálni masik nem?
2023. márc. 9. 17:15
 17/17 anonim ***** válasza:
Nem a nem tudja a lényeg, inkább a nem akarja.
2023. márc. 9. 17:24
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!