Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Utánvétes számla webshopos...

Utánvétes számla webshopos rendelésnél => készpénzes?

Figyelt kérdés

Sziasztok, beszerzéshez számlát kell kérnem, de mondták, hogy készpénzzel fizessek (hogy a számlán is szerepeljen), mert nekem is úgy fogják utána kifizetni. Webshopról rendeléskor (utánvét) ez hogyan működik? Legtöbbször tudom, hogy azonnal állítanak ki számlát, de akkor még nem tudják, hogy fogom kifizetni az utánvétet.

Kell valamit írnom nekik (akár megjegyzésnek), hogy jól állítsák ki nekem a számlát vagy majd el tudják biztosan könyvelni készpénzesként? Nem vagyok tapasztalt ebben a dologban, úgyhogy gondoltam, inkább itt teszem fel ezt a “buta kérdést”!

Előre is köszönöm válaszaitokat!

febr. 16. 20:14
 1/10 anonim ***** válasza:

Ez hülyeség. Bankkártyával történő kifizetést is meg lehet téríteni készpénzzel és fordítva.

A "készpénzfizetési számla" azt jelenti, hogy a termék/szolgáltatás vásárlásakor azonnal és teljes összegben megtörtént az ellenérték kiegyenlítése. Akár fizikai pénzzel, akár bankkártyával, utalvánnyal, stb. történt.

Az általános számlán feltüntetett fizetési mód egyébként, mivel a fizetési mód NEM a számla kötelező tartalmi eleme, nem jelent különösebb kötöttséget a tényleges kifizetési mód, azaz pénz vagy pénzhelyettesítő tekintetében.

febr. 16. 20:43
 2/10 anonim ***** válasza:
Egyébként valszleg simán utánvét lesz a számlán.
febr. 16. 21:07
 3/10 anonim ***** válasza:

Ez elsősorban bizonylatolási kérdés:

-ha a számlán készpénz szerepel, akkor az egyben bevételi pénztárbizonylatot is jelent az eladónak. A számla befogadójánál meg azt is jelenti, hogy az összeg ki van fizetve a házipénztárból, úgy kell könyvelni.

-ha a számlán utalás szerepel, akkor a könyvelésekor majd mellé kell állítani a banki tranzakciót. Ezt is ki lehet fizetni kp-val, de akkor kell mellé kiállítani egy bevételi pénztárbizonylatot is az eladónak a vevő felé.

-utánvét is hasonló, mint az átutalás, ott a futárnál/postásnál fizetsz, akinek erről kell(ene) adnia vagy kp-s bizonylatot, vagy a POS terminál bizonylatát. Magánszemélyek ezt nem mindig szokták elkérni, de céges számlánál ezt mellékelni kell a számla mellé.

febr. 16. 21:43
 4/10 anonim ***** válasza:

“ utánvét is hasonló, mint az átutalás, ott a futárnál/postásnál fizetsz, akinek erről kell(ene) adnia vagy kp-s bizonylatot, vagy a POS terminál bizonylatát. Magánszemélyek ezt nem mindig szokták elkérni, de céges számlánál ezt mellékelni kell a számla mellé.”

Dehogy kell mellékelni, teljesen felesleges, sőt egy csomó pos nem is nyomtat már kártyabizonylatot

febr. 16. 23:41
 5/10 anonim ***** válasza:
Akkor mivel bizonylatolod a könyvelésben, hogy a pénzügyi teljesítés megtörtént? Az utánvétes számla önmagában ezt nem igazolja, hiszen azt akár email-ben is elküldhetik előre. Valamint az sem derül ki, hogy készpénzzel, vagy kártyával lett a számla kiegyenlítve, honnan fogja tudni a könyvelő, hogy mihez párosítsa?
tegnapelőtt 00:52
 6/10 anonim ***** válasza:
A számlával bizonylatolom, ha a futárnak kpben fizetek, akkor sincs kis pos cetli, meg ha bankkártyával fizetek, akkor se, mert nem olyan a pos terminálja.
tegnapelőtt 06:36
 7/10 anonim ***** válasza:
Áruld már el, hogy magával az utánvétes számlával hogyan tudod igazolni a kiegyenlítés megtörténtét? Ha ez magába bekerül a könyvelésbe, akkor ott fog lógni a kiegyenlítetlen kötelezettségek közt és nem lehet hozzárendelni pénzmozgást sem a házipénztárból sem a bankszámláról.
tegnapelőtt 12:26
 8/10 anonim ***** válasza:

Hát b+, visszanéztem vagy 6 webshopos számlám, de egyikre sincs ráírva, hogy a fizetés utánvéttel lesz, sőt a legtöbbön a kiállítás napja a teljesítésé is és van egy fizetési határidő.

Sőt megnéztem a számlázómat és sehol nem tudom beállítani, hogy utánvételes fizetés, csak a fizetési határidőt, eddig még egyetlen ügyfelem se reklamált

tegnapelőtt 19:16
 9/10 anonim ***** válasza:
Amúgy a kártyás fizetés látszik a bankszámlakivonaton
tegnapelőtt 19:17
 10/10 anonim ***** válasza:

A számla nem attól lesz utánvétes, hogy webshopból rendelsz. Ha előre fizetsz bankkártyával, az már nem utánvétes fizetés. Akkor a fizetési mód bankkártya, de ez a kérdés nem erről szól, hanem konkrétan az utánvétes számláról. Az az utánvét, amikor átvételkor fizetsz. Ilyenkor az utánvétes számla már ki van állítva és vagy benne van a csomagban, vagy a webshop küldi emailben. De ekkor még nincs kiegyenlítve, ezért szükséges a kiegyenlítés bizonylatolása.

A kártyás fizetés valóban látszik a bankszámlakivonaton, de ez a kérdés szempontjából irreleváns, mert nem céges bankkártyával lesz kifizetve. A kérdezőnek igazolnia kell a cég felé, hogy a számla ki lett egyenlítve, akkor ezt neki megtérítik, itt erről van szó. A könyvelők meg nem igazán szeretik, ha egy számlát más bankkártyájával egyenlítenek ki, ezért kell nekik a készpénzes számla, vagy jelen esetben az utánvétes számla és mellé a készpénzes bizonylat.

tegnapelőtt 19:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!