Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Bérbe adott ingatlan esetén a...

Bérbe adott ingatlan esetén a tételes költségekkel csökkenthető a 15%szja mértéke. 2% lehetne az amortizáció, de örökölt ingatlannál nem. Ez akkor is vonatkozik, ha réges rég örökölte valaki?

Figyelt kérdés
Első olvasatra furcsa nekem, naív nem jogásznak, hogy amennyiben örököltem lakást/házat, nem írhatom le a 2% éves amortizációt, ha tételes elszámolást adok le a nav-nak, a 15% szja csökkentésére. Még kérdésem az is, ha kiadás után sokat újítok fel az ingatlanon, akár a 15% szja mértékéig leírhatom a ktg-ket, mentesülhetek alóla, mert annyi új ablakot, drága szigetelést, stb csináltatok? köszönöm a válaszokat! Lakásbiztosítás összege is csökkenti ezt az adót?

#15% szja ingatlan bérbeadáskor #lakás/ház bérbe adása
2023. jan. 21. 21:55
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Első olvasatra furcsa nekem, naív nem jogásznak, hogy amennyiben örököltem lakást/házat, nem írhatom le a 2% éves amortizációt, ha tételes elszámolást adok le a nav-nak, "

Megmagyarázom:

Az értékcsökkenési leírás tulajdonképpen a szóban forgó tárgyi eszköz beszerzésére költött összeg hosszú évek során költségként történő elszámolását szolgálja a bevétellel szemben.

Öröklés esetén az ingatlant nem vásároltad, tehát nem fizettél érte semmit, így nincs "beszerzési költséged", amit a mostani bevételeddel szemben elszámolhatnál.

Az értékcsökkenési leírás nem arra szolgál, hogy az ingatlan megszerzés utáni további években történő "pusztulását" leírd költségként, hanem a tárgyi eszköz beszerzési értékének költségként történő elszámolására szolgál.

"A kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzésére, előállítására fordított kiadás a felmerülés évében elszámolható, ha annak az egyedi értéke a 200 ezer forintot nem haladja meg."

Ilyen és hasonló korlátozások ezért is vannak benne a törvényben. Ha több évet szolgáló tárgyi eszközt szerez be a bérbeadó, akkor csak 200 ezer forintig engedi a felmerülés évében elszámolni. Ha magasabb összegbe került, akkor értékcsökkenési leírásként évek alatt engedi elszámolni a "beszerzési értékét" a bevétellel szemben.

Ha például a 200 ezer felett vásárolt tárgyi eszközzel kapcsolatban évente 8 % leírási kulccsal engedi elszámolni a beszerzési árát költségként, és a 4. év III. negyedévében ez nálad teljesül, akkor a további években már azzal a tárgyi eszközzel kapcsolatban nem számolhatsz el többet értékcsökkenési leírást, hiszen a teljes összeget a 4. év III. negyedévében már elszámoltad költségként.

Nem tudom, hogy érthető-e?

"Van korlátozás, miyen mértékben lehet számlával igazolt javítások, felújítások összegét leírni a 15% szja-ból?"

Elismert költségként csak a bevételszerző tevékenységgel közvetlenül

összefüggő, kizárólag a bevétel megszerzése, a tevékenység folytatása érdekében felmerült, az adóévben ténylegesen kifizetett, szabályszerűen igazolt kiadást vehető figyelembe.

Ahol nincs korlát, vagy egyéb eltérés meghatározva, ott korlátlanul érvényesíthető egészen az adóalap mértékéig.

"Lakásbiztosítás összege is csökkenti ezt az adót"

Biztosítási díjat nem számolhatsz el költségként a bevételeddel szemben. Konkrétan benne van a törvényben.

2023. jan. 22. 08:21
 12/14 anonim ***** válasza:

10: Szuper, ha Pesten vagy, kérnék egy konzultációt. 1 órába belefér?

Mennyibe kerül?

2023. jan. 26. 05:13
 13/14 anonim ***** válasza:
Köszi a bizalmat, de nem pesti vagyok. A kérdéseid mennyiségétől és minőségétől függ, hogy beleférne-e egy órába.
2023. jan. 26. 07:26
 14/14 anonim ***** válasza:

#12.

Ha a 11-es válaszára reagáltad azt, hogy kérnél egy konzultációt, akkor közlöm, hogy nem találsz meg Pesten. :)

2023. jan. 27. 05:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!