Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Apasági szabadság esetén mire...

Apasági szabadság esetén mire számítsak?

Figyelt kérdés

Január 1-től, 2 hét apasági szabadság jár, de a második héten csak a távolléti díj 40%-t fizetik.

Ahhoz hogy megigényeljem, kell a gyereknek néhány irata, ami idő mire meglesz. Azt szerettem volna, hogy a munkáltatóm elenged szabira, majd mikor meglesznek a papírok, valahogy megcserélik, és ez az apasági szabadságból fog menni.

Olyat nem akarok, hogy 2 hét most rendes szabiból megy, majd 2 hónapon belül elmegyek 2 hét apaságira is.

Mire jön a bérszámfejtés meg nem biztos, hogy meglesznek a gyerek irata és meg tudom igényelni az apaságit. Én meg egyből kiszeretném venni a 2 hét apaságit mivel a feleségemnek császára lesz.

Csak nem biztos hogy ezt így meg lehet oldani

2023. jan. 2. 10:10
 1/4 A kérdező kommentje:

HR-t vagy főnököt nem is kérdezem. Tuti nem mondanának semmit.

Arra tudok gondolni, hogy ez lehetne olyan mint egy táppénz amit későn adsz már le. Adott hónapban már nem fizetik ki és a következő hónapban számolják el. Csak hát ez kicsit más eset

2023. jan. 2. 10:29
 2/4 anonim ***** válasza:

Az apasági szabadsághoz nem szoktak kelleni egyből a papírok, nyilván másnak sincs meg, amikor gyereke születik.

Én 2021-ben szültem,a férjem jelezte nyilván a munkahelyén, tudták, hogy kb. mikor fogok szülni. A szülést követő 2 napon még ment dolgozni, mert úgyse lehetett bejönni látogatni és minek pazarolja a szabiját, a 3. napon jöttünk, akkor természetesen elengedte a munkáltató, annyi, hogy utólag be kellett vinni a születési anyakönyvi kivonatot.

2023. jan. 2. 10:32
 3/4 A kérdező kommentje:

Ugyan ez volt nekem is, az első gyermekem születésénél. Megelőlegezi a munkáltató és rendes szabadságból számolják el. Bér papíron le is vonták a szabadságomból, mivel nem tudták máshogy megoldani. Majd később ezeket a napokat megkaptam, átmenetileg vették csak el a rendes szabadságaimból.

Csak itt most hogy számolják el azt hogy a második hét csak 40%-t fizet. Amíg 100%-t fizet addig olyan mint egy átlagos szabadság

Mindegy ezaz ő dolguk

Csak attól félek bele kényeszerítenek abba, hogy ez rendes szabadságból megy és vegyem ki utána az apaságit is... Most nincs emberhiány

Csak nem akarom hogy ennyire kicsesszenek velem

2023. jan. 2. 10:44
 4/4 anonim ***** válasza:

Részlet mi kell az apaszabadsághoz :

"Az apának a pótszabadság igénybevételéhez a munkáltatójának be kell mutatnia a gyermek születési anyakönyvi kivonatának (halva született gyermek esetében a halotti anyakönyvi kivonat) eredeti példányát, valamint írásban nyilatkoznia kell arról, hogy szülői felügyeleti jogát nem szüntette meg illetve nem szünetelteti."

Ezeket a papírokat és egy apa szabadság térítéséhez szükséges nyomtatványt a munkáltató elküldi az Államkincstár részére és ők fogják megtéríteni a nekik. Magyarul az apaszabadsághoz az állam adja a munkáltatón keresztül. A napokban jönnek ki a bérprogramok frissítései, még a béresek se tudják, hogy lesz pontosan elszámolva.

Viszont a gyereknek egyből meglesz a születési anyakönyvi kivonata, nyilatkozatot meg amúgy is neked kell megírni szóval szülés után már mehetsz beadni. A többi a munkáltatón múlik, hogy szuttyog a papírok MÁK felé való beadásával.

2023. jan. 2. 11:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!