Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » NAV felé tudok utalni pusztán...

NAV felé tudok utalni pusztán a banki alkalmazásból?

Figyelt kérdés
Szóval a lényeg, hogy tartoztam a NAV felé. Semmiféleképpen sem akartam áthozni 2023-ra, viszont az utolsó napokban elfelejtettem törleszteni, és tegnap már ittasan elutaltam az összeget a NAV adott számlaszámára OTP mobilalkalmazásból. Ilyenkor ők ezt megkapják és tudják is, hogy kinek kell levonni a tartozását vagy teljesen feleslegesen utaltam el és bukhatom azt az összeget?

2023. jan. 1. 23:11
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
Mindenhova tudsz utalni banki alkalmazasbol.
2023. jan. 1. 23:29
 2/4 anonim ***** válasza:
80%

Ha nem írtál adószámot vagy adóazonosítót, akkor nem fogják tudni honnan ment, hacsak korábban esetleg nem utaltál nekik

1819-en megmondják, mit kell intézni, ha kihagytad a közleményt

2023. jan. 2. 00:01
 3/4 A kérdező kommentje:
Korábban meg nem utaltam. Tehát akkor, ha jól értem nincs minden veszve, vagy a 1819-en kell érdeklődnöm. Ha esetleg mégsem/túl későn tárcsázom, akkor vissza utaljak a pénzt a feladónak? Köszönöm a segitseged.
2023. jan. 2. 00:08
 4/4 anonim ***** válasza:
54%

Abban az esetben, ha az utalást nem tudja az automata rendszerük egyértelműen beazonosítani veled, akkor manuális ágra kerül az utalásod, és egy ügyintéző kezd el vele foglalkozni. Ha valamilyen módon - például a bankszámlaszám alapján - össze tudják hozni veled az utalást, akkor a Te adószámládra könyvelik fel a befizetést. Ha semmilyen kapaszkodó nincs, akkor parkolópályára kerül és várják, hogy a befizető jelentkezzen náluk, mondván nem látja az adószámláján a befizetést lekönyvelve. Az egyeztetések után elvégzik utólag a könyvelést.

Olyan is előfordult, hogy más adózóra könyvelték el a befizetést, mert az adóazonosító jelet nem írták bele a közlemény rovatba utaláskor, és az a bankszámla, amiről utaltak, nem azé volt, aki valójában tartozott, hanem például a szülőé stb.

Ha ez kiderül, szintén lehet kérni, hogy könyveljék át a valódi adósra. Nyilván ilyenkor nyilatkoztatni kell azt is, akinek a bankszámlájáról indították az utalást, hogy valóban így volt, hozzájárul az átkönyveléshez.

"akkor vissza utaljak a pénzt a feladónak?"

Pénzt nem szoktak visszautalni. Parkolópályára kerülnek a be nem azonosítható befizetések.

Eddig legalábbis így működött...

Ha van ügyfélkapud, meg tudod nézni, hogy a befizetésed a te adószámládra könyvelődött fel, vagy sem. Ha nem látod a befizetést mondjuk 1 hét múlva sem, akkor jelentkezz a NAV-nál a befizetést igazoló irattal együtt és indítsd el, hogy a helyére kerüljön a pénzed.

2023. jan. 2. 05:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!