Határozatlan szerződésem van,ha elmegyek betegség miatt tartós táppénzre elküldhet a munkahelyem? Kollégám azt mondta hogy bocsájtottak már el táppénz miatt dolgozót.
"Kollégám azt mondta hogy bocsájtottak már el táppénz miatt dolgozót."
Ha megvan a megfelelő indok a dolgozó elbocsátására, akkor azt bármikor megteheti a munkáltató. Az, hogy keresőképtelen vagy, nem megfelelő indok!
A felmondást a keresőképtelenség alatt is közölheti a munkáltató! Tévedés, hogy nem. Viszont a felmondási idő a szokásostól eltérően kizárólag a keresőképessé válásod napjával indulhat csak el.
Nyilván nem szokták keresőképtelenség alatt közölni a felmondást, hiszen azzal csak azt érik el, hogy a dolgozó még tovább marad "beteg".
Ha a dolgozó nem ért egyet a felmondásban közöltekkel (hiszen a munkáltató részéről kötelező az indoklás, ha már nem vagy próbaidő alatt), akkor a felmondás közlését követő 30 napon belül keresetet nyújthatsz be a munkaügyi bíróságra. Döntsön a bíróság, hogy jogos, vagy jogellenes volt a felmondás!
Kb. ahogy a 3. válaszoló írta.
Viszont a munkáltató ha akar, talál indoklást a felmondásra. Vagy egyszerűen "megoldja", hogy te mondj fel.
Amúgy ha beteg vagy, egyes esetektől eltekintve, a keresőképtelenség első 15 munkanapja (3 hét), betegszabadság, amit teljes egészében a munkáltató fizet, járulékaival egyetemben.
A táppénzt a "TB" fizeti, de a táppénz bruttó összegének egyharmadát kiveti a munkáltatóra táppénz hozzájárulás címén.
"1 évig lehetsz tappénzen."
Ez így igaz, ha megvan hozzá a szükséges "előélet" biztosítási jogviszonyban.
"Utána autómatikusan megszűnik a munkaviszony."
Ilyen nincs. Semmiféle munkaviszony nem szűnik meg automatikusan csak azért, mert valaki keresőképtelen.
"Egyebként betegség miatt meg alatt nem küldhetnek el."
Betegség miatt nem (tehát ez nem lehet az ok a felmondásra), de keresőképtelenség alatt a felmondást bizony lehet közölni, csak a felmondási idő nem indul el alatta.
"Utána viszont rádküldhetik az üzemorvost aki fizikailag alkalmatlannak nyilvaníthat."
Nem "ráküldhetik", hanem gyakorlatilag hosszabb keresőképtelenség esetén a munkáltató soron kívüli alkalmassági vizsgálatra küldheti el a dolgozóját. Vagy amikor éppen úgy gondolja...
"Vagy kereshetnek más okot ami miatt elküldenek. Pl figyelik minden mozdulatosat bent és ahogy a legkisebbet hibázol kirúgnak."
Azért a "kirúgásnak" megvan a maga feltételrendszere. Az MT szabályozza. Pontosan azért, hogy ne lehessen visszaélni egyik félnek sem a másik bizalmával, jóindulatával, hatalmával.
Utolsó te hol élsz?
Akit ki akarnal rúgni arra találnak okot. Ha nem volt jogos elmehetsz a munkaügyi bíróságra pereskedni. Ezt kevesen teszik meg. Egyrészt mert egyszerűbb másik állást keresni mint pereckedni hónapokig/évekig. Másrészt ki akar olyan helyen dolgozni ahol nem látják szívesen?
Nálunk rúgtak ki úgy embert. Hogy azt mondták nem húzta le belépéskor a kártyáját. Lehúzta de az informatika direkt kitörölt pár alkalmat a rendszerből. Ezt nem lehet bebizonyítni.
Mást olyanért rúgtak ki, hogy a főnöke azt állította megütötte őt. Senki nem látta, nem volt tanú. Hiába mondta a beszotott, hogy nem volt ilyen. Azonnali hatállyal kirúgták. Sokáig sorolhatnám ezt. Meg az olyan eseteket is mikor bizony elrendelik a rendkívüli munkaalkalmasságit és kitalál valamit az üzemorvos ami miatt kitesznek. Közalkalmazott vagyok sokmindent láttam már.
És amúgy megszűnik 1 év múlva a munkaviszony ha beteg vagy. A fidesz nemrég hozta ezt az új szabályt. Nálunk sok rákos meg 1 agyverzéses beteg is így lett munkanélküli. Mert nem gyógyultak meg 1 év alatt. :(
Utolsó! Te hol élsz?
Azért, mert téged körbevesz a mérgező környezet, még nem mindenhol mennek úgy a dolgok, amiket te tapasztalsz.
Én leírtam a jogi és szabályos oldalát. Minden más a dolgozón múlik.
Igen, tudom, hogy az emberek jelentős része nem védi meg az érdekét. Ugyanezt mondta nekem a bírónő is a tárgyaláson, amikor bepereltem a volt munkáltatómat. Gratulált, hogy van valaki, aki áll az igazáért.
"És amúgy megszűnik 1 év múlva a munkaviszony ha beteg vagy. "
... és csak írod tovább a hülyeségeket...
Tényleg megszűnik. Nemrég hozták ezt az új szabályt. Talán tájékozódni kéne nem lehülyézni a másikat. Aztán csodalkozol ha pereskedned kell mert lőtéri kutya sem akar veled dolgozni.
Honnan veszed, hogy mérgező környezet vesz körül? Nem kell magadból kiindulni. Több mint 20 éve dolgozom a munkahelyemen. Fél évig voltam beteg is. Velem nagyon rendesek voltak és szeretem a munkám meg a munkahelyem is.
"Tényleg megszűnik. Nemrég hozták ezt az új szabályt. "
Rendben van. Hol van ez az új szabály? Paragrafust légyszíves. Köszi!
"nem lehülyézni a másikat."
Senki nem hülyézett le -> "hülyeségeket" írsz. A két dolog nem ugyanaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!