Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Határozatlan szerződésem...

Határozatlan szerződésem van,ha elmegyek betegség miatt tartós táppénzre elküldhet a munkahelyem? Kollégám azt mondta hogy bocsájtottak már el táppénz miatt dolgozót.

Figyelt kérdés
2022. aug. 12. 19:20
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
85%
Attól függ. Táppenz után elbocsájthat. Illetve táppénz alatt kérhet vizsgálatot a tbtől. Hiába fizeti a tb a táppenzt, nem szeretik mert a helyettesíteni kell a táppenzes kollégát, utána meg foglalkoztatni kell
2022. aug. 12. 19:26
 2/15 anonim ***** válasza:
85%
Táppénz alatt nem küldhetnek el. A táppénz után 1 munkanappal viszont felmondhatnak neked.
2022. aug. 12. 19:48
 3/15 anonim ***** válasza:
87%

"Kollégám azt mondta hogy bocsájtottak már el táppénz miatt dolgozót."

Ha megvan a megfelelő indok a dolgozó elbocsátására, akkor azt bármikor megteheti a munkáltató. Az, hogy keresőképtelen vagy, nem megfelelő indok!

A felmondást a keresőképtelenség alatt is közölheti a munkáltató! Tévedés, hogy nem. Viszont a felmondási idő a szokásostól eltérően kizárólag a keresőképessé válásod napjával indulhat csak el.

Nyilván nem szokták keresőképtelenség alatt közölni a felmondást, hiszen azzal csak azt érik el, hogy a dolgozó még tovább marad "beteg".

Ha a dolgozó nem ért egyet a felmondásban közöltekkel (hiszen a munkáltató részéről kötelező az indoklás, ha már nem vagy próbaidő alatt), akkor a felmondás közlését követő 30 napon belül keresetet nyújthatsz be a munkaügyi bíróságra. Döntsön a bíróság, hogy jogos, vagy jogellenes volt a felmondás!

2022. aug. 13. 06:02
 4/15 anonim válasza:
100%

Kb. ahogy a 3. válaszoló írta.

Viszont a munkáltató ha akar, talál indoklást a felmondásra. Vagy egyszerűen "megoldja", hogy te mondj fel.

Amúgy ha beteg vagy, egyes esetektől eltekintve, a keresőképtelenség első 15 munkanapja (3 hét), betegszabadság, amit teljes egészében a munkáltató fizet, járulékaival egyetemben.

A táppénzt a "TB" fizeti, de a táppénz bruttó összegének egyharmadát kiveti a munkáltatóra táppénz hozzájárulás címén.

2022. aug. 13. 07:45
 5/15 anonim válasza:
1 évig lehetsz tappénzen. Utána autómatikusan megszűnik a munkaviszony. Egyebként betegség miatt meg alatt nem küldhetnek el. Utána viszont rádküldhetik az üzemorvost aki fizikailag alkalmatlannak nyilvaníthat. Vagy kereshetnek más okot ami miatt elküldenek. Pl figyelik minden mozdulatosat bent és ahogy a legkisebbet hibázol kirúgnak.
nov. 24. 13:21
 6/15 anonim ***** válasza:

"1 évig lehetsz tappénzen."

Ez így igaz, ha megvan hozzá a szükséges "előélet" biztosítási jogviszonyban.

"Utána autómatikusan megszűnik a munkaviszony."

Ilyen nincs. Semmiféle munkaviszony nem szűnik meg automatikusan csak azért, mert valaki keresőképtelen.

"Egyebként betegség miatt meg alatt nem küldhetnek el."

Betegség miatt nem (tehát ez nem lehet az ok a felmondásra), de keresőképtelenség alatt a felmondást bizony lehet közölni, csak a felmondási idő nem indul el alatta.

"Utána viszont rádküldhetik az üzemorvost aki fizikailag alkalmatlannak nyilvaníthat."

Nem "ráküldhetik", hanem gyakorlatilag hosszabb keresőképtelenség esetén a munkáltató soron kívüli alkalmassági vizsgálatra küldheti el a dolgozóját. Vagy amikor éppen úgy gondolja...

"Vagy kereshetnek más okot ami miatt elküldenek. Pl figyelik minden mozdulatosat bent és ahogy a legkisebbet hibázol kirúgnak."

Azért a "kirúgásnak" megvan a maga feltételrendszere. Az MT szabályozza. Pontosan azért, hogy ne lehessen visszaélni egyik félnek sem a másik bizalmával, jóindulatával, hatalmával.

nov. 25. 05:48
 7/15 anonim válasza:

Utolsó te hol élsz?

Akit ki akarnal rúgni arra találnak okot. Ha nem volt jogos elmehetsz a munkaügyi bíróságra pereskedni. Ezt kevesen teszik meg. Egyrészt mert egyszerűbb másik állást keresni mint pereckedni hónapokig/évekig. Másrészt ki akar olyan helyen dolgozni ahol nem látják szívesen?

Nálunk rúgtak ki úgy embert. Hogy azt mondták nem húzta le belépéskor a kártyáját. Lehúzta de az informatika direkt kitörölt pár alkalmat a rendszerből. Ezt nem lehet bebizonyítni.

Mást olyanért rúgtak ki, hogy a főnöke azt állította megütötte őt. Senki nem látta, nem volt tanú. Hiába mondta a beszotott, hogy nem volt ilyen. Azonnali hatállyal kirúgták. Sokáig sorolhatnám ezt. Meg az olyan eseteket is mikor bizony elrendelik a rendkívüli munkaalkalmasságit és kitalál valamit az üzemorvos ami miatt kitesznek. Közalkalmazott vagyok sokmindent láttam már.

És amúgy megszűnik 1 év múlva a munkaviszony ha beteg vagy. A fidesz nemrég hozta ezt az új szabályt. Nálunk sok rákos meg 1 agyverzéses beteg is így lett munkanélküli. Mert nem gyógyultak meg 1 év alatt. :(

nov. 25. 16:53
 8/15 anonim ***** válasza:

Utolsó! Te hol élsz?

Azért, mert téged körbevesz a mérgező környezet, még nem mindenhol mennek úgy a dolgok, amiket te tapasztalsz.

Én leírtam a jogi és szabályos oldalát. Minden más a dolgozón múlik.

Igen, tudom, hogy az emberek jelentős része nem védi meg az érdekét. Ugyanezt mondta nekem a bírónő is a tárgyaláson, amikor bepereltem a volt munkáltatómat. Gratulált, hogy van valaki, aki áll az igazáért.

"És amúgy megszűnik 1 év múlva a munkaviszony ha beteg vagy. "

... és csak írod tovább a hülyeségeket...

nov. 26. 05:10
 9/15 anonim válasza:

Tényleg megszűnik. Nemrég hozták ezt az új szabályt. Talán tájékozódni kéne nem lehülyézni a másikat. Aztán csodalkozol ha pereskedned kell mert lőtéri kutya sem akar veled dolgozni.

Honnan veszed, hogy mérgező környezet vesz körül? Nem kell magadból kiindulni. Több mint 20 éve dolgozom a munkahelyemen. Fél évig voltam beteg is. Velem nagyon rendesek voltak és szeretem a munkám meg a munkahelyem is.

nov. 26. 10:23
 10/15 anonim ***** válasza:

"Tényleg megszűnik. Nemrég hozták ezt az új szabályt. "

Rendben van. Hol van ez az új szabály? Paragrafust légyszíves. Köszi!

"nem lehülyézni a másikat."

Senki nem hülyézett le -> "hülyeségeket" írsz. A két dolog nem ugyanaz.

nov. 27. 03:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!