Eladtam ingatlanom és olcsóbbat vettem, kell-e adózni a megmaradt pénzemből..?
Külterület (zártkert) ingatlant adtam el és lakást vettem belőle. Azt tudom hogy mivel lakóingatlant vettem és zártkertet adtam el, a megvett ingatlan vételá'r 4%-a adót kell kifizetnem.
Vagyonszerzési illetéket nem kell fizetnem az eladás után mert 10+ éve bőven megvolt a zártkerti ingatlanom, így 0%.
Oké, leadózom a 4 százalékot de ha marad még pl. 3 millió tiszta hasznom abból kell-e adóznom...?
Ha igen, mennyit? El lehet-e sunnyogni és nem veszi észre a NAV....?
Éppenhogy adót nem kell fizetned, hanem 4 százalék vagyonszerzési illetéket.
A maradék 3 milla a tiéd, nem kell utána fizetned semmit.
Ahogy előttem is írták, SZJA-t nem kell fizetned az értékesítés után, mivel több, mint 5 éve a tulajdonodban volt az eladott ingatlan.
Viszont vagyonszerzési illetéket kell fizetned a vásárolt (szerzett) ingatlan után.
"Ha igen, mennyit? El lehet-e sunnyogni és nem veszi észre a NAV...."
Ezt pont nem. :) Az ügyvéd ugyanis B400 nyomtatványon jelenti az ügyletet az adóhatóságnak.
"Külterület (zártkert) ingatlant adtam el és lakást vettem belőle. Azt tudom hogy mivel lakóingatlant vettem és zártkertet adtam el, a megvett ingatlan vételá'r 4%-a adót kell kifizetnem.
Nem adót kell fizetned, hanem illetéket, méghozzá vagyonszerzési illetéket...
Vagyonszerzési illetéket nem kell fizetnem az eladás után mert 10+ éve bőven megvolt a zártkerti ingatlanom, így 0%.
Pont SZJA-t nem kell fizetned azért, mert az értékesített ingatlan több, mint 5 éve a tulajdonodban volt. Vagyonszerzési illetéket pedig kizárólag vagyonszerzés után, nem pedig egy vagyonnak az értékesítése esetén kellhet fizetni.
Oké, leadózom a 4 százalékot de ha marad még pl. 3 millió tiszta hasznom abból kell-e adóznom...?
Nem leadózod, hanem befizeted az illetéket a vagyonszerzésed után, mivel vettél egy lakást.
Vagyont szerzel, ami után megfizeted az illetéket, így a megmaradt 3 millió forintoddal azt csinálsz, amit akarsz.
Rendesen összekeverted az adót és az illetéket, valószínűleg azért nem értetted a választ sem.
Az igaz, hogy azonos helyre megy, de az adót és az illetéket két különböző jogszabály szabályozza. Nem mindegy, hogy csapba szarni, vagy szarba csapni. Pedig csak játék a szavakkal... :)
"Szerimtem mivel már meglévő lakásból veszi ezért nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni"
Hogy' ezek az információk honnan jönnek? :)
A "szerintem" ide nagyon kevés. Az illetéktörvényt (nem az adótörvényt) kellene hozzá ismerned, hogy ne állítsál ilyeneket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!