Hogy tudom bizonyítani az ügyvédnek, hogy a főnököm nem fizeti nekem az szja-t ?
Sziasztok!
25 év alatti vagyok, igy jogusult lettem az szja kedvezmenyre.
A főnököm nem hajlandó ideadni, elteszi magának és olyanokat mond hogy ezt nekem kell befizetni, es majd ugy tudom vissza igényelni.. hazudik ossze vissza
Viszont a bérpapiron minden hivatalosan van lekonyvelve, igy nem tudom hogyan tudnám bizonyitani az ügyvédnek
havi 200 órákat dolgozunk kb.
Hivatalos bér megy a kartyara, a tobbi kp.
Van egy kézzel irott kis papirja amit fizuosztáskor kapunk
Ott van megszorozva az órabérünk a ledolgozott órákkal, innen tudom, hogy ebben nincs benne az szja...
Szeretnék ügyvédhez fordulni, szerintetek hogy tudnám ezt bizonyítani?
Igazad van, ezt igazából szürke foglalkoztatásnak hívják, nem feketézésnek, amikor alapvetően be vagy jelentve, de a fizud egy része nem hivatalos.
Viszont akkor is adócsaló vagy.
Ilyen a vendeglatas :D
Megkapom a garantalt berminimumot tehat jar az szja.. eddig is bevolt fizetbe csak az allamnak
Oke adocsalo vagyok😂 akkor ne kerjem a tobbi fizum csak a hivatalosat? :D
Tökmindegy mit kérsz. A hivatalos fizud megkapod az utolsó forintig.
Neked itt nincs sérelmed hivatalosan.
Így jártál. Most látod, hogy mi a veszélye a nem hivatalos foglalkoztatásnak. Nyilván nem jár neked vissza a be sem fizetett szja.
Fiatal vagy még, van lehetőséged váltani. Menj olyan helyre dolgozni, ahol értelmesen megfizetnek. Kivéve persze, ha szívesen túlórázol 80-120 órát 80 ezer forintért.
"Mivel 12-14 orakat dolgozunk az a tobblett jon kp-ba
Nem gondolnam hogy ez fekete penz"
Te most ezt tényleg nem érted?
Szürkefoglalkoztatásban veszel részt, mindegy, hogy mi az okod rá. A hivatalos béred megkapod, ott minden oké jogszabályilag.
A nem hivatalos részével pedig a munkáltatód azt csinál, amit akar, mert úgysem mész sehova reklamálni, ugyanis saját magad alatt vágnád a fát vele. Ezen a nem hivatalos részen intézi úgy a számokat, hogy Te ne járjál jobban, és ne kerüljél neki többe, mint szeretné.
Ennyi. Ezzel nem tudsz mit kezdeni...
Add be a nyilatkozatot, hogy nem kéred az év közbeni érvényesítést, így az szja bekerül a nav-hoz, és jövőre adóbevalláskor visszakapod.
Ha étek után pedig nem adja oda úgy a pénzt, ahogy megállapodtatok, akkor keresel másik helyet.
A főnököd csökkentette a nem hivatalos béred, ennyi.
Most megtanulod, hogy csak az jár, amiről papír van
"Hivatalos bér megy a kartyara, a tobbi kp."
Itt van a probléma. A főnök a borítékot bármikor vissza tudja vonni. Ezért nem szabad szürkén dolgozni. Amúgy a bérpapíron rajta van a bruttó béred és a nettó béred is. Ha ugyanannyit kapsz a bankszámládra, mint eddig, akkor nem vette figyelembe az SZJA kedvezményt, de ettől még jövőre az adóbevalláskor vissza fogod kapni.
De én a helyedben otthagynám ezt a kócerájt és keresnék olyat, ahol nem szürkén foglalkoztatnak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!