Tudok-e még adóvisszatérítést megoldani valahogy? Vagy már nem tehetek semmit?
A következő a helyzet. Elvált 33 éves apa vagyok. Külön is élek a családomtól. 2 kiskorú gyermekünk van. Ők szeptember óta külföldön élnek.
Az anyjuk, aki kizárólagos felügyeleti joggal rendelkezik, benyögte a hétvégén, hogy neki tavaly Magyarországon semmilyen jövedelme sem volt. Tehát nem is adózott semmit és így vissza sem jár neki semmi és a gyermekek után sem vette igénybe az adókedvezményt. Ám nekem egész évben volt jövedelmem. Igez, 2*3 hétig munkanélküli voltam.
A kérdésem lényegében az lenne, hogyvan e valami mnegoldás arra, hogy visszaigényeljem az adót a 2 gyermek után, amit nyílván elutalnék nekik.
Nem laktunk egész évben egy lakcímen sem.
Esetleg nyilatkozattal megoldható-e az adóvisszatérítés?
Alsó hangon is olyan 200-300 ezer forintról lenne szó.
Mióta éltek külön?
Mert ha tavaly január másodikán léptél le tőlük, jogosult vagy (sajnos, teszem hozzá, de ez az én véleményem)
Most én erre mit mondjak?
Ha köztetek marad ez a dolog, és adott esetben ugyanazt "valljátok" az esetről, soha nem fog kiderülni, hogy nem lettél volna jogosult rá.
Engem ebben a történetben a kizárólagos felügyeleti jog zavar, valamint az, hogy anyuka vajon milyen címen kapott a gyermekek után családi pótlékot. Netalántán EGYEDÜLÁLLÓKÉNT? Mert akkor problémás a dolog...
Dehogy kaphatod! Csak azok kaphatják meg elváltként, ahol a közös felügyeletet kimondták a bíróságon és a családi pótlékot megosztják.
Miután kizárólagos felügyeletet ítéltek, jó eséllyel nem vagy az apukák gyöngye és bocs, ha nem hiszem el, hogy a gyerekeidnek utalnád.
"Alsó hangon is olyan 200-300 ezer forintról lenne szó." Ez ló.asz szja, ezek szerint minimálbéren vagy.
8, a közös felügyeket egészen más. Az csak arról szól, hogy a szülői jogokat nem vonták meg.
Felváltva gondozás és ténylegesen 50-50%-ban folyósított családi pótlék az, amire gondolsz.
És továbbra is: nem tudjuk, mikor történt a költözés.
Valóban, a felváltva gondozásra gondoltam, bocs.
De azt írja, egész éven nem laktak már együtt.
Mondjuk az egész történet nagyon érdekes. Miből neveli a gyerekeit az anya, ha egyáltalán nem volt jövedelme?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!