Adóvisszatérítés egyedülálló szülőnek?
Figyelt kérdés
3 gyereket egyedül nevelő szülő vagyok, elvált. A gyerekek utáni adókedvezményt havonta érvényesítik, a fizetésemmel kapom. A fizetésemmel kapom. A fizetésemhez más juttatás is tartozik ugyanonnan ( ügyeleti díj), ebből viszont vonják az adót. Családi pótlékot bankszámlára kapom, ezért elvileg nekem nem kellett nyilatkoznom dec. 31-ig. Ebben az esetben is kaphatok adóvisszatérítést februárban? Illetve csak abban az esetben ha nem haladja meg azt a bizonyos összeget amely mértékéig kapható vissza az éves visszatérítés összege? Úgy emlékszem 800ezer körüli a max, tehát pl ha érvényesítettem tavaly már mondjuk 600 ezret akkor max 200 ezer lehet az összeg akkor is ha több a befizetett adó? Abban az esetben ha igen, számít valamit ha egyszülős a család? Mert ugye 2 szülő esetén már 2x 800ezer körüli a max visszakapható összeg.2022. febr. 2. 10:38
1/5 anonim válasza:
Ha vontak szja-t a fizudból, azt max 809 ezerig megkapod (a havi 99 ezren felül, hiszen azt ugye le sem vonták). A munkáltatótól kapott M30-on látod, hogy mennyit vontak.
2/5 A kérdező kommentje:
Nem vonják. 3 gyerek után adókedvezmény jár, nagyjából a bruttóm a nettóm így. Viszont van a havi alapbér amiből ugye megkapom szinte az egészet, plusz van az ügyeleti juttatás, amiből viszont vonnak adót. Tehát az össz. havi jövedelem áll: alapbér+ ügyeleti díjak. Egy munkahelyről. Csak az ügyeleti díjból adózott pénzt kaphatom vissza elvileg mert az alapbér adómentes a 3 gyerek miatt, az ügyeleti díjból viszont vonják az adót ez látszik a bérpapíron is. Nem merítem ki a havi 99 ezret. Ugye fogalmam sincs hogy ez így minek számít, mert ugye egy munkahelyről havi szinten alapból jóváírják az adót az alapbér szerint. Egy munkahelyről származó kétfajta jövedelem ez. Szóval fogalmam sincs mire számiíthatok, bár igazából leginkább semmire nem számítok, pesszimistán állok a dologhoz. Azért kicsit durva ha egy szülős háztartásban is van max limit a kifizetéseknél ugyanakkora mintha 2 szülős család lenne, holott itt egy keresetből kell élni.
2022. febr. 2. 12:24
3/5 anonim válasza:
Lehet, hogy csak én nem értem. Te magad írod, hogy vonnak tőled szja-t, tökmindegy, hogy alapbér vagy miből. De ahogy írtam, nézd meg az M30-at, azon rajta van, mennyit vontak, ezt fogod visszakapni, max 809 ezret.
4/5 A kérdező kommentje:
Ok, így lesz ha holnap hazamegyek. Igen vonnak, csak nem tudtam számít-e hogy egy helyről kapom őket vagy hogy az alapbérből már kapok jóváírást. Köszönöm.
2022. febr. 2. 14:20
5/5 anonim válasza:
Ne keverd a szezont a fazonnal. Mindenki a befizetett adóját kapja vissza. Annak semmi köze ehhez, hogy ki hogyan él (hány szülős a család, mennyire szorul rá, stb.).
Ténylegesen nézd meg, hogy mennyi adót fizettél be, ezt a legegyszerűbben a már ajánlott M30 nyomtatványon találod meg, amit a munkáltatódnak január 31-ig a rendelkezésedre kellett bocsátania. 65. sor azt hiszem a levont adóelőleg, azt kapod vissza, ha ott szerepel bármi is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!