Miért nem úgy csinálják meg a szocializmust hogy a tömegnek ne kelljen adóznia csak a gazdagoknak?
David C. Korten Tőkés társaságok világ uralma, Nasin Nasin Nicolas Taleb Fekete Hatyú A Leg Váratlanabb Hatás,
Nincs kevesebb hitelük mint Steven Pinkernek!
"Na megtaláltam pár részletet a folytatásból is.....
"Ketten vállalkozásba fogtak, de egy év után még mínuszban vannak. Egyikük nagyobb vállalkozásba fogott, úgyhogy neki nemhogy szaporodik a pénze, de a bevételeiből a bankhitelt kell törlesztenie. Lesz egy, aki nagyjából a pénzénél marad, bankba tette, hogy a fiát jó egyetemre küldhesse, akár külföldre is. Végül kettejük pénze szaporodott. Egyikük kötvényekbe fektette a pénzét, a másiknak biztató kisvállalkozása lett. És lám, már ki is alakult a jövedelmi, vagyoni különbség. Netán igazságtalanul?
Öt év múlva a különbség még nagyobb lesz, a csóró csóró maradt, a turistaút örök emlék, de emberünk ott tart, mint öt éve, amikor a pénzt kapta. A luxusautó már nem megy úgy, mint eleinte, egyszer-egyszer javításra szorul, ami rettenetesen drága. Aki bankba tette a pénzét, annak ötévi kamattal minimálisan nőtt a pénze, ha az infláció miatt nem csökkent. Annak, aki a fizetésén felül költekezik, még maradt pénze, de már igencsak megcsappant. A kötvényes pénze szolidan szaporodott, a jó kötvények gyarapodása felülmúlta a rosszak esését.
A kisvállalkozó üzlete továbbra is szerényen növekszik, már két alkalmazottja van. Volna munka többnek is, de a munkavállalói bérterhek miatt nem engedhet meg többet. A másik vállalkozó már behozta a kezdeti kiesést, talán már kissé pluszban is van. A hitelesnek nem jött be az üzlet, fel kellett számolnia, miközben továbbra is törlesztenie kell a hitelt. Most jogos-e azt mondanunk, hogy a kialakult vagyoni különbség igazságtalan?
..
...
Már ötven év telt el. A csóró és a luxusautó-tulajdonos fia éppen most megy haza egy tüntetésről, ahol állami támogatásokért tüntettek. Ostorozták azt a világot, ahol egyeseknek nehéz megélni, míg másoknak sokkal több a pénze, mint amennyire egy embernek reálisan szüksége van. Mert, ugye, csúnya világ az, ahonnan hiányzik a társadalmi szolidaritás és igazság.
...
De elvárhatjuk-e, ahogy a társadalmi igazságossággal érvelők teszik, hogy az élet igazságtalanságait azokkal tetessük jóvá, akiknek sikerült, annak terhére, amit megkerestek, amiért megdolgoztak?"
Ennek a mondókának az a fonákja hogy ki felejti a benne levő alanyok megfelelő szintű szocializációját hogy ne a balfék csicskának való embereket termelje a kapitalizmus akiket aztán át baszhat! Talán tegyük őket értelmesebbé annál mint ahogy itt be vannak mutatva szóval igen el várhatjuk mert ugyan azon a jogon amin ők ki használják őket és vissza élnek a hülyeségeikkel hozzá is segíthetjük őket hogy a közösség alkotó részei legyenek ne pedig egy hivatkozási alap amivel a Neoliberalizmus kizsákmányoló tendenciáit igazoljuk! Viszont az hogy a közép osztály menyire képtelen be látni hogy nem a maguk malmára hajtjtják a vizet azal ha még több szocializálatlan szerencsétlent termelnek mert csak a milliárdosok kezére játszanak az valami fájdalmas! Épp a közép osztálynak jelentik a konkurenciát a multik is mert ha vállalkozni akar nem lesz versenyképes velük szemben! Mennyi tehetséges ember van akik egyszerűen nem tudnak érvényesülni mert a lehetőségeik nem engedik ez a dolog nem csak az olyanokról szól akik addig jutottak az életről való felfogásukban hogy a gyereket a gólya hozza!
Amerikában kiszámolták, ha az összes gazdag pénzét elvennék, utána 100%-os adót fizetne mind, akkor 7 hónapig menne minden, majd további 3 hónapig tudnák fizetni a rendfenntartókat és elfogyna a pénz.
AOC erre azt reagálta, hogy ez esetben más országok gazdagjaitól is el kell kobozni a vagyonát bevetve a hadsereget, gondolom te is ilyen álmokat ringatsz, magyar hadúrként leigázod a világot!
A kommunizmusról az jut eszembe, hogy a megszűnésekor láttam életemben először déligyümölcsöket (banán, narancs).
A kommunista szemlélet a kisiskolásoknál most is megvan, mennyit fizetett be a közösbe és mennyi üdítőt kell bevedelni, hogy leigya...
A közösködés ma is fellelhető a mindennapjainkban pl. gimis osztálykirándulásos éttermezésnél leosztva mindenkinek volt 1000Ft-nyi költőpénze, ennek megfelelően kellett rendelnünk. A pincér szépen haladt sorban és felvette a rendeléseket, elért az asztalunkhoz és közölte 680Ft-al túllépte a csapat a keretet, így nekünk már fizetni kell!
Kifizettük a saját kajánkat, majd este beszedték tőlünk is a 20Ft-nyi extrát.
Gimis banketten szintén éttermezés mindenkinek van papíron 2 rántott szelet + 2 sajt + 1 gomba, mi a konyha felőli részre ültünk, hogy a nagy közösködés során legalább 1db rántott szelet jusson, erre ráfaragtunk a másik oldalról indult a tál és csak 3 gomba maradt 4-ünkre. Mivel rühellem tovább adtam a mellettem ülőknek.
Volt leves is a sűrűje nélkül, így azt ettem rizzsel, milyen jó a közösködés!
Itt 3000-et fizettünk rá extrában az 5000-re, éljen a modern kori kommunizmus :)
Munkahelyen csapatépítésre mindig éttermezést, kocsmázást akarnak a vezetőink, persze közös kasszán és végigpiáljak, okádják az itallapot...
Mi jó ebben a kommunista közösködésben kérdező?
Én nem kommunizmusról beszélek csak tik fordítotok le mindent így! Egyszerűbb egy kalap alá mosni mindent mint értelmezni amiről beszélek! Saját szubilyektív félelmen alapuló szűrőitekkel értelmezitek! Hol van kommunizmus svéd országban? Hol írtam ilyet hogy mindenki 100%ot adózon? Épp az ellenkezőjéről beszélek!
Már le írtam egy példát ami korigálható is a szerint ahogy megvalósíthatóbb hasonlóan mint a svédeknél szal én itt be fejeztem!
Svéd Dánia Norvégia Finnország ország nem Kommunizmus hanem éppen hogy kapitalizmus és a gazdagabbak többet adóznak mint a tömeg! Szociáldemokrácia van ezekben az országokban!
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-ko..
Javaslom olvasni a 11es válaszoló hozzászólásait!
Azt már korábban elismerted, hogy a svédeknél sem úgy van, ahogyan elképzelted, erről ennyit!
Hétköznapilag magyarázod és megsértődsz, ha kapsz egy hétköznapi szemléletű választ... Hol itt a logika?
A linkelt 11-es válaszra kommunizmusban is trükköztek az adózással, sőt a fizetésekkel és a gyárak áraival is, egyetemi tanárom annak idején azzal büszkélkedett, hogy a kommunizmusban sori munkásként összespórolta a pénzét és megvette a gyárat.
Voltam olyan "galád, pofátlan, b***szadék", hogy megkérdőjeleztem az akkori fizetések és gyár árak esetén ennek a valószínűségét, meg is lett az eredmény egyedüli bukóként évekig mehettem a tárgyból vizsgázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!