Miért nem úgy csinálják meg a szocializmust hogy a tömegnek ne kelljen adóznia csak a gazdagoknak?
„Mert a tömeg is szeretné használni a közutakat, egészségügyet, stb.”
Szóval csak azért mert a gazdagok fizetik a tömeg ne használhassa csak ők?
„#18. És szerinted innentől kezdve miért törné magát sok ember kockázatos befektetésekkel, vállalkozásalapítással, ha már eleve tudja, hogy ha merészel meggazdagodni, majd jól elveszik mondjuk a vagyona felét? Vagy akkor már az egészet, hiszen a prolik megirigyelték. B+ sokadjára írjuk le, hogy erről szólt a megvalósult szocializmus, az lett a vége, hogy minden lerohadt, az innováció nulla volt, mindenki szart az egészbe, de legalább nem volt az a sok rohadt burzsuj, akire lehetett irigykedni. Felejtsd el ezt az erőltetett egyenlősdit, valahányszor megpróbálták szerte a világon, irtózatos szenvedés lett a vége. 50-80 évvel meghaladott eszmék, amiket tolsz. Világos, hogy messze nincs minden rendben a világban, de ettől a "jó lesz a szocializmus, csak eddig nem sikerült jól megvalósítani" felfogástól a hátamon feláll a szőr. Nyugaton, ahol voltak akkora szerencsések, hogy ezt a degenerált rendszert nem kellett kipróbálniuk én elhiszem, hogy lehet romantikája, de mi még csak nemrég kecmeregtünk ki belőle, és folyamatosan dolgoznunk kell azon, hogy nehogy újra elterjedjen. Iszonyatosan baljós azt látni, hogy pl. a Momentummal újra itt van egy réteg, akik valami ehhez nagyon hasonlót akarnak visszahozni...fegyverrel is érdemes távoltartani őket a hatalomtól. :)”
De hát éppen most veszik el az emberek pénzének a felét ráadásul basznak ara költeni amire adjuk leginkább le nyúlják! Épp az ellenkezőjéről beszélek hogy ne vegyék el a tömeg pénzét! Olyan anyagi aránytalanságok vannak a halmozódó előnyből ki folyólag (Máté Effektus) hogy attól mert a milliárdosok tartanák fent a szociális intézményeket szociális juttatásokat attól még nem lesznek kevésbé milliárdosok! Ez épp hogy a szocializmus ellentéte a tömegnek nem kéne adóznia! Ennyi miért bonyolult ez csak fel kéne emelni a seggünket és át hárítani a milliárdosokra az adókötelezettséget egy adott gazdagsági szint után pedig már a tömeg is bele adhatna valamennyit!
És én itt nem beszélek bűnösökről sem elszámoltatásról!
#32. "És én itt nem beszélek bűnösökről sem elszámoltatásról!"
Fentebb egy kicsit valóban eltértem a tárgytól, de én ezt egyenes következménynek gondolom.
"Ennyi miért bonyolult ez csak fel kéne emelni a seggünket és át hárítani a milliárdosokra az adókötelezettséget egy adott gazdagsági szint után pedig már a tömeg is bele adhatna valamennyit!"
Mert ezeknek még sosem volt jó vége, és én nem szeretném újra megpróbálni, mert nyomor lesz belőle. Mi motiválna a meggazdagodásra valakit, ha azzal fenyegeted, hogy majd jól elveszel a vagyonából annyit, amennyi neked tetszik?
Előbb-utóbb nem lenne motiváció, a gazdag is azt mondaná, hogy b.cik dolgozni, lesz ő is "szegény", mert akkor alig kell dolgoznia, és adómentes lesz...
A következméyneket mindenki kitalálhatja.
Én az elvet nem értem, hogy miért kéne másnak "eltartania engem", vagy bárki mást? És nekem miért kéne nekem eltartanom mást?
Az alap probléma nem az adófizetés, hanem annak a mértéke a semmiért. Nem mással kellene ezt megfizettetni, hanem elherdálás helyett arra költeni, amire van. Egészségügyi ellátásra, nyugdíjra, fejlesztésekre, támogatásokra, stb. Az alap problémát nem oldja meg az, ha nem A zsebből vesszük ki, hanem Z-ből, mert az eredmény ugyanaz.
Hol igazságos az a rendszer, amibe állandóan csak beleadsz és mások élősködnek belőle? És akkor itt gondolok arra, hogy csak belepakolom, de sosem lesz nyugdíjam. Vagy az M0-án rohad el a fél életem, mert képtelenek odakötözni azt az elcseszett kivitelezőt a híd alá, hogy két hete van megcsinálni a munkát. Vagy nem kapok orvosi ellátást, mert ha nem akarok elpatkolni sorban állás közben, inkább magánorvoshoz megyek. Vagy hogy inkább elmegyek árufeltöltőnek, ha véletlenül elveszítem az állásomat és hirtelen nem találok mást, mert felkopik az állam a munkanélküli mellett. Egy GYES-ről, vagy GYOD-ról meg ugye már ne is tegyünk említést.
Az alap gond fentieken túl az is, hogy túl sok az eltartott és túl kevés az eltartó. Az utolsó fizetésemből 600 ezer forint, azaz hatszázezer forintot adóztam/járulékoztam le! Nem lenne ezzel semmi bajom, hogyha úgy érezném, hogy ezért cserébe legalább kapok is valamit. Ha mást nem is, legalább olyan alap dolgokat, mint amiket felsoroltam feljebb. Miért nyugtasson meg a tudat, hogy Lakatos Renátó és Dzsenifer, akik életükben nem dolgoztak 4 óránál többet a 8 kölykükkel együtt, legalább időben megkapták a segélyét!?
Vagy miért nyugtasson meg a tudat, hogy ismét belelapátoltam a pénzt Lölö zsebébe, valami 1 milliárdos roppant fontos beruházás okán, amiből 16 lett?
Mindkettő verzió bicskanyitogató részemről és várom is a lepontozókat.
"Szóval csak azért mert a gazdagok fizetik a tömeg ne használhassa csak ők?"
Mert te milyen jogon használnál valamit ingyen és bérmentve, amihez másokkal ellentétben te semmivel nem járultál hozzá?
„Én az elvet nem értem, hogy miért kéne másnak "eltartania engem", vagy bárki mást?”
Te egészen más elvre reagálsz!
„Az alap probléma nem az adófizetés, hanem annak a mértéke a semmiért.”
Ezt én kétségbe nem vonom ám ha valaki aki 100000 keres és 20% adó van rajta meg kap 80 at ami elég neki hogy egyik napról a másikra éljen bár albérletre már nemigen! Szemben ez 100milliós vagyonnál ugyan az a 20% 80milla bele hal ha nem 20 hanem 40% ot adózik? és ezzel tényleg el veszik a vagyonát ami után már nem marad motivációja dolgozni? Vagy 1milliárdos vagyon esetén 80% az egy 200milliós vagyon! Mert a másik bele halhat ha mondjuk valami egyéb probléma is fel merül de még ha nem is halna bele minek robotolna nektek (ugye a termelés amiből a 80milla lesz!) egy életen át mert hogy ezen az élet színvonalon nem hiszem hogy az ember hajlandó magáért élni legalábbis ha nem elég agyalágyult hozzá! Hiszen mire számíthat az egymást követő napokból amik után csak egyre lestrapáltabb lesz! Ez csak példa nem kell merev keretek közt értelmezni! Mer amiket mondtok még meg tudom érteni egy feltörekedni vágyó középosztálybelinél mi motiválja ha le kell adni az egyébként sem olyan sok vagyonából és pont nem teszi lehetővé neki hogy meg valósítsa önmagát pl festő legyen vagy balett táncos vagy afterpartikra járjon minden hétvégén meg éve a fiatalságát vagy egy világot látott ember stb?
„Hol igazságos az a rendszer, amibe állandóan csak beleadsz és mások élősködnek belőle?”
Nyilván az sehogy először is nem erről beszélek ezt mellékesen említettem hogy Skandináviában meg Németországban alap jövedelm is van! De Szerintem ezt max időszakosan lehet értelme fenn tartani hogy legyen ideje az embereknek át képezni magukat vagy pihenni mert a gyártósori munkán állandó túlórás hajsza megy és hót agyalágyultak az emberek mert esélyük nincs fel töltődni se nem hogy ki törni azzal hogy mondjuk iskolába mennek tanulni valamit! Akkor az meg minek legyen motivált dolgozni vagy élni egyáltalán? Azt hiszed majd olyan sokáig fognak még így embereket be etetni ahogy az előző generációkat akik féltek a haláltól és meg minden féle hülye babonákban hittek meg voltak olyan nyomorultak ahogy mondod hogy a nyomorba bele szülték a kölykeiket hogy egy kicsit igazolva érezhessék a szaros életüket! Akiknek aztán be hazudgáltak minden félét hogy a csillagos eget le hozzák nekik amivel persze csak az utánpótlást tartották fent hiszen még csak foglalkozni sem tudtak velük mert se idejük sem energiáik nem voltak meg alapból azok is hülyék voltak! Tulajdonképpen a kapitalizmus ezekre épül kizsákmányolom át baszom a nálam butábbat szerencsétlenebbet!
„Egészségügyi ellátásra, nyugdíjra, fejlesztésekre, támogatásokra, stb.”
Igen első sorban ezekről beszélek én is! A gazdagságnak is van egy olyan foka ahol már nem az motivál hogy meg gazdagodj hiszen már az vagy azzal hogy utána ara törekszel hogy a közjót szolgáld a helyett hogy a világot akarod le uralni szerintem motiválhat ha nem akarsz egy olyan világban élni ahol gettók bűnözés meg csűrhe van ahhoz hogy az ilyen szocializálatlan emberek emberiek legyenek és ne állatok szerintem el kell indulni egy ilyen úton! Viszont ha ezt a közép osztály meg az alsó osztályok adóiból akarják meg oldani úgy csak meg nehezítik a dolgukat az egyiket az önmegvalósításban a másikat a gettókból való ki törésből! Nem el tartani őket persze hanem egészség ügy oktatás és munkára nagyon is motiválná őket ha nem kéne adózniuk!
„Előbb-utóbb nem lenne motiváció, a gazdag is azt mondaná, hogy b.cik dolgozni, lesz ő is "szegény", mert akkor alig kell dolgoznia, és adómentes lesz...”
De aki már annyira gazdag hogy a tőkélye kamatozik helyette van már ilyenekből olyan mértékű vagyon hogy simán fenn tudnák tartani ezeket az intézményeket a nélkül hogy el szegényednének! A tömeg tálán így munka motiváltabb lenne hiszen nem adókra menne el a pénze mind meg tarthatná! Egyszerűen gyorsabban gazdagodna! (Mások kárára? Hát mennyire károsulnak milliárdos politikusok olajmágnások meg se érzik! ) Mert volt egy kis szerencséjük és jó helyre fúrtak már azt hiszik övék a bolygó minket meg egy történelmi szakadékkal riogatnak aminek fényében csak el fogadni lehet így ahogy van ezt a kuplerály állcivilizációt! Mert bele mosnak minden egyéb árnyalatot akkor az egy teljes vagyon elosztás volt ahol a hülyék elszórták a pénzt aztán basztak dolgozni menni! Svédország Norvégia Dánia Finnország azért lényegesen kifinomultabban oldja meg ezt de még a németek is ahol vannak elképesztő anyagi aránytalanságok!
Ez hogy nem adózol a nagyon gazdagok igen mondjuk 100millió feletti vagyontól felfele minél gazdagabb vagy annál többet! Nem vagyon elosztás!
Te aki 600ezret adózik a semmiért nulla adó terhelne nem járnál ezzel jobban? Szin tisztán meg kapnád az egész pénzed bár ezen a szinten már nem reklamálok ha adózni kell! Ők meg csak tartsák fent helyettünk a legfontosabb szociális intézményeket! De legalább az egészség ügyet meg az oktatást magas színvonalon ami a legfontosabb!
„Mert te milyen jogon használnál valamit ingyen és bérmentve, amihez másokkal ellentétben te semmivel nem járultál hozzá?”
Az elvet természetesen értem és egy adott határig adott értelmezési módban abszúlt igaz! Viszont olyan dolgokban amik alapjaiba véve határozzák meg az emberek életét és a társadalom minőségét egy adott gazdagsági szint felett szerintem ez erkölcsi minimum! Vagy oda vezet amit a tv be láttunk Amerikában a blm mozgalom!
MiertBhazudozol itt is?? NINCS alapjövedelem sehol!!
Finnorszagban volt egy parszáz fős mintakisérlet, de 1 év utan leállitották! Csúfos kudarcot vallottak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!