Miért nem úgy csinálják meg a szocializmust hogy a tömegnek ne kelljen adóznia csak a gazdagoknak?
"ami a skandinávoknál nagyon meg van! "
ja persze.... ez ugyanolyan bulvárszintű sztereotípia, amit komcsi oldalakról összeolvastál.....
Pont annyira hiteles,s mint az amit tegnap emlegettél, tényként állítva, hogy alapjövedelem van egész Skandináviában, meg Németországban is...
ROTFLMAO
Sajnos ez a remek cikk teljes változata már nem érhető el.... Talán lejön az ízelítőből is, hogy mekkora baromság ez a komcsi "egyenlősdi"...
" vajon mennyire jogos az a követelés, hogy az állam a jövedelmek újraelosztásával a jövedelmi különbségeket is orvosolja, ha nem is teljesen, legalább részben?
Erre létezik nagyon kézenfekvő magyarázat is, miért érdemel valaki kevesebbet csak azért, mert rosszabb körülmények közé született, kevesebb lehetősége volt tanulni, kevesebb ismeretet, kultúrát, előképzettséget tudott otthonról megszerezni. És miért érdemel többet valaki csak azért, mert szerencsésebb környezetbe született, többet érdemel?
Lássunk egy példát, kitalált lesz ugyan, de talán a való élettől nem túlságosan elrugaszkodott.
Tegyük fel, kiválasztunk hasra ütve 10 embert a lakótelepről, és mindegyiküknek adunk 10 millió forintot. Azonos pontról, egyenlőként indulnak tehát, a kapott összeget egyformán érdemlik meg, és egyformán nem.
Ha egy év múlva megnézzük, mire jutottak, már különbségeket fedezünk fel köztük. Lesz három, akinek már egy fillérje sem maradt, egyikük eljátszotta, a másik menő autót vett rajta, a harmadik egy luxus turistaúton vett részt a családjával. Lesz négy, akinek enyhén fogyott a pénze, de még maradt. Egyikük kölcsönadott egy barátjának, de az nem fizette vissza, a másik kicsit fellélegezhet, megvehet olyasmit is, amire eddig a fizetéséből nem telt."
Na megtaláltam pár részletet a folytatásból is.....
"Ketten vállalkozásba fogtak, de egy év után még mínuszban vannak. Egyikük nagyobb vállalkozásba fogott, úgyhogy neki nemhogy szaporodik a pénze, de a bevételeiből a bankhitelt kell törlesztenie. Lesz egy, aki nagyjából a pénzénél marad, bankba tette, hogy a fiát jó egyetemre küldhesse, akár külföldre is. Végül kettejük pénze szaporodott. Egyikük kötvényekbe fektette a pénzét, a másiknak biztató kisvállalkozása lett. És lám, már ki is alakult a jövedelmi, vagyoni különbség. Netán igazságtalanul?
Öt év múlva a különbség még nagyobb lesz, a csóró csóró maradt, a turistaút örök emlék, de emberünk ott tart, mint öt éve, amikor a pénzt kapta. A luxusautó már nem megy úgy, mint eleinte, egyszer-egyszer javításra szorul, ami rettenetesen drága. Aki bankba tette a pénzét, annak ötévi kamattal minimálisan nőtt a pénze, ha az infláció miatt nem csökkent. Annak, aki a fizetésén felül költekezik, még maradt pénze, de már igencsak megcsappant. A kötvényes pénze szolidan szaporodott, a jó kötvények gyarapodása felülmúlta a rosszak esését.
A kisvállalkozó üzlete továbbra is szerényen növekszik, már két alkalmazottja van. Volna munka többnek is, de a munkavállalói bérterhek miatt nem engedhet meg többet. A másik vállalkozó már behozta a kezdeti kiesést, talán már kissé pluszban is van. A hitelesnek nem jött be az üzlet, fel kellett számolnia, miközben továbbra is törlesztenie kell a hitelt. Most jogos-e azt mondanunk, hogy a kialakult vagyoni különbség igazságtalan?
..
...
Már ötven év telt el. A csóró és a luxusautó-tulajdonos fia éppen most megy haza egy tüntetésről, ahol állami támogatásokért tüntettek. Ostorozták azt a világot, ahol egyeseknek nehéz megélni, míg másoknak sokkal több a pénze, mint amennyire egy embernek reálisan szüksége van. Mert, ugye, csúnya világ az, ahonnan hiányzik a társadalmi szolidaritás és igazság.
...
De elvárhatjuk-e, ahogy a társadalmi igazságossággal érvelők teszik, hogy az élet igazságtalanságait azokkal tetessük jóvá, akiknek sikerült, annak terhére, amit megkerestek, amiért megdolgoztak?
Na ezt rosszul másoltam be world be írtam meg!
„MiertBhazudozol itt is?? NINCS alapjövedelem sehol!!”
„"ami a skandinávoknál nagyon meg van! "
„ja persze.... ez ugyanolyan bulvárszintű sztereotípia, amit komcsi oldalakról összeolvastál.....
Pont annyira hiteles,s mint az amit tegnap emlegettél, tényként állítva, hogy alapjövedelem van egész Skandináviában, meg Németországban is...
ROTFLMAO”
Hogy ha nekem hazugság terjesztése volna a célom nem ismerném el ha valamit rosszul tudok!! Az hogy ezt hazugságnak állítjátok be azt jelzi hogy a hazugság fogalmáról fogalmatok nincs!
Ez a kommunikációs forma is leginkább Magyarországra jellemző! Azt viszont nem értem hogy mért ere a részre hegyezitek ki a kommunikációt meg értitek szándékosan félre nyilván Skandinávia esetén azt nem tudom rosszul és nem tagadhatjuk le hogy ott jóléti állam van és viszonylag arányos adó rendszer viszont itt de főleg a nyugaton elképesztő szélsőségek! És ezzel én nem a nyugatot kritizálom legalábbis sokkal inkább állok mellette mint vagyok ellene azonban vannak részei amit szerintem kell kritizálni mert nagyon el szalatt a ló sok területen nem csak a vagyoni aránytalanságok terén! Bár ha Skandináviáról van szó már nem vagyok benne biztos hogy a nyugat mellett lennék! Ott is kapitalizmus van magánvállalkozások teszik ki a rendszer motorját nem az állam kezébe vannak az ottani cégek hanem magán kézbe! Viszont a nagyobb cégek ott többet adóznak mint a nyugatiak meg ahogy tudom ott középvállalkozásokon alapszik a rendszer! Bár tudom hogy ott is vannak multik pl a svéd divatlánc H&M! Hol van ott kommunizmus? Ezt nagyon könnyű rá húzni mindenre ezt a fogalmat főleg ha nem is ismerjük! Az már kommunizmus volna ha össze mosnák az alsó meg közép osztályt jól meg adóztatnák volna egy rendőr állam ami szervezne mindent ahogy el képzeli és ahogy ugráltat a szerint ítélne meg mindenkit ki a megfelelő csicska!
Az amiket írtok ahogy értelmezitek amit mondok az viszont teljes elosztás a példában is egyenlő javakat írtok!
Én nem elosztásokról írtam! Az hogy a tömeg nem adózik mért volna teljes körű vagyon elosztás? Különben meg fel merült hogy azt hogy egy milliárdos oligarha mennyit adózik hogyan ellenőrzöd le? Mer még ha úgy menne mint a nagy könyvben de basznak be tartani a szabályokat össze vissza csalnak ahol tudnak meg még az adóinkat is zsebre teszik de ne adjanak vissza semennyit terhelje minél több adó a tömeget hogy lophassanak minél többet!! Nektek is csak ártanak nem lesz se hasznos se jó amit csinálnak de azért védjük őket! Mikor válság van és be akar dőlni egy múlti nem a magán vagyonból mentik meg hanem a tömeg adóiból! A kapitalizmust könnyű össze keverni a neoliberalizmussal! Azzal hogy magasabban lenne a milliárdosok adója az mindenki javát szolgálná! Egy adott szint után pedig a tömeg is el juthat oda hogy adózik mint Skandináviában! Szerintem ettől helyre jönne a társadalom a féltve őrzött milliárdosaink is meg maradnának!
Azért szeretünk el menni a nyomorgók mellett! Akik a gyártósoron vannak vagy gettókban tudod azok hajtják a gépezetet ők eleve kommunizmusra vannak ítélve mert bele kényszerülnek abba a helyzetbe amibe vannak! Szerencsétlenségük vagy szocializálatlanságukból kifolyólag!
Nem baj ki töröltem azt az egy mondatot! Ma már ilyen dolgokban sem lehetünk jóhiszeműek! Azt azonban nem magyaráztátok el hogy amiről beszélek az miért nem kapitalizmus? Helyette összefostátok a saját kívánalmaitokkal ahogyan szerettétek volna hogy hangozzon! Svédország többi részében pedig szerintem nem tévedek!
„Én az elvet nem értem, hogy miért kéne másnak "eltartania engem", vagy bárki mást?”
Te egészen más elvre reagálsz!
„Az alap probléma nem az adófizetés, hanem annak a mértéke a semmiért.”
Ezt én kétségbe nem vonom ám ha valaki aki 100000 keres és 20% adó van rajta meg kap 80 at ami elég neki hogy egyik napról a másikra éljen bár albérletre már nemigen! Szemben ez 100milliós vagyonnál ugyan az a 20% 80milla bele hal ha nem 20 hanem 40% ot adózik? és ezzel tényleg el veszik a vagyonát ami után már nem marad motivációja dolgozni? Vagy 1milliárdos vagyon esetén 80% az egy 200milliós vagyon! Mert a másik bele halhat ha mondjuk valami egyéb probléma is fel merül de még ha nem is halna bele minek robotolna nektek (ugye a termelés amiből a 80milla lesz!) egy életen át mert hogy ezen az élet színvonalon nem hiszem hogy az ember hajlandó magáért élni legalábbis ha nem elég agyalágyult hozzá! Hiszen mire számíthat az egymást követő napokból amik után csak egyre lestrapáltabb lesz! Ez csak példa nem kell merev keretek közt értelmezni! Mer amiket mondtok még meg tudom érteni egy feltörekedni vágyó középosztálybelinél mi motiválja ha le kell adni az egyébként sem olyan sok vagyonából és pont nem teszi lehetővé neki hogy meg valósítsa önmagát pl festő legyen vagy balett táncos vagy afterpartikra járjon minden hétvégén meg éve a fiatalságát vagy egy világot látott ember stb?
„Hol igazságos az a rendszer, amibe állandóan csak beleadsz és mások élősködnek belőle?”
Nyilván az sehogy először is nem erről beszélek! De Szerintem ezt max időszakosan lehet értelme fenn tartani hogy legyen ideje az embereknek át képezni magukat vagy pihenni mert a gyártósori munkán állandó túlórás hajsza megy és hót agyalágyultak az emberek mert esélyük nincs fel töltődni se nem hogy ki törni azzal hogy mondjuk iskolába mennek tanulni valamit! Akkor az meg minek legyen motivált dolgozni vagy élni egyáltalán? Azt hiszed majd olyan sokáig fognak még így embereket be etetni ahogy az előző generációkat akik féltek a haláltól és meg minden féle hülye babonákban hittek meg voltak olyan nyomorultak ahogy mondod hogy a nyomorba bele szülték a kölykeiket hogy egy kicsit igazolva érezhessék a szaros életüket! Akiknek aztán be hazudgáltak minden félét hogy a csillagos eget le hozzák nekik amivel persze csak az utánpótlást tartották fent hiszen még csak foglalkozni sem tudtak velük mert se idejük sem energiáik nem voltak meg alapból azok is hülyék voltak! Tulajdonképpen a kapitalizmus ezekre épül kizsákmányolom át baszom a nálam butábbat szerencsétlenebbet!
„Egészségügyi ellátásra, nyugdíjra, fejlesztésekre, támogatásokra, stb.”
Igen első sorban ezekről beszélek én is! A gazdagságnak is van egy olyan foka ahol már nem az motivál hogy meg gazdagodj hiszen már az vagy azzal hogy utána ara törekszel hogy a közjót szolgáld a helyett hogy a világot akarod le uralni szerintem motiválhat ha nem akarsz egy olyan világban élni ahol gettók bűnözés meg csűrhe van ahhoz hogy az ilyen szocializálatlan emberek emberiek legyenek és ne állatok szerintem el kell indulni egy ilyen úton! Viszont ha ezt a közép osztály meg az alsó osztályok adóiból akarják meg oldani úgy csak meg nehezítik a dolgukat az egyiket az önmegvalósításban a másikat a gettókból való ki törésből! Nem el tartani őket persze hanem egészség ügy oktatás és munkára nagyon is motiválná őket ha nem kéne adózniuk!
„Előbb-utóbb nem lenne motiváció, a gazdag is azt mondaná, hogy b.cik dolgozni, lesz ő is "szegény", mert akkor alig kell dolgoznia, és adómentes lesz...”
De aki már annyira gazdag hogy a tőkélye kamatozik helyette van már ilyenekből olyan mértékű vagyon hogy simán fenn tudnák tartani ezeket az intézményeket a nélkül hogy el szegényednének! A tömeg tálán így munka motiváltabb lenne hiszen nem adókra menne el a pénze mind meg tarthatná! Egyszerűen gyorsabban gazdagodna! (Mások kárára? Hát mennyire károsulnak milliárdos politikusok olajmágnások meg se érzik! ) Mert volt egy kis szerencséjük és jó helyre fúrtak már azt hiszik övék a bolygó minket meg egy történelmi szakadékkal riogatnak aminek fényében csak el fogadni lehet így ahogy van ezt a kuplerály állcivilizációt! Mert bele mosnak minden egyéb árnyalatot akkor az egy teljes vagyon elosztás volt ahol a hülyék elszórták a pénzt aztán basztak dolgozni menni! Svédország Norvégia Dánia Finnország azért lényegesen kifinomultabban oldja meg ezt de még a németek is ahol vannak elképesztő anyagi aránytalanságok!
Ez hogy nem adózol a nagyon gazdagok igen mondjuk 100millió feletti vagyontól felfele minél gazdagabb vagy annál többet! Nem vagyon elosztás!
Te aki 600ezret adózik a semmiért nulla adó terhelne nem járnál ezzel jobban? Szin tisztán meg kapnád az egész pénzed bár ezen a szinten már nem reklamálok ha adózni kell! Ők meg csak tartsák fent helyettünk a legfontosabb szociális intézményeket! De legalább az egészség ügyet meg az oktatást magas színvonalon ami a legfontosabb!
„Mert te milyen jogon használnál valamit ingyen és bérmentve, amihez másokkal ellentétben te semmivel nem járultál hozzá?”
Az elvet természetesen értem és egy adott határig adott értelmezési módban abszúlt igaz! Viszont olyan dolgokban amik alapjaiba véve határozzák meg az emberek életét és a társadalom minőségét egy adott gazdagsági szint felett szerintem ez erkölcsi minimum! Vagy oda vezet amit a tv be láttunk Amerikában a blm mozgalom!
A parazita termelést ahogy nevezted az embereket de szerintem inkább
parazita működés módját az embereknek éppen ezek a problémák idézik elő és tartják fent nincs meg számukra a megfelelő szocializáció amit ráadásul a saját pénzükből kéne meg vásárolniuk de hogyan lesz akkor házuk életük? Az állam meg így is úgy is ara törekszik hogy a mi adóinkból tartsa fent ezeket az intézményeket (legalábbis jó esetben nem ara törekszik hogy felfele számolja őket) szal szerintem van értelme milliárdosokra hárítani azoknak ugyan is futja rá! Mikor már nem a fennmaradásért gürizne a társadalom jelentős része mert stabil életkörülmények között volnának más volna adózniuk!
Szóval le hurrogás helyett meg félreválaszok átértelmezés meg figyelemterelés meg gúnyolódás helyett valami kifejtős elemzőbb magyarázóbb jellegű választ várok hogy mért nem volna még kipróbálásra sem érdemes? De most már ne keverjük a vagyon egyenlőre szét osztással! Hiszen ebben a stuktúrában ahol csak a nagyon gazdagok adóznak mondjuk 100milliótól alacsony adók 10%körül 500nál 20% 1milliárd 30 és így tovább mondjuk 70% nál többet senki nem adózna már 3,5 milliárdos vagyonnal rendelkezne ez kb azt jelentené hogy kb2miliárdos adó be vallása lenne tehát nettó több mint 1milliárdos vagyona maradna (persze ez most csak egy elméleti modell a gyakorlatban lehet igazítani rajta) te meg aki nem vagy gazdag nem adózol de a beosztásodnak megfelelő fizetést kapsz amik eleve eltérőek hiszen nem Skandináviába vagyunk! Így nem ugyan akkorák a keresetek! Sem a hétköznapi emberek sem a vállalkozók körében hiszen a kisebb vállalkozásokat még kisebb adók sújtják hogy növekedhessenek! És ezek ebben a szerkezetben magán kézben vannak ahogy Amerikában Európában és Skandináviában meg a többi helyen ahol demokrácia van!!
TLDR
A kérdésemet eléggé félre értelmezték és selejt válaszokat adtak amik a saját értelmezési kontextusukban még nagyjából a mai világban is igazak volnának aztán nagyjából ugyan azt amit az utolsó válaszomban le írtam nekik hogy elmagyarázzam ezt értem az alatt hogy a gazdagok főleg a milliárdosok tartsák fent a szociális ellátó rendszereket a tömeg pedig ne adózzon és ugyan azokat reagálták hogy a történelemben már volt ilyen ki próbáltuk de hát nem arról beszéltem aztán el terelték a szót ara hogy azt hittem van alapjövedelem Skandináviában! Mert a kérdésben le egyszerűsítettem a szocializmus kifejezést a hagyományos alakjára amiért azt hitték észak koreát akarok hát de ja kurvára jól jönne nekem is észak korea! De az hogy vannak ingyenes szociális intézményeink az is egy szocializmus a kapitalizmusban csak hogy azért a tömeg adózik és szerintem ez csak fékezi őket mert eleve nincs sok pénzük és mert nem is ara költik amire adjuk a felét ugyan is le lopják miközben ezekre az intézményekre szüksége van a tömegnek! Azonban rendelkeznek egyesek olyan magántőkével hogy az adóikból simán fent lehetne tartani őket nélkülünk! És szerintem ezt igen is meg tehetnék aztán jött hogy milyen jogon én meg leírtam hogy ez mért volna erkölcsi minimum! De hát a magyar ember az képtelen a saját csövén kívül észlelni a világot! A Gazdagabbak meg köszönik jól meg vannak így is nem kívánnak magasabb adókat pedig a skandináv államok jól meg vannak így és sokkal élettel telibb társadalmaik vannak! Szal valami hasonló mintát vázoltam fel ahogy el képzelem hogy szerintem a milliárdosaink miképp nem mennének tönkre ha hasonló dologgal próbálkoznánk nyilván nem pont ugyan úgy mert nincs is olyan állapotba a társadalmunk én úgy vélem sok terhet le kéne venniük az emberekről az elején amíg meg szedik magukat! Szóval erről szerettem volna beszélgetni motiválni is őket meg magam is meg érteni jobban ezt a témát csak hát Magyarország az ott tart hogy ezt a szót ki mondod hogy szocializmus vagy adózzanak többet a gazdagok nem veszi a lapot és észak kora vagy és hogy ezt milyen jól ki használja egyébként az uralkodó osztály akiknek eszük ágába sincsen Skandinávia útjára térni! Elő lehet adni hogy az a generáció amelyiket fel neveltek vagy inkább helyettük Hollywood fel nevelt az Észak koreát akar! Meg érti hogy hagyományos értelemben mit jelent a szocializmus! Amit egyébként most értettem meg hát ennyi haszna volt mer az aztán nagyon megy hogy itt meg magyarázzák a szó szerinti jelentését a dolgoknak meg eleve a szerint adnak választ rá se kérdeznek hogy mit is akar a kérdező a szerint funkcionáltatnak mindent mint az apu kocsit hajt bazdmeg! Minden egyes beszélgetés ami kísérlet volna ebben az országban el magyarázni az általuk ismert fogalmakon túli dolgokat ebbe fullad! Utána képtelenség tovább magyarázni nekik ha már le adták a reakcióikat a szó szerinti funkciók szerint!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!