Ha veszek részvényt 1000 euróért, majd évekkel később eladom 1500 euróért, mennyi jövedelmem keletkezik?
Több fórumon feltettem már a kérdést, sehol sem kaptam egyértelmű választ.
Tegyük fel, hogy pénzt váltok euróra és egy darabig pihentetem devizaszámlán, amíg össze nem jön egy nagyobb összeg.
Ezután befektetem részvénybe tegyük fel, hogy a részvényért brókerköltséggel együtt 1000 eurót fizetek.
Később eladom a részvényt, és költségek levonása után 1500 euró jön vissza a számlára.
A bróker külföldi, tehát ha állít is ki igazolást, azt valószínűleg nem a magyar szabályok szerint teszi. Tehát csak is a saját nyilvántartásomra hagyatkozhatok.
Na most itt alapvetően két tábort látok:
- Az egyik azt mondja, hogy az 1500-1000 = 500 eurót kell az eladás napi MNB árfolyamon forintra váltani és annyi a jövedelem.
- A másik tábor azt mondja, hogy az 1500 eurót az eladáskor érvényes MNB árfolyamon, míg az 1000 eurót a vételkor érvényes MNB árfolyamon kell forintra váltani és a kettő különbsége a jövedelem.
2017-ben 310 forint körül mozgott az euró, 2020-ban 360 körül.
Tehát az első számítási mód szerint kb. 500*360 = 180000-re jön ki a jövedelem, míg a második szerint: 1500*360 - 1000*310 = 230000-re. Tehát a differencia egyáltalán nem triviális.
Mind a két számítási módra lehet találni példát, pl. a KBC oldalán a második van, míg a Traderklub oldalán az első.
Melyik számítási mód a helyes?
Én a SZJA tv. 6.§-t próbálom értelmezni:
6. § * (1) * A külföldi pénznemről történő átszámításhoz a (2)-(4) bekezdésben foglalt eltérésekkel
a) bevétel esetében - ha e törvény másként nem rendelkezik - a bevételszerzés időpontjában,
b) kiadás esetében a teljesítés időpontjában
c) dolog, pénzügyi eszköznek nem minősülő vásárolt jog, vásárolt követelés átruházása esetén a szerzési érték tekintetében a megszerzéskor,
d) értékpapír átruházása esetén a szerzési érték tekintetében az értékpapír tulajdonjogának megszerzése, a dematerializált értékpapír értékpapírszámlán történő jóváírása napján,
e) a d) pontban nem említett pénzügyi eszközre kötött ügylet esetén - az a)-b) pont rendelkezésétől függetlenül - az ügylet teljesítésének (lezárásának) időpontjában,
f) a külföldi pénznemben megfizetett adó esetében - a magánszemély döntése alapján - a b) pont szerinti vagy az adóév utolsó napján
érvényes árfolyamot kell alkalmazni.
Az e) pont szerint az "ügylet zárásakor" érvényes árfolyamon kell elszámolni minden ügylettel kapcsolatos bevételt és kiadást.
Na most a kérdés: egy részvény vétele és eladása egy azon ügylet két tranzakciója, vagy két különböző ügylet. Ha ebben a témában találnánk valami hivatalos értelmezést, az egyértelműen eldöntené a kérdést.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!