Hogy is van ez pontosan a jelenlegi tb tartozás esetén ?
A helyzet a következő:
Februárban megszűnt a munkaviszonyom és azóta nem volt állásom, de most sikerült újra munkát találnom szerencsére, ahol 11.04-én fogok kezdeni. Tb fizetési kötelezettségem 03.27-től van és mivel kevés pénzem volt, ezért nem fizetgettem havonta a tb-t. Nemrég küldött levelet a NAV, hogy fizessem be a tartozásomat és 4 kitöltetlen csekket is mellékelt. Nem egyértelmű számomra, hogy akkor most pontosan mekkora tartozást is kell majd befizetnem... Hálás lennék, ha valaki kiszámolná nekem :)
Egyébként így, hogy újra lesz bejelentett melóm, nem tűnik el a tb tartozásom ? Mindenképp ki kell nekem ezt így fizetnem külön és nem az új munkahelyem által befizetett elkövetkezendő havi tb járulékok kezdik el csökkenteni majd megszüntetni a tartozásom ? Csak azért kérdem ezt, mert régebben is volt hasonló szitu és nem piszkált a NAV, csak simán lett új melóm és onnantól újra fizetve volt a tb-m és nem volt semmiféle tartozásom, ment minden tovább simán. Igaz, akkor nem kaptam levelet sem róla, hogy tartozásom lenne, pedig ugyanúgy nem fizetgettem a tb-t havonta jó pár hónapig :))) Lehetséges, hogy akkoriban nem ellenőrizték ezt annyira szigorúan, nem tudom....
Ha mindenképp ki kell perkálnom ezt nekem külön, akkor bemegyek egy NAV irodába és kérvényezni fogom az automatikus részletfizetési lehetőséget 12 hónapra, hogy minél kisebb anyagi megterhelést jelentsen ez az egész nekem havi szinten, gondolom ez így rendben lehet.
Nagyjából körüljártam már a témát, csak erre a fenti dologra nem sikerült rákeresnem.
"A NEAK adatszolgáltatása miatt szerintem sehogysem úsztam volna meg"
Azért a GDPR-t is nézd át, plusz a NEAK-nál a lehetséges beállításokat az adatszolgáltatásra vonatkozóan.
Te önszorgalomból meggyorsítottad az információáramlást.
Hát most már mindegy.... :)
Nem akartam ebből balhét meg sajnos jogos is a tartozás. Tény, hogy nem értek egyet ezzel az egész tb rendszerrel, de ez van. Remélem elbírálják még a kérelmemet ebben az évezredben és megküldik, hogy havonta mennyit kell utalgatnom, mikor és hova. Nem fogom megérezni úgysem azt a havi pár ezret és legalább tiszta leszek, nincs sunnyogás.
"Biztosítotti jogviszony híján is relatív potom havi összegért teljes körű egészségügyi szolgáltatásra vagy jogosult"
Ja, jogosult az vagy, csak nem kapod meg!
Helyette mit kapsz?
- Várólistát, lekezelést, még neked kell vigyázba állni mert beteg mertél lenni
- Kőkori eszközöket, berögződéseket
- Szenilis remegő kezű félhalott valaha volt orvosokat.
- Évtizedek óta felújítatlan rendelőket.
- A bajodtól függetlenül futószalagon felírt gyógyszereket az aktuális gyógyszerügynöki trend szerint.
- A mentős / betegápoló simán kizsebelhet annyira meg vannak fizetve.
33 / Amerikában szolgáltatási csomagok vannak, mindenki a maga megfelelőjét választhatja, ha pedig attól több kell akkor utólagosan vagy akár előre is rendezheti a számlát.
Az a filmek sarkalatos baromsága, hogy nagyműtét előtt odamegy az orvos és közli, hogy bocsesz de nem műthetem meg mert nincs elég fedezete.
Ehhez az esethez, hogy ez előforduljon kb semmivel se rendelkezőnek kell lenni, azaz se munka se hitelkártya se lakhatás se autó se semmi, magyarul hajléktalan.
Ezzel szemben magyarországon a hajléktalant soron kívül fogadják / vizsgálják, akik fizetnek biztosítást azoknak meg ott a várólista!
Ezt nevezed igazságos rendszernek?
Továbbá amerikában NEM KÖTELEZNEK társadalombiztosításra, nem adószerűen szedik mint itt.
Ha megveszed van, de ha nem akkor nem lesz adósságként vezetve meg behajtva egy állami számlán.
Esetemben 10 éve nem voltam orvosnál, de a munkabéremből minden hónapban hajléktalanok ellátását támogatom, a saját szüleim pedig várólistán vannak. Ez aztán az igazságos rendszer!
Amerika teljesen más, ott mindig kapitalizmus volt, az emberekben benne van, hogy maguk felelnek a saját sorsukért. Itt negyven év szocializmus rászoktatta az embert, hogy az állam dolga mindenről gondoskodni, és neki ezért cserébe a becses létezésén kívül annyi dolga van, hogy ímmel-ámmal elvégzi a munkáját. Képzeld csak el, ha az lenne itt is, mint Amerikában, mi lenne pár hónapon belül:
- kapásból feleannyian fizetnék, mert „én úgyse leszek beteg”, és különben is, „fizessenek a gazdagok”,
- emiatt aki fizetni akarja, annak mostantól dupla ennyi lenne, emiatt az ő számuk is megfeleződne, mert ennyi már nem fér bele; előbb-utóbb a népesség felső 5-10%-a fizetné,
- amint az első embert elküldik a kórház kapujából, mert nincs semmilyen biztosítása, a témára rögtön rárepülne az index, a 444.hu meg az összes bulvármédia is, és címlapon hoznák a könnyes szemű Marika nénit, aki „csak azért nem fizette, mert keveset keres” (ne felejtsük el, ez ugyanaz a média, aki nem érti, hogy a masszívan kedvezményes önkormányzati lakásokból hogy merik kirakni azt, aki a havi tízezer forintos bérleti díjat se fizeti öt éve)
- rögtön rárepülne a témára az összes ellenzéki párt is, akik harsognák, hogy „szavazz ránk! ingyenes egészségügy”, bár szarban lennének, mert a semmiből ők sem tudnak pénzt csinálni, viszont a „mindenkinek be kell fizetnie x összeget adóba” instant bukó
- a végeredmény az lenne, amit a szoci pártoktól megszoktunk, az átlagbért kereső lenne a „fizessenmertgazdag”, aki a mostanihoz képest duplán lenne adóztatva, te meg nem csak a hajléktalanok ellátását finanszíroznád, hanem a minimálbéresekét és az átlag alatt keresőkét is, akik ugyanúgy beelőznék a szüleidet, magánellátásra viszont kevesebb pénzed maradna. (Ez, vagy bedőlne az egészségügy, de azt nem mernék bevállalni a pártok.)
33-as vagyok! Éltem 5 évet az államokban így nem a filmekből tudakozódom. Valóban nem úgy működik mint a filmekben, ellátnak az orvosnál, aztán jön a számla... Ami egészen eddig nálunk nem volt, majd mostantól lesz.
Igen, biztosítási csomagok közül lehet ott valasztani amik roppant cselesen vannak összeállítva, vagyis ha azt akarod hogy nagyjából mindenre biztosítva legyél az vagyonokba kerül, nem úgy mint nálunk.
Amerikában sem hülyék az emberek, és a híreszteléssel ellentétben nincs kolbászból a kerítés, ott is keményen kell dolgozni azért ha valaki jól akar élni, és kis hazánkkal ellentétben ott elvárás hogy értsen is hozzá az, aki egy bizonyos munkát végez.
Lehet fikázni a magyar egészségügyet, valóban vannak várólisták, valóban van mikor nem kedvesek az emberrel, valóban van mikor a személyzet nem kompetens vagy egyszerűen túlterhelt, de a lényeg hogy mindenre kiterjedően ellátnak, amit ha saját zsebből kéne kifizetned nem havi hétezer valahányszáz forintba kerülne...
Félre állna sokak szája ha ezt a nívótlan ellátást is teljes egészében ki kellene fizetniük.
38/
Szerintem az emberéletek akik a várólista miatt meghaltak, nem fejezhető ki pénzben.
Akkor inkább közöljék, hogy nincs ellátás, és azt előbb megérti az idős ember, hogy ez van papa el kell adni a házat, és magánkórházba menni, semhogy várnak, és hisznek a csodában, meg hogy majd isten megsegíti őket.
Mondják meg mennyi, de ne kelljen várni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!