Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogy is van ez pontosan a...

Hogy is van ez pontosan a jelenlegi tb tartozás esetén ?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő:

Februárban megszűnt a munkaviszonyom és azóta nem volt állásom, de most sikerült újra munkát találnom szerencsére, ahol 11.04-én fogok kezdeni. Tb fizetési kötelezettségem 03.27-től van és mivel kevés pénzem volt, ezért nem fizetgettem havonta a tb-t. Nemrég küldött levelet a NAV, hogy fizessem be a tartozásomat és 4 kitöltetlen csekket is mellékelt. Nem egyértelmű számomra, hogy akkor most pontosan mekkora tartozást is kell majd befizetnem... Hálás lennék, ha valaki kiszámolná nekem :)

Egyébként így, hogy újra lesz bejelentett melóm, nem tűnik el a tb tartozásom ? Mindenképp ki kell nekem ezt így fizetnem külön és nem az új munkahelyem által befizetett elkövetkezendő havi tb járulékok kezdik el csökkenteni majd megszüntetni a tartozásom ? Csak azért kérdem ezt, mert régebben is volt hasonló szitu és nem piszkált a NAV, csak simán lett új melóm és onnantól újra fizetve volt a tb-m és nem volt semmiféle tartozásom, ment minden tovább simán. Igaz, akkor nem kaptam levelet sem róla, hogy tartozásom lenne, pedig ugyanúgy nem fizetgettem a tb-t havonta jó pár hónapig :))) Lehetséges, hogy akkoriban nem ellenőrizték ezt annyira szigorúan, nem tudom....

Ha mindenképp ki kell perkálnom ezt nekem külön, akkor bemegyek egy NAV irodába és kérvényezni fogom az automatikus részletfizetési lehetőséget 12 hónapra, hogy minél kisebb anyagi megterhelést jelentsen ez az egész nekem havi szinten, gondolom ez így rendben lehet.

Nagyjából körüljártam már a témát, csak erre a fenti dologra nem sikerült rákeresnem.

2020. okt. 23. 06:58
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:

A kérelmek elbírálására van a NAV-nak 30 napja. Ha a fellebbezési jogodról írásban lemondasz (már a kérelmen is jelezheted ezt a lemondást), akkor akár pár nap alatt meghozzák a határozatot a kérelmeddel kapcsolatban. Viszont ha lemondasz a fellebbezési jogodról, akkor ezt a jogorvoslatot már kizártad még akkor is, ha nem tetszik, amit határoznak.

"Nem tudom, hogy mit ülnek rajta ennyit...."

A COVID miatt valószínűleg tömegesen érkeznek a kérelmek ugyanannyi ügyintézőre és ügyintézési időre. Nekik a határidőt tartani kell, tehát 30 napon belül el kell, hogy bírálják. Gondolom úgy osztják be az ügyeket, hogy egyikben se fussanak ki a határidőből csak azért, mert a Te kérelmed elbírálása egyszerűbb a többiek kérelménél. Ha az egyszerűbb ügyeket előre vennék, akkor a bonyolultabbak határidőn túlra csúsznának.

2020. nov. 7. 05:12
 22/44 anonim ***** válasza:
34%

Hát nemtudom, mi van itt eggyesekkel, én magamból indulok ki.

Voltam már jópár hónapot munka és tb fizetés nélkül az elmúlt években, mégsem kaptam sem felszólítást, sem az ügyfélkapus számláimon nincs semmi minuszos összeg sehol.

Biztos Ufó vagyok.

Nekem exem mesélte, hogy hagyjam a francba, mert ha elkezdem fizetni onnantól nem fognak leszállni rólam, de egyébként meg jogvesztő a követelés még mielőtt eljutna a behajtásig.

Tököm se érti mit jelent ez, ő tanult nemzetközi jogot nem én.

Higyjetek amit akartok!

2020. nov. 7. 21:18
 23/44 anonim ***** válasza:
94%

Utolsó! Ne használj olyan kifejezést amit nem ismersz. Olyan nincs, hogy jogvesztő lesz a követelés behajtás előtt. A behajtás bármikor megindítható az esedékesség lejárata után, ráadásul bejelentés, figyelmeztetés nélkül. Az általános elévülési idő, vagyis 5 év vonatkozik a végrehajtására.

Az, hogy a te biztosítatlan jogviszonyod nem került felszínre azt köszönheted részben a szerencsédnek, részben a rendszer, nyilvántartás hiányosságainak is. Nagyon sokakat megtalálnak és igenis foganatosítanak végrehajtási cselekményeket, leggyakrabban jövedelem letiltás és/vagy inkasszó útján.

Az meg, hogy hogy jön ide a nemzetközi jog, arról lövésem sincs...

2020. nov. 7. 21:39
 24/44 anonim ***** válasza:

Egyetértek az előttem hozzászólóval.

Soknak szerencséje van, soknak nincs.

A július 01-jétől felálló rendszer kicsit más lett, nem véletlen. A NEAK adatnyilvántartása alapján megy onnantól kezdve a járulék előírása. Gondolj bele, hogy egy országnyi állampolgárt nem 5 perc lecsekkolni ilyen szempontból. Folyamatosan megy az egyeztetés.

Csak egy példa arra, hogy miként nem kerülhet elő valaki "rögtön":

Megszűnik a munkaviszonyod, viszont a cég elfelejt kijelenteni évek óta. Tehát úgy vagy a rendszerben (NEAK), mintha lenne jogviszonyod, vagyis jogosult vagy eü. ellátásra. A NAV viszont azóta nem kap havi 08-as bevallásokat rólad a munkáltatótól - logikusan - hiszen már nem számfejt Neked bért. Mire ezeket a rendszerbetegségeket kigyomlálják az ország pármilliós lakosságánál, és megtörténik az egyeztetés a két szerv között úgy, hogy lehetőleg tévedés ne legyen, mert az presztízsveszteség az államnak az adózó előtt, az azért némi időbe beletelik. :)

A fenti csak egy történet, van sok más cifra, hidd el.

2020. nov. 8. 05:32
 25/44 anonim ***** válasza:

"Ne használj olyan kifejezést amit nem ismersz. Olyan nincs, hogy jogvesztő lesz a követelés behajtás előtt."

Már az ufót se ismeri, az ugyanis "azonosítatlan repülő tárgy", szerintem ne várd, hogy komolyabb dolgokkal tisztában legyen :D

2020. nov. 8. 08:53
 26/44 A kérdező kommentje:

Érdekes fejlemény történt az ügyben:

Kaptam egy levelet a NAV-tól postai úton (mondjuk nem értem, hogy miért nem a tárhelyemre küldözgetik ezeket postai út helyett, mikor beállítottam már az ügyfélkapumon, hogy minden szervvel elektronikusan szeretném tartani a kapcsolatot), hogy november 4-től (ugye a mostani munkába állásom napja) biztosított vagyok és eltörlik a tb járulékfizetési kötelezettségem. (mintha ezt magamtól nem tudnám) Az automatikus részletfizetési kérelmem elbírálásáról azonban egy kukkot sem írnak, pedig már azóta az adószámlámon is kiírásra került az 55 ezres tartozás...

Ezek szerint ennyivel el van intézve a dolog ? Vagy várjak türelemmel és majd jön levél arról is ? Feltételezem, ha már az adószámlámra is kiírták a tartozást, akkor bizonyára be akarják hajtani rajtam. (sajnos)

Csak számomra fura, hogy küldenek külön levelet róla, hogy már biztosított vagyok, de a lényegről meg nem.... Okt. 26-án adtam be személyesen a kérelmemet és most ülnek rajta 1 hónapot és majd utána bírálják el ezt vagy mi ? :D

2020. nov. 15. 07:46
 27/44 anonim ***** válasza:
0%

Utánakérdeztem jogásznál!

A NAV nem tart nyílván tartozást a TB irányából (ezért sem látnak semmit a gépben), az üres csekket pedig ÖNBEVALLÁS céljából küldik.

Ha tartozol kérdező, az csak olyan módon derülhet ki, ha vizsgálatot indítanak ellened, ahoz pedig egy bejelentés és egy bejelentő személy kellene.

Ez az egész pontosan úgy működik mint amikor az adóbevallásodban megkérdezik, hogy volt-e más jövedelmed is a munkaviszonyodon kívül.

Ennyit rólatok okoskák!

Üdv az UFÓ!

2020. nov. 15. 08:08
 28/44 anonim ***** válasza:

"pedig már azóta az adószámlámon is kiírásra került az 55 ezres tartozás..."

Gratulálok kérdező...

A részletfizetési kérelmeddel megállapítottad elismerted és önbevallottad! Így be is terhelték a számládra.

Most így már muszáj lesz befizetned, innen már nincs visszaút.

2020. nov. 15. 08:11
 29/44 A kérdező kommentje:
A NEAK adatszolgáltatása miatt szerintem sehogysem úsztam volna meg ennek az egésznek a kifizetését, nem véletlen kaptam levelet először, hogy fizessem be. Előbb-utóbb rájött volna a NAV szerintem, hogy tartozom, nem véletlen találták ki ezt az új rendszert július 1-től.... Vagy tévedek és szerintetek biztosan megúsztam volna, ha sunnyogok ? A régi rendszerben lehet, de ebben az újban nem hiszem.... 12x kb. 5 ezres tételben ki fogom bírni és a lelkiismeretem is tiszta lesz legalább meg nem kell azon aggódnom hogy mikor derül ki a dolog....
2020. nov. 15. 10:19
 30/44 A kérdező kommentje:
Gyanítom, hogy az új rendszernek "hála" előbb-utóbb mindenkire sor kerül, aki tartozik....
2020. nov. 15. 10:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!