Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogy is van ez pontosan a...

Hogy is van ez pontosan a jelenlegi tb tartozás esetén ?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő:

Februárban megszűnt a munkaviszonyom és azóta nem volt állásom, de most sikerült újra munkát találnom szerencsére, ahol 11.04-én fogok kezdeni. Tb fizetési kötelezettségem 03.27-től van és mivel kevés pénzem volt, ezért nem fizetgettem havonta a tb-t. Nemrég küldött levelet a NAV, hogy fizessem be a tartozásomat és 4 kitöltetlen csekket is mellékelt. Nem egyértelmű számomra, hogy akkor most pontosan mekkora tartozást is kell majd befizetnem... Hálás lennék, ha valaki kiszámolná nekem :)

Egyébként így, hogy újra lesz bejelentett melóm, nem tűnik el a tb tartozásom ? Mindenképp ki kell nekem ezt így fizetnem külön és nem az új munkahelyem által befizetett elkövetkezendő havi tb járulékok kezdik el csökkenteni majd megszüntetni a tartozásom ? Csak azért kérdem ezt, mert régebben is volt hasonló szitu és nem piszkált a NAV, csak simán lett új melóm és onnantól újra fizetve volt a tb-m és nem volt semmiféle tartozásom, ment minden tovább simán. Igaz, akkor nem kaptam levelet sem róla, hogy tartozásom lenne, pedig ugyanúgy nem fizetgettem a tb-t havonta jó pár hónapig :))) Lehetséges, hogy akkoriban nem ellenőrizték ezt annyira szigorúan, nem tudom....

Ha mindenképp ki kell perkálnom ezt nekem külön, akkor bemegyek egy NAV irodába és kérvényezni fogom az automatikus részletfizetési lehetőséget 12 hónapra, hogy minél kisebb anyagi megterhelést jelentsen ez az egész nekem havi szinten, gondolom ez így rendben lehet.

Nagyjából körüljártam már a témát, csak erre a fenti dologra nem sikerült rákeresnem.

2020. okt. 23. 06:58
1 2 3 4 5
 11/44 A kérdező kommentje:

Nagyon jól leírtad a helyzetet :) Én is ezt látom, hogy totális káosz uralkodik jelenleg a rendszerben....

Minden esetre addig fogom őket piszkálni ezzel, amíg normálisan ki nem tudom fizetni részletekben a tartozásom, ami tudom, hogy jogos. Előbb-utóbb csak összejön :))) Majd írok, ha megjött a határozat a kérelmem elbírálásáról.

2020. okt. 27. 07:22
 12/44 A kérdező kommentje:
Legalább látja a NAV, hogy foglalkozom a dologgal, van fizetési hajlandóság :)))
2020. okt. 27. 08:27
 13/44 anonim ***** válasza:
Én azért egy havit befizetnék az egyik csekken, az jólesne a NAV-nak és tényleg látná, hogy hajlandó vagy rá.
2020. okt. 27. 18:00
 14/44 anonim ***** válasza:
0%

Semennyit se fizess be, a csekk amit kiküldtek érvénytelen, ha nincs rajta az összeg! Mivel így nincs követelve a pontos összeg, mert ez nem tekinthető annak, így 6 hónap után elévül! A további ilyen jellegű leveleket át se vedd!

Ha tartozásod van akkor annak látszania kell az ügyfélkapun a folyószámláidon! Ha nem látszik akkor nincs tartozásod.

Mellesleg nekem már olyan gyanúm si felmerült ezzel kapcsolatban, hogy valakik csapolgatják a közös költségvetési számlát, ott is megvan a sikkasztgatós maffia, mint a kriptovalutát bányászgató önkormányzati irodába, aminek a gépzajáról persze mindenki azt hitte, hogy csak a takarítónő porzívózik éjjel nappal...

2020. nov. 3. 18:24
 15/44 anonim ***** válasza:

13/

Nem kötelezhető befizetésre, amennyiben nincs feketén fehéren megállípatva az összeg, hogy mennyit kell fizetni! A felszólításban vagy akárhol szerepelnie kellene, de ha még az elektronikus nyilvántartásban sem látható a folyószámláján akkor meg mégis miért fizetne be?

2020. nov. 3. 18:27
 16/44 anonim ***** válasza:
32%

/ 11

Nem feltétlen jogos, mert ameddig nem volt fizetve a TB-d és te nem is vettél igénybe ellátást addig max nem volt biztosításod. Mivel új munkahelyed lett így újra van. Ettől függetlenül ha nem veszel igénybe ellátást nem fogják az eddigieket jóváírni vagy visszautalni sem, akkor te miért fizetnéd be a múltbelit?

Ha még összegszerűen követelni sem tudják akkor elévül és annyi.

Igazából szíved joga, ha akarod fizesd be, ha ez megnyugtat, de pénzkidobás.

A munkanélküli hajléktalanok után ki fizeti? Senki...

2020. nov. 3. 18:32
 17/44 anonim ***** válasza:
Atyaég mennyi baromságot sikerült itt összehordani most :D
2020. nov. 3. 18:36
 18/44 anonim ***** válasza:
100%

"A munkanélküli hajléktalanok után ki fizeti?"

A hajléktalan járulék fizetése nélkül is jogosult egészségügyi ellátásra. Törvény írja, nem én találtam ki.

"Semennyit se fizess be, a csekk amit kiküldtek érvénytelen, ha nincs rajta az összeg! "

Ilyen nincs. A csekken legalább az adóazonosító jelnek lennie kell (nyomtatva, ha a NAV küldte), egyébként minden mást beírhat az adózó. Az adóazonosító jelhez tartozó adózóra könyvelik fel a befizetést még akkor is, ha másnak a neve, lakcíme szerepel rajta.

"Mivel így nincs követelve a pontos összeg, mert ez nem tekinthető annak, így 6 hónap után elévül!"

Ilyen sincs. 6 hónap elévülés soha nem is volt. A tartozás végrehajtásához való jog évül el 4 év után. Ha végrehajtási cselekményt végeztek a behajtásával kapcsolatban akkor 4 év + 6 hónap az elévülés. Az elévülést ezen kívül rengeteg minden kitolja. Ingatlanra történő jelzálogjog bejegyzés esetén pedig az évülés nyugszik, ami annyit jelent, nem évül el soha a tartozást, stb.

"A további ilyen jellegű leveleket át se vedd!"

A szokásos jó tanács. :)

Ha egy hivatalos levelet nem veszel át (ajánlott, vagy tértivevényes), akkor a második kézbesítés megkísérlését követő 5. napon átvettnek minősül és joghatást vált ki még akkor is, ha fogalmad nincs, mi állt benne (kézbesítési vélelem).

"Ettől függetlenül ha nem veszel igénybe ellátást nem fogják az eddigieket jóváírni vagy visszautalni sem, akkor te miért fizetnéd be a múltbelit?"

Ha nem lesz előírva az adófolyószámláját kötelezettség és úgy fizet be rá összeget, akkor az - elévülési időn belül (5 év) - visszakérhető. Ez alap, szintén törvény írja elő, nem én találtam ki.

2020. nov. 4. 05:01
 19/44 anonim ***** válasza:
Arról nem is beszélve, hogy ha a bölcs tanácsok miatt úgy en bloc nem veszi át a NAV leveleit (mert ugye nem tudhatja, mi van benne), akkor további érdekes kalandokba is keveredhet az adóhivatallal, és az nem lesz olcsó...
2020. nov. 5. 04:32
 20/44 A kérdező kommentje:

Na jól van ám! :D Most már teljesen összezavartatok! :DDDD

Amúgy még mindig nem bírálták el az automatikus részletfizetési kérelmemet :)))) Nem tudom, hogy mit ülnek rajta ennyit.... Lehet, hogy náluk még nincs tartozásként bejegyezve semmi, mert a csekkek befizetési határideje nov. 16 és lehet, hogy majd csak azután lesz belőle tartozás, minden esetre akkor majd megpróbálom újra.... Semmiképp sem szeretnék balhét ebből, bár gondolom legrosszabb esetben majd egyszer csak letiltják ezt az összeget, amivel tartozom a leendő fizetésemből és akkor rendezve lesz az egész csak azért szerettem volna részletekben kifizetni, hogy kisebb anyagi megterhelést jelentsen ez az egész.

Jó nagy káosz lehet most a NAV-nál szerintem, főleg ebben a mostani helyzetben.....

2020. nov. 6. 18:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!