Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egy 23 éves őstermelőnek ha...

Sellester kérdése:

Egy 23 éves őstermelőnek ha nincs meg a heti 36 óra bejelentett munkaóra akkor milyen költség fizetésére köteles (összegben) ?

Figyelt kérdés

2020. okt. 20. 19:19
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

9-re: most próbáltam ennek utána nézni: "Havi 5000 Ft lenne a járulékalapja, felétve hogy szerepeltette adóbevallásban egyáltalán." Hogy mi is az a járulék alap, ami lenne, HA szerepeltettem... holott Te magad is írtad, hogy 600-ig be se kell vallani (másodállásban). Én se vallottam be mivel nem kell.

Már összezavarodtam...

2020. okt. 21. 16:45
 12/29 anonim ***** válasza:
Még csavarok a kérdés halmon. Adószámot is tervezek igényelni, ezzel csökkentem vagy növelem a befizetendő járulékokat? Kérlek ha írjátok, hogy mit kell fizetni vagy mi az amit így esetleg nem kell kétszer fizetni, akkor név mellé összeget is írjatok mert már nem értem mit olvasok a jogszabályokban.:/
2020. okt. 21. 18:38
 13/29 anonim ***** válasza:

Norbi! Ne! Ne informáld félre a kérdezőket!

2020. július 1-től új szabályok vannak. Olvasd el a NAV oldalán a 2020-as info füzetekben a 06-ost és a jelenleg hatályos TBJ-t. Azután számolj újra!

"7.2. A mezőgazdasági őstermelő járulékfizetése81

A mezőgazdasági őstermelő – ideértve a tevékenységét a tárgyévben kezdő mezőgazdasági őstermelőt is82 – a minimálbér83 92 százalékának megfelelő összeg után fizeti meg a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot.

Ettől eltérően, az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az e tevékenységéből származó, tárgyévet megelőző évben elért bevétele nem haladja meg a 8 millió forintot (mezőgazdasági kistermelő), az őstermelői tevékenységből származó, tárgyévet megelőző évi bevételének 15 százaléka után 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet"

"A 27.400 Ft/ hó-t azt mire fizeti, nem új őstermelőként?!"

Pont hogy a kezdő őstermelőnél és annál aki nem kistermelő, játszik a 92%.

"Én is másodállású őstermelő vagyok 7 éve, egyszer sem kellett fizetni, akkor sem ha pl. szünetelt 3 hónapot a vállalkozás, vagy nem volt mellette más biztosítotti jogviszonyom. 600.000 Ft-ig adómentes eleve, az SZJA-ban sem kell szerepeltetni a bevételt és az azt csökkentő költségeket."

Az, hogy te nem jelentkeztél be biztosított őstermelőnek és nem fizettél magad után, nem azt jelenti, hogy nem kellett volna.

Az adót meg ne keverd a járulékkal. 600ezerig SZJA mentes, de ha nem vagy más módon biztosított, akkor a járulékokat kell(ett volna) fizetni.

A járulékalapja pedig nem a bevétele 20%-a, hanem 15%-a és nem kell szerepeltetni az adóbevallásban ha 600ezer alatt van, de a 18,5% TB járulékot meg kell fizetni utána (ha biztosított őstermelő)

8/12 anonim:

"Mit értesz az alatt, hogy álláskeresési ellátás?" Törvényben meg van határozva, keress rá.

"Nekem 3 éve nem volt egyébként bevételem az őstermelőiből. Most kezdtem újra."

Kérdés, hogy az őstermelőid érvényes volt-e tavaly. Mert ha nem, akkor kezdő őstermelő leszel megint.

11/12: Más az adóbevallás és más a járulék bevallás. Fentebb részleteztem.

12/12: "Adószámot is tervezek igényelni" Ha nem közös őstermelőiben vagy, akkor kell lennie adószámodnak.

Maga az adószám megléte, vagy nem léte nem befolyásolja az őstermelői járulék fizetést.

2020. okt. 21. 19:06
 14/29 anonim ***** válasza:

Mivel az mg. őstermelői bevételed 0 volt előző évben a járulék alapod is 0.

a 0 akárhány %-a 10% nyugdíjra, 4 %Tb-re is nulla, SZJA mivel nem kell bevallani 0 és a szocho is 0. Rövidre zárva én ezért is írtam már az elején ezt. Csak mivel nem éred el a biztosítotti jogviszonyt vele, így elég a havi 7710-et befizetned eü-be. Ha akarsz biztosítottá válni és beszámítson gyedbe, nyugdíjba stb-be, akkor önmagadtól fizetheted akár a minimálbér utáni havi járulékot is, de nem kötelező. És épp ezért mondtam hogy "főállású őstermelő" és nem "biztosított őstermelő" , mert ha nincs mellette semmi más, akkor sem feltétlen válsz biztosítottá ezzel, tekintettel az egyedi adózására és járlékfizetési lehetőségére. Sőt mitöbb, akár álláskeresési járadékot is igénylehetsz mellé - nem kell hozzá szünetelnteni, vagy megszűntetni mint az egyéni vállakozóit pl. - , ahol meg a havi 7700-as eü-det is fizetik.

Én sem értem, főként ezt a havi 24.000-es dolgot.., meg a 92%-ot sem, mert a 6-os füzetben is egyértelműen le van írva, hogy első évben minimálbér utáni járulékfizetés van, nem minimálbér 92%-a utáni.

Az előző évi bevétel 20%-ának a 4%-át meg 10%-át meg ki lehet számolni de bevételként az maximum csak az értékesítési betétélapon van feltüntevte, adóbevallásban nem kötelező, szintén ez is benne van a 6-os füzetben is, ha alatta maradsz az éves 600.000-nek.

Kérdés ilyenkor melyiket nézi a Nav? Én a bevallás szerintivel állapítottam meg eddig is, amikor kellett. Sose volt ebből gond, de nem is fizettem mgasabb járulékot, mivel nem is életszerű hogy majd éves 5-600.000 Ft utáni nyugdjíjáruléktól várjak csodákat. Eü-höz meg elég az alap. Idén meg álláskeresésit is kaptam mellette 3 hónapig, amíg újraindítottam az ev-t.

2020. okt. 21. 19:10
 15/29 anonim ***** válasza:

Köszi hogy próbáltok segíteni. Természetesen rákerestem az álláskeresési ellátás szóra is,de csak járadékot talált a Google. Nem is a mostani neve lett volna érdekes, csak azt nem értem, hogy főállású/biztosított őstermelőként hogy mehetek munkanélkülire vagy betegre...gondolom sehogy vagy ilyen kevés bevétel mellett lényegtelen is lenne, hiába fizettem 20 évig a garantált bérminimum járulékait...

Jövőhéten kell mennem a munkaügyibe is, mert lejár a 90nap ugye és szerintem most a foglalkozást helyettesítő támogatást fogom kapni addig amíg nem találok ki mást. "A foglalkoztatási támogatásban részesülő személy EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA JOGOSULT az ellátásra való jogosultságának időtartama alatt." Már ha az őstermelő ennek nem akadálya.

Adószámom meg természetesen van,de az az őstermelőihez tartozik nem? Adószámos magánszemély terveim is vannak. Nem tudom ez a három dolog egyenlőre összeegyeztethető-e...

2020. okt. 21. 19:49
 16/29 anonim ***** válasza:

Időközben rájöttem, hogy a 2019-est néztem.

Júli 1 óta valóban vannak változások, pl a 92%. De a havi 24.000-et akkor sem értem miből jön össze egy olyannak, akinek 0 Ft vagy 300.000 Ft bevétele volt előző évben és nem minősül újnak.

"az őstermelői tevékenységből származó, tárgyévet megelőző évi bevételének 15 százaléka után 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet""

2020. okt. 21. 19:58
 17/29 A kérdező kommentje:
Srácok! Köszönöm szépen a sok segítő szándékú választ! A lényeg amit elfelejtettem leírni . Kiváltottam ugyan az őstermelőit , viszont bevételem csak jövőre lesz. Mivel a fő állásom megszűnik, az a kérdés mi az az összeg amit nekem kötelezően be kell fizetnem (0 lenne ha nem lennék őstermelő, de kiváltottam és tudom hogy be kell valamit fizetni , de nem tudom mennyit ) mik ezek az összegek ? Nincs bevételem, és megszűnik a 36órás bejelentésem . Előre is köszi
2020. okt. 22. 00:54
 18/29 anonim ***** válasza:

Ahhoz, hogy pontos választ lehessen adni, ne csak felvázoljunk eseteket:

- Mikor váltottad ki az őstermelőit?

- Mikor fog megszűnni a munkaviszonyod?

- Az elmúlt 3 évben mennyi ideig volt munkaviszonyod? (nem számít, hogy hány helyen volt és nemcsak a munkanapok, hanem az ünnep és pihenőnapok is beszámítanak, mert a munkaviszonyod az alatt is fennállt) Tehát a munkaviszonyod/munkaviszonyaid kezdete és vége dátumai?

2020. okt. 22. 07:15
 19/29 anonim ***** válasza:

Én is megintcsak köszi a választ és Kérdező bocsi, hogy ide jöttem,de ha új kérdést írok ki, nem biztos, hogy ez a két kompetens válaszadó jön oda.

Én még amire nem reagáltam, hogy természetesen tavaly is érvényes volt az őstermelőim, mint ahogy az elmúlt 8 évben. Fenntartottam főállás mellett, csak most 3 évig nem árultam semmit és azelőtt is csak minimálisat.

Szóval a TB-m az jövőhéttől is rendezve lesz szerintem a munkaügyi által,mert a törvényi leírás alapján járni fog ez a FHT. Kérdés, hogy ez mellett, az őstermelői és az adószámos magánszemély státusz, mely kettő együttes összege se fogja a 600 ezret elérni (kezdetben), milyen rendszeres havi kiadásokat takarna?

Plusz kérdés ha a gyerekvállalást jövőre tervezzük, akkor mennyire kéne feltornáznom a bizniszt?

Köszi!!!!

2020. okt. 22. 07:55
 20/29 A kérdező kommentje:
Semmi gáz :) hát folyamatos munkaviszonyom volt, novemberben lesz vége a munkámnak, és elötte folyamatosan dolgoztam, egyedül korona vírusnál volt 2 hónap munkanélküli .Az őstermelőit egy hónapja nagyjából. Ezekből nem derül ki semmi?
2020. okt. 22. 08:00
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!