Ha valaki cryptot küld nekem ideiglenesen azután kell adóznom?
Figyelt kérdés
Adott A személy aki rendelkezik cryptoval de jelenleg nem képes kikérni ezért elküldi B személynek hogy váltsa át fiatra, küldje át banszámlára majd küldje vissza A személyhez.ma 09:53
1/9 krwkco válasza:
B személynek SZJA-t kell fizetnie a teljes eladási ár után.
2/9 A kérdező kommentje:
Akkor is ha ez nem B személy jövedelme? Vagy annak számít mert ő váltja fiatra?
ma 12:03
3/9 krwkco válasza:
Akinek a számláján történik a kripto eladás, annak a bevétele az eladási ár. És a bevétel után, ami itt kiadás híján egyenlő a jövedelemmel, adózni kell.
Sőt jobbat mondok. Mivel nem végezhetsz pénzváltó tevékenységet, ezért a neked küldött kripto ajándéknak minősülhet. És a visszaküldött pénz szintén. Ha nem papíroztok le valami törvényes formát, akkor mindkettőtöknek még 18% ajándékozási illetéket is kell fizetni.
5/9 A kérdező kommentje:
Hogy érted hogy mem végezhetek pénzváltó tevékenységet? Ha küld nekem cryptot mondjuk coinbasezre én nem válthatom át fiatra? Valamint olvastam olyat ha az összeg nem nagyobb mint a minimálbér/év akkor adómentes.
ma 14:27
6/9 krwkco válasza:
"Ha küld nekem cryptot mondjuk coinbasezre én nem válthatom át fiatra?"
Ha a sajátod, akkor átválthatod.
"Valamint olvastam olyat...."
Nem olvastad el eléggé figyelmesen.
7/9 A kérdező kommentje:
"Nem kell adózni ha az ügyletből származó bevétel nem több, mint a minimálbér 10 százaléka 29800 Ft ha a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, valamint az adóévben e bevételek összege a minimálbért, vagyis a 290 800 forintot nem haladja meg." Bevételnek az számít ha átváltom fiatra nem? ha napi 10% amit átváltok és nem lépi át a minimálbér összegét a teljes összeg akor az adómentes legalábbis én így értelmezem.
ma 15:08
8/9 krwkco válasza:
Így teljes. És ez nem egyenlő azzal, amit az 5-ösben írtál.
9/9 A kérdező kommentje:
Rendben,köszönöm
ma 16:53
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!