Egy 23 éves őstermelőnek ha nincs meg a heti 36 óra bejelentett munkaóra akkor milyen költség fizetésére köteles (összegben) ?
Ha nincs 36 órát meghaladó biztosítotti jogviszonya, akkor teljes járuléka van, mert főállású őstermelőnek minősül.
Viszont a következő évben az előző évi eredménye lesz a mérvadó.
Ha ez idén 0 Ft, mert kiváltja az őstermelőit, akkor ugyan december 28 és 31 között nem ad el semmit, de 3 napra fizet teljes járulékot, január 1-től meg az előző éves 0 Ft bevétel miatt, semmit, mert a 0 akárháy százléka is 0 , de nem is válik biztosítottá, így a 7710-et fizeti havonta, vagy ha kell a biztosítottság neki, akkor önként fizetheti a járulékait. A 3. évben, meg majd meghatározza az, amit jövőre kihoz az eredménye.
Nincs olyan, hogy főállású őstermelő.
Biztosított őstermelő van, aminek mások a feltételei, mint az egyéni vállalkozóknál.
A kérdező korát tekintve azt kell megnézni, van-e biztosítási jogviszonya máshol. Ez akár heti 1 órás munkaviszonyból, vagy álláskeresési járadékos időből is lehet. Ha biztosított máshol, akkor nem kell TB járulékot fizetnie maga után.
Ha nem biztosított máshol, akkor az őstermelő a minimálbér 92%-a után fizeti meg a 18,5%-os TB járulékot, kivéve azt az mg. őstermelőt, aki kistermelőnek minősül és nem kezdő őstermelő. Ő az előző évi árbevételének 15%-a után fizeti meg a járulékot. (hacsak nem választja, hogy magasabb járulékalap után fizet)
Adózásnál az előző évi bevétele határozza meg, és ha a bevétele meghaladta az adómentes határt, akkor a választott adózási módja alapján kell SzJa-t és esetleg SzocHo-t fizetnie.
Ezen kívül egyes esetekben iparűzési adót is kell fizetnie.
Valamint a kamarai tagdíjat (ami alól bizonyos esetekben mentesülhet)
Az adózási és járulék fizetési rész részletesen le van írva a [link] 06-os füzetben.
Az iparűzési adó a helyi adó törvényben, a kamarai tagdíj pedig a NAK oldalán.
Én is hasonló helyzetben vagyok. Szeretem az ilyen kompetens válaszokat,mint itt az utolsó.:) És persze B.N.is mindig hasznosakat ír!:)
Szóval kiszámoltam ezt a 92%-nak a 18,5-ét és az kb. ugyanaz a 8.000 Ft körüli összeg amit amúgy is fizetnie kéne bármilyen embernek a saját TB-jét aki nem biztosított. Nem?
Vagy mi a különbség a két, havi 8 ezres kiadás között?
Én mindig is másodállásban voltam őstermelő,mert csak hobbi szinten csinálom. A bevételem meg se közelítette távolról sem a 600.000-et. Most, hogy munkanélküli lettem, sőt a 90nap járadékom is mindjárt letelik, még a saját TB-m fizetni is megerőltető lenne/lesz.
Falugazdásznál egyébként hétfőre van időpontom, bár még új, nagyon alapokkal sincs tisztában. Ezért köszi ha valaki tanáccsal lát el.
"Szóval kiszámoltam ezt a 92%-nak a 18,5-ét és az kb. ugyanaz a 8.000 Ft körüli összeg"
Valamit rosszul számoltál. ez az összeg nem 8.000.- Ft körül van, hanem 27.400.- Ft havonta.
Te már nem vagy kezdő őstermelő, így az előző évi bevételed (amibe a támogatások is beszámítanak) 15%-a után kell fizetned.
Ha pl. 2019-ben 300.000 Ft bevételed volt őstermelésből, akkor éves szinten kell 8ezer forint körül fizetned. Mivel negyedéves bevallásba leszel, negyedévente nem egészen 2.100.- Ft-ot kell fizetned.
Az egészségügyi szolgáltatási járulékos "TB" és a biztosítotti TB között az a nagy különbség, hogy az előbbi csak az eü. ellátásokra jogosít, az utóbbi a nyugdíjnál is számít (szolgálati időben és összegben is) Valamint az új szabályok alapján jogosult CSEDre, GYEDre, táppénzre és álláskeresési ellátásra is.
Nagyon szépen köszönöm, hogy segítesz!
Valóban elütöttem az előbb elnézést! 27.402! Legalább ez a Kérdezőnek is segítség.
Mit értesz az alatt, hogy álláskeresési ellátás? Mert mindig máshogy hívják... Most a munkanélküli, amit max.90napra adnak, az álláskeresési járadék azt hiszem...de mintha ez után is volna valami támogatás.
Nekem 3 éve nem volt egyébként bevételem az őstermelőiből. Most kezdtem újra.
A 27.400 Ft/ hó-t azt mire fizeti, nem új őstermelőként?!
Én is másodállású őstermelő vagyok 7 éve, egyszer sem kellett fizetni, akkor sem ha pl. szünetelt 3 hónapot a vállalkozás, vagy nem volt mellette más biztosítotti jogviszonyom. 600.000 Ft-ig adómentes eleve, az SZJA-ban sem kell szerepeltetni a bevételt és az azt csökkentő költségeket.
Első évben van a minimálbér szerinti járulék,
"7.2. A mezőgazdasági őstermelő járulékfizetése82
A mezőgazdasági őstermelő – ideértve a tevékenységét a tárgyévben kezdő
mezőgazdasági őstermelőt is83 – a minimálbérnek84 megfelelő összeg után fizeti
meg a 7 százalék egészségbiztosítási járulékot, melyből 4 százalék a
természetbeni-, és 3 százalék a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a 10
százalék nyugdíjjárulékot."
Onnantól kezdve az éves bevétel a meghatározó, aminek a 20%-a után kellene járulékot fizetnie.
"tárgyévet megelőző évi
bevételének 20 százaléka után 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási
járulékot és 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. "
300.000*0,2 = 60.000 Ft
60.000*0,04 = 2.400 Ft TB
60.000 * 0,1 = 6.000 Ft nyugdíj
attól csak önszántából tud eltérni és fizetni magasabb összegű járulékot, ha biztosítottá is akar válni a nyugdíj,csed stb miatt, de nem kötelező ha neki elég a 7.710-es eü járulék az alap ellátás miatt.
"A havi járulékalap megállapításánál a tárgyévet megelőző évi bevétel 20
százalékának egytizenketted részét kell figyelembe venni."
Havi 5000 Ft lenne a járulékalapja, felétve hogy szerepeltette adóbevallásban egyáltalán.
Olvastam egyébként már ezeket, hogy a mostani változtatások miatt az őstermelők is jogosultak lesznek erre-arra. Csak ezt sosem értettem...a saját őstermelői posztodból mész munkanélkülire vagy betétállományba (mintha erre is lenne már jogosultság)?
Na a gyermekvállalást ne is említsük... Dolgozom már majdnem 20 éve és most jutunk el ide is, hogy jövőre vállalnánk, épp amikor nincs bejelentett munkaviszonyom.
Köszi minden segítséget!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!