Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egy 23 éves őstermelőnek ha...

Sellester kérdése:

Egy 23 éves őstermelőnek ha nincs meg a heti 36 óra bejelentett munkaóra akkor milyen költség fizetésére köteles (összegben) ?

Figyelt kérdés

2020. okt. 20. 19:19
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
0%
Egyéni vállalkozó szerinti. Viszont, ha csak most év végéndecember második felében váltod ki az őstermelőit, akkor január 1-től adómentes lehetsz jövőre egész évben.
2020. okt. 20. 19:26
 2/29 anonim ***** válasza:
0%
Minimálbér után jelentsd be magad. :)
2020. okt. 20. 19:30
 3/29 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy mekkora a bevétel, mi az adózási mód, és az egyik adózási módnál az, hogy értékhatárt átlépi-e.
2020. okt. 21. 08:02
 4/29 anonim ***** válasza:

Ha nincs 36 órát meghaladó biztosítotti jogviszonya, akkor teljes járuléka van, mert főállású őstermelőnek minősül.

Viszont a következő évben az előző évi eredménye lesz a mérvadó.

Ha ez idén 0 Ft, mert kiváltja az őstermelőit, akkor ugyan december 28 és 31 között nem ad el semmit, de 3 napra fizet teljes járulékot, január 1-től meg az előző éves 0 Ft bevétel miatt, semmit, mert a 0 akárháy százléka is 0 , de nem is válik biztosítottá, így a 7710-et fizeti havonta, vagy ha kell a biztosítottság neki, akkor önként fizetheti a járulékait. A 3. évben, meg majd meghatározza az, amit jövőre kihoz az eredménye.

2020. okt. 21. 08:18
 5/29 anonim ***** válasza:
100%

Nincs olyan, hogy főállású őstermelő.

Biztosított őstermelő van, aminek mások a feltételei, mint az egyéni vállalkozóknál.

A kérdező korát tekintve azt kell megnézni, van-e biztosítási jogviszonya máshol. Ez akár heti 1 órás munkaviszonyból, vagy álláskeresési járadékos időből is lehet. Ha biztosított máshol, akkor nem kell TB járulékot fizetnie maga után.

Ha nem biztosított máshol, akkor az őstermelő a minimálbér 92%-a után fizeti meg a 18,5%-os TB járulékot, kivéve azt az mg. őstermelőt, aki kistermelőnek minősül és nem kezdő őstermelő. Ő az előző évi árbevételének 15%-a után fizeti meg a járulékot. (hacsak nem választja, hogy magasabb járulékalap után fizet)

Adózásnál az előző évi bevétele határozza meg, és ha a bevétele meghaladta az adómentes határt, akkor a választott adózási módja alapján kell SzJa-t és esetleg SzocHo-t fizetnie.

Ezen kívül egyes esetekben iparűzési adót is kell fizetnie.

Valamint a kamarai tagdíjat (ami alól bizonyos esetekben mentesülhet)

Az adózási és járulék fizetési rész részletesen le van írva a [link] 06-os füzetben.

Az iparűzési adó a helyi adó törvényben, a kamarai tagdíj pedig a NAK oldalán.

2020. okt. 21. 10:55
 6/29 anonim ***** válasza:
43%

Én is hasonló helyzetben vagyok. Szeretem az ilyen kompetens válaszokat,mint itt az utolsó.:) És persze B.N.is mindig hasznosakat ír!:)

Szóval kiszámoltam ezt a 92%-nak a 18,5-ét és az kb. ugyanaz a 8.000 Ft körüli összeg amit amúgy is fizetnie kéne bármilyen embernek a saját TB-jét aki nem biztosított. Nem?

Vagy mi a különbség a két, havi 8 ezres kiadás között?

Én mindig is másodállásban voltam őstermelő,mert csak hobbi szinten csinálom. A bevételem meg se közelítette távolról sem a 600.000-et. Most, hogy munkanélküli lettem, sőt a 90nap járadékom is mindjárt letelik, még a saját TB-m fizetni is megerőltető lenne/lesz.

Falugazdásznál egyébként hétfőre van időpontom, bár még új, nagyon alapokkal sincs tisztában. Ezért köszi ha valaki tanáccsal lát el.

2020. okt. 21. 14:44
 7/29 anonim ***** válasza:
100%

"Szóval kiszámoltam ezt a 92%-nak a 18,5-ét és az kb. ugyanaz a 8.000 Ft körüli összeg"

Valamit rosszul számoltál. ez az összeg nem 8.000.- Ft körül van, hanem 27.400.- Ft havonta.

Te már nem vagy kezdő őstermelő, így az előző évi bevételed (amibe a támogatások is beszámítanak) 15%-a után kell fizetned.

Ha pl. 2019-ben 300.000 Ft bevételed volt őstermelésből, akkor éves szinten kell 8ezer forint körül fizetned. Mivel negyedéves bevallásba leszel, negyedévente nem egészen 2.100.- Ft-ot kell fizetned.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékos "TB" és a biztosítotti TB között az a nagy különbség, hogy az előbbi csak az eü. ellátásokra jogosít, az utóbbi a nyugdíjnál is számít (szolgálati időben és összegben is) Valamint az új szabályok alapján jogosult CSEDre, GYEDre, táppénzre és álláskeresési ellátásra is.

2020. okt. 21. 15:51
 8/29 anonim ***** válasza:

Nagyon szépen köszönöm, hogy segítesz!

Valóban elütöttem az előbb elnézést! 27.402! Legalább ez a Kérdezőnek is segítség.

Mit értesz az alatt, hogy álláskeresési ellátás? Mert mindig máshogy hívják... Most a munkanélküli, amit max.90napra adnak, az álláskeresési járadék azt hiszem...de mintha ez után is volna valami támogatás.

Nekem 3 éve nem volt egyébként bevételem az őstermelőiből. Most kezdtem újra.

2020. okt. 21. 16:21
 9/29 anonim ***** válasza:
43%

A 27.400 Ft/ hó-t azt mire fizeti, nem új őstermelőként?!

Én is másodállású őstermelő vagyok 7 éve, egyszer sem kellett fizetni, akkor sem ha pl. szünetelt 3 hónapot a vállalkozás, vagy nem volt mellette más biztosítotti jogviszonyom. 600.000 Ft-ig adómentes eleve, az SZJA-ban sem kell szerepeltetni a bevételt és az azt csökkentő költségeket.

Első évben van a minimálbér szerinti járulék,

"7.2. A mezőgazdasági őstermelő járulékfizetése82

A mezőgazdasági őstermelő – ideértve a tevékenységét a tárgyévben kezdő

mezőgazdasági őstermelőt is83 – a minimálbérnek84 megfelelő összeg után fizeti

meg a 7 százalék egészségbiztosítási járulékot, melyből 4 százalék a

természetbeni-, és 3 százalék a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a 10

százalék nyugdíjjárulékot."

Onnantól kezdve az éves bevétel a meghatározó, aminek a 20%-a után kellene járulékot fizetnie.

"tárgyévet megelőző évi

bevételének 20 százaléka után 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási

járulékot és 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. "

300.000*0,2 = 60.000 Ft

60.000*0,04 = 2.400 Ft TB

60.000 * 0,1 = 6.000 Ft nyugdíj

attól csak önszántából tud eltérni és fizetni magasabb összegű járulékot, ha biztosítottá is akar válni a nyugdíj,csed stb miatt, de nem kötelező ha neki elég a 7.710-es eü járulék az alap ellátás miatt.

"A havi járulékalap megállapításánál a tárgyévet megelőző évi bevétel 20

százalékának egytizenketted részét kell figyelembe venni."

Havi 5000 Ft lenne a járulékalapja, felétve hogy szerepeltette adóbevallásban egyáltalán.

2020. okt. 21. 16:24
 10/29 anonim ***** válasza:

Olvastam egyébként már ezeket, hogy a mostani változtatások miatt az őstermelők is jogosultak lesznek erre-arra. Csak ezt sosem értettem...a saját őstermelői posztodból mész munkanélkülire vagy betétállományba (mintha erre is lenne már jogosultság)?

Na a gyermekvállalást ne is említsük... Dolgozom már majdnem 20 éve és most jutunk el ide is, hogy jövőre vállalnánk, épp amikor nincs bejelentett munkaviszonyom.

Köszi minden segítséget!

2020. okt. 21. 16:29
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!