Külföldi munka, igaz lenne?
Már régóta fontolgatom ,hogy az itteni keresetemből sokra nem megyek, ezért gondoltam hogy külföldre szeretnék menni
Láttam hirdetéseket, hogy ők szállitanak a helyszinre, mármint a szállásra , napi 3 étkezés,és 900 euro ami minden hónappal nő. (vagyis többet kapunk)
Nem tudom ,hogy ezek mennyire biztonságosak ,mivel nincs társam egyedül szeretnék bele vágni az egészbe.
Az utazás helyszine Németországban lévő Kinai Étterem, ott mosogatót, felszolgálót keresnek, és nem nagyon fontos a nyelvtudás.
A segitségeteket kérném ,hogy ki szerint biztonságos és ki szerint nem , és miért.
A válaszotokat és megértéseteket köszönöm.
24N
Szerintem ez nagyon kevés! Ez jelenleg 278 ezer forint, ami még nettónak is kevés. Én nettó 278 ezernél többet kerestem az egyetem vége felé Budapesten. Kint többször annyiba kerül az albérlet, meg a kaja mint itthon, szóval nagyon rosszul fogsz élni ennyi pénzből. Ha ennyiért kimész, akkor nagyon-nagyon ostoba vagy!
Amúgy nyugat európában az angol a közös nyelv. Ott mindenki beszéli, így nem feltétlen probléma, ha nem tudsz németül. (Én dolgoztam német anyanyelvű kollégákkal, és ha németül kérdezel tőlük valamit, de érzik rajtad, hogy nem vagy valami pro német tudásod, akkor angolul válaszolnak automatikusan. De a hollandokról is ezt mesélték nekem az Amszterdami ismerőseim, hogy eddig minden hollandul feltett kérdésükre angol választ kaptak.)
Szerintem ez a kimész nyugatra és nagyon gazdag leszel, ez városi legenda.
Nekem most ment ki szoftvermérnöknek a Google-höz Londonba az egyik volt munkatársam, és neki az elbérlet kifizetése után kevesebb maradt Londonban, mint Budapesten az itteni random magyar cégtől kapott fizetéséből, így vissza is jött pár hónap múlva Budapestre.
De eddig minden kollegám aki már élt kint, arról számolt be, hogy nem éri meg, mert az árszínvonal sokkal magasabb, a fizetés nem sokkal.
Amúgy meg nem tudom mennyit keresel. De ha szerzel valami piacképes diplomát, akkor ennél többet elkérhetsz Budapesten. Én 26 évesen havi bruttó 800-at (nettó 532 ezer Ft) kapok Budapesten bejelentve 5 év tapasztalattal (amiből 2 év egyetem melletti részmunkaidős diákmunka volt), és bruttó 700 és 800 ezer közötti fizetést mindenütt megajánlottak nekem az elmúlt hónapokban, szóval azt sem mindhatjátok, hogy szerencsém van... (4 helyen voltam interjún.). És csak a BSc-t csináltam meg. Senior Software Engineer-ként dolgozom, de a villamosmérnök és gépészmérnök ismerőseim is kb. ilyesmi fizetésről számolnak be. De több tapasztalattal magasabb pozícióban akár nettóban is lehet havi szinten milliós fizetést kapni. (És semmi ismerettségi kör nem szükséges ehhez, csak megfelelő szakmai tudás)
Azért keresnek rosszul a képzetlen emberek itt, mert Magyarországon nagyon sok van belőlük. Itt mindenki mosogatni, takarítani, McDonalds-os eladó, gyári összeszerelő munkás akar lenni. Még az egyetem előtt Miskolcon akartam én is egy mekis nyári munkát és mondták, hogy több száz jelentkezés érkezett, de ők csak kettőt vennének fel, így a többieket válaszra sem méltatják, és már hónapokkal június előtt elkelt a munka. De a miskolci Tesco-ba sem jutottam be az éjszakai árufeltöltőnek, mert ott is túljelentkezés volt (amióta diplomám van, nagyon-nagyon ritka, hogy nem kapok ajánlatot, ha beadom a pályázatomat valahova). Szellemi foglalkozásúból meg annyira hiány van, hogy szintén Miskolcon 1 év alatt sem talált szoftvertesztelőt az egyik korábbi munkahelyem....
Nyugat-Európában meg inkább a szellemi foglalkozás a menő, mindenki irodában akar dolgozni és a McDonalds-ba csak bevándorlók mennek.
Szóval az én javaslatom:
-Szerezz egy piacképes diplomát valami jobb magyar egyetemen (műszaki/informatikai képzésnél BME, gazdaságinál: Corvinus stb.)
-Szerezz némi munkatapasztalatot, a kezdő fizetésem nekem sem ennyi volt amúgy.
-közben azért menj el pár interjúra, mert ezek nagyon jól rávilágítanak arra, hogy mit kellene még megtanulnod, hogy jobb munkaerő légy
-Tanuld meg mélyen a szakmád azon ismeretköreit, amikre nem adtál jó választ az interjúkon. Az internet tele van ingyenes oktatóanyagokkal, képezd magad folyamatosan! (Én a heti 40 óra munka mellett még 10-20 órát önképzésre fordítok, ha meg túlóráznom kell hosszú távon, akkor felmondok az adott helyről!)
Így Budapesten is egyre több és több pénzt tudsz majd elkérni.
6-os vagyok.
Mivel ezek elegge kozerdeku infok, igy inkabb publikusan irom le.
Nem az ettermeket tiltottak ki, hanem a kozvetitoket. Tobben is voltak, volt egy Xia Jackie nevu, valamilyen Norbert (talan Biro??? meg meg rajtuk kivul 5-6 ember, de nem emlekszem a nevukre.) Mikor az allashirdetesuknel elkezdtunk feltenni kisse kellemetlen kerdeseket, akkor kikapcsoltak a kommenteket. Majd az admin visszakapcsolta :) vegul kitiltas lett a vege, mert eleg egyertelmu volt, hogy feketemunkat hirdetnek. Valaki irta is hogy azota ugyanezeket az embereket latta hirdetni Nemetorszagi es hollandiai magyarok oldalakon, csak ott az admin tojt ra es nem tiltotta le.
Naluk ez ugy megy, hogy minden beszervezett ember utan kapnak 300 eurot. Direkt olyanokat keresnek, aki nem beszeli a nyelvet, vagy csak alig, es nincsenek tisztaban a helyi viszonyokkal. Ugyanis aki tisztaban van, az eleg hamar kiszurja, hogy illegalis feketemunkarol van szo. Ezutan kiviszik az illetot, aki az elso par honapban alig keres penzt, mert ugye levonjak tole az utazas es a kozvetito dijat (ami amugy a magyar torvenyek szerint illegalis eleve, de sok mas orszagban is). De utana olajra lepnek, a kliensuk pedig ott marad egyedul, oldja meg maganak. Amit mondanom sem kell, nyelvtudas nelkul elegge nehez lesz.
Hogy miert fogott kest a sracra a fonoke : kb 3 hete dolgozott ott, mikor begyulladt a foga. Nem voltak hajlandoak fizetesi eloleget adni, tehat annyi penze nem volt, hogy vegyen egy metrojegyet amivel eljut a korhazig. Kerte a fonoket, vigye el vagy legalabb segitsen valahogy. Gondolom a fonok beparazott, hogy jajmilesz, kiderul, hogy nincs is betegbiztositasa, merthogy be sincs jelentve. Tehat nem vitte el, elkezdtek balhezni, ami igy sult el. Vegul mi segitettunk hazajutni valahogy a sracnak, akinek abszolute nem jottek be a szamitasai. Ott allt egy filler nelkul az utcan, annyi penze nem volt, hogy vegyen egy szendvicset vagy hazajusson valahogy.
Egy masik (talan hazaspar) szinten masfel honapig birta a heti 6 nap hajtast (ha nem epp 7) reggel 10-tol ejfelig. Emellett egy patkanyokkal teli lyuk volt a szallasuk az etterem felett. Mikor a masodik honap vegen ki akartak lepni, a fonok nem volt hajlando kifizetni oket, mondvan hogy nem adtak felmondasi idot (ami amugy rohej mert munkaszerzodesuk sem volt). Igy ok is az utcan talaltak magukat egyik naprol a masikra egy filler es nyelvtudas nelkul, a kozvetito hallani sem akart roluk tobbe.
Ez most csak ket eset a sok kozul. Altalanan eleg nagy a turnover, mert kevesen birjak. Es mint irtam, feketemunka, tehat csak kamu munkaszerzodes van kamu fizetesi szalaggal, nyilvan, mivel a minimalbernek kb a felet ha megkeresed (Franciaorszagban pl 1100 netto a minimalber, de heti 39 ora munkara. Es ugyanennyit igernek itt is). Mivel a heti munkaido ugye joval tobb mint 39 ora.
Az embertelen korulmenyeket sem lehet ugyebar sokaig birni.
Persze hallottam olyanokrol is, akinek viszonylag rendes volt a fonoke, bar a fizetes ott sem volt legalis, ott is rengeteget dolgoztak szabadnap nelkul, de peldaul ott meg olyan fuggosegi helyzet alakult ki, hogy meg a bankkartya amit a srac hasznalt is a fonok neven volt.
Mashol pedig a rendes fonok egyik naprol a masikra "eltunt" mivel masik ettermet nyitott, a szoban forgot pedig atvette a nagybacsi, aki nem tekintette tobbnek a munkaerot mint rabszolganak.
Azt is tudni kell, hogy bar felnek az ellenoroktol, ki is mentek parszor ezekbe az ettermekbe, de a kinai maffianak messze eler a keze, vagyis nem igazan volt foganatja a dolognak.
Es ha elmesz vagy kirugnak, munkanelkuli segely sem jar, hisz nem voltal bejelentve...
Az ilyen cégeket felejtsd el. Tartanak itthon olyan szinten lelkiterrorban, hogy bőgve alszol el mindennap? Nem? Akkor felejtsd el. Az ilyen éttermekről tudni kell, hogy legtöbbször olyan rokon vezeti, aki máshova már nem alkalmas, mindenhonnan kirúgták. Mivel a tulaj rokona, ezt szeretik is kihasználni és lényegében szórakoznak veled. Megaláznak, poénból lelökik a földre a már megpuccolt krumplikat és kezdheted előlről az egészet, stb. Ezek általában mindennaposak, az imserőseim akik dolgoztak kint kínai étterembe mind ilyenekről számoltak be.
Vannak kint normális kínai éttermek munka szempontjából, de ott elvárják a német nyelvtudást meg azokat itthon nem szokták hirdetni, ott helyben hirdetik meg. Volt osztálytársamat is protekcióval vették csak fel egy ilyen normális kínai étterembe, de kint is még elküldték nyelvtanárhoz hiába beszélt valamennyire németül (megértette mit akarnak mondani neki meg ő is megértette magát, de azt mondták ennyi nem elég).
Ahol meg nem várnak el német nyelvtudást azok mind lehúzós helyek. Legyen az étterem, gyár vagy bármi.
huh elolvastam. És igazatok van mindkettőtöknek!
Még csak annyi kérdésem lenne, hogy ezt tényleg kinaiak vezetik ,mármint az alkalmazottak is kinaiak??
Ez tényleg durva.De mostanában már nem is látom a hirdetéseiket.
Jaaaaj, kínai étterembe sose!!!!!
Én is németországban dolgozom már 5 éve, írj rám, lehet tudok pár jó tippet adni (munkát nem,de internetes oldalt,illetve pár tanácsot,hogy mire kell figyelni,hogy elkerült a szexmunkát,stb)
27/L
Szexmunka??
Nem tudnának kötelezni engem, vagy ha igen akkor hogy??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!