Németországban milyen állandó kiadásokkal kell számolni?
BW az egyik legdrágább tartományok között van.
Àllandó kiadás a lakás. Ahova mennétek keress rá a neten hogy igényeiteknek megfelelöen mennyiért tudtok bérelni lakást, házat. www.immobilienscout24.de ez az egyik legjobb oldal.
a rezsi kb 200-400€ között van.
Itt mind a bölcsiért mind az oviért fizetni kell, az ovik általában félnapra kaja nélkül olyan 100-150€.(ezek az önkormányzati ovik, a magánok olyan 400-800€ körül vannak)
Aztán benzin költség, busz költség. A kaja nekünk 3 före (2 felnött , 2 éves, 3 hónapos) olyan heti 50€ (ebben mosópor és itsztítószerek is benne vannak, vagy is havi 200€ körül van. Pelenka és társai a 2 gyerekre megint csak heti 40-50€.
Èn azt szoktam mondani ha apuka egyedül nem keresi meg a minimum 2000€-t (amit haza visz), akkor nem érdemes kiköltözni, mert max egy kis lyukat lehetne bérelni, és általában annál jobb az élete mindenkinek otthon.
Mi Bayernben élünk. igaz, gyerekünk nincsen, de az előttem válaszoló jól leírta az a részét.
Bayern is elég drága. Amit tudok: családi pótlék gyerekenként 187 euro, ami fedezi az ovi, bölcsi költségeit.
a kaját jól mondja, kb annyi, mint otthon. van ami olcsóbb, van ami nem. de átlagban egy nagybevásárlás nekünk 50-70 euro között mozog. ezt mondjuk 3-4 alkalommal tesszük meg. (hármunkra főzök és mosok)
Ha van autótok, azzal is számolj. elég drága a fenntartása. ha kint akartok élni, itt bayernben 6 hónapon belül át kell rendszámoztatni. az nem drága, olyan 70 euro. azonban a biztosítás drága, és az adó is. mi évi 220 eurot fizetünk adóra, és otthoni B3 bónusz után itt negyedévente 120 euro a bizti. tehát éves szinten kb 600 euro, ami havi lebontásban 50.
a lakásárak tartományonként nagyon eltérőek. erre felénk egy 2-3 szobás lakás az kb 700-800 euro rezsivel. de keletnémetországban ugyanez úgy hallottam, olyan 500.
a villany nagyon drága, mi havi 70 eurot fizetünk, viszont a fűtés olcsóbb, mint otthon. 75 négyzetméterre olyan 120 euro havonta. (otthon 50re volt ennyi)
a 2000 euro, amit mondott az előző elég a megélhetésre. a férjem 2500-2700 körül kap kézhez, én jelenleg még nem dolgozom, de elég, még úgy is, hogy otthon van lakáshitelünk. és azt is fizetni kell.
félre is tudunk tenni.
most jelenleg ennyi jut eszembe.
tehát számolj mondjuk havonta 1300-at a lakásra, kocsira, internetre, kajára (ha spóroltok, úgy számolj ennyit)
tankolás ugye itt is van, de otthon is, ez nem más, mint otthon. kb ugyanannyi.
ha dohányoztok, a cigi drága (5 euro)
második vagyok. számolj, egyszerű. a kinti megélhetéshez kb 2000 € kell nettó (talán 1500 is elég, de akkor nem marad soha egy filléretek sem). ebből meg lehet élni.ha van otthoni állandó kiadás(hitel, stb) add hozzá. és megkapod.
nekünk leosztva:
-lakás 850 euro havonta rezsivel(3 szoba) amúgy 600.
-kocsira kb egy százast számolok átlagban havonta, tankolás nélkül (mert havi 50 kiadés van rá, de leosztom a gumicserét, stb, esestleges szervízt)
- kaja mondjuk 250 euro
- egyéb kiadások: 250 euro (érdemes dolgokat elnagyolni)
mindenre dobj rá 50-100 eurot a biztonság kedvéért, én úgy tettem annak idején, és sajna sokszor az az igazi összeg végül.
ez nagy döntés, ne centizd ki. nagyon szomorú, mikor valaki elkalkulálja magát és vissza kell költöznie Magyarországra.
Továbbá arról nem beszéltünk, hogy a kezdésre számoljatok kb 2500-3000 eurot.
mert ha kivesztek egy lakást, kauciót kell fizetni (2 vagy 3 havi)
plusz előre kérik az első havi bérleti díjat.
figyeljetek arra, hogy ne províziós lakást keressek, mert az még 2,5 havi bérleti díj pluszban, és nem kapjátok vissza! az az ingatlanos közvetítétési díja.
az ingatlanos oldalakon a lakások 90 %-a proviziós.
olyat keress, hogy provisionfrei.
ahol ott van, hogy mietprovosion: 2,38 , az azt jelenti, hogy a gatyádat is kifizeted.
és nagyon nehéz lakást találni. legalábbis errefelé. érdemesebb jóval előbb nekiállni, és nem ússzátok meg, hogy ne kelljen előre kijönni legalább egyszer, mert szerződést kell aláírni kivételkor.
sajna a legtöbb lakás amint megjelenik, már ki is van adva ( a sok bevándorló miatt kevés az ingatlan) és rengeteg kiadott lakást nem vesznek le az oldalról. így végképp nem értem az ingatlanosok pofátlanul nagy részesedését.
a munkahelyhez bejelentett lakcím kell ittkint (ha német a munkaadó) erre figyeljetek.
szóval nem egyszerű, de ha sikerül, sínen vagytok.
sok szerencsét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!