Angliába készülök, lakni, élni, dolgozni. Ha itthon még nem dolgoztam, mennyire "könnyen" kaphatok munkát odakint?
Ez azért nem ilyen egyszerű. Régen még lehet, hogy elég volt a nyelvtudás, de most már sorban állás van a melókért. NI kártya nélkül szerintem kevés eséllyel állnak szóba veled, azt hetekig tart elintézni. Ha cégen keresztül mész ki, akkor a fogadó cég elintézi neked, miközben már dolgozol. Bankszámlát annyira végül már nem bonyolult nyitni, menj a Lloyds-ba.
Az idegenvezetők 80-90%-a self-employed-ként dolgozik, cégeknek számláz a szolgáltatásról. A jövedelme tehát nem fix, attól függ kivel szerződik, mennyi a megrendelés stb. Ehhez viszont kérni szoktak képesítést, vagy egy bizonyos kártyát (nem tom pontosan a nevét). Egy ilyen tanfolyam olyan 4000 fontnál kezdődik. Erős hely és történelem ismeret kell hozzá. Aki jó benne, és jó cégnek dolgozik, az akár napi 2-300 vagy még több fontot is megkereshet (persze ebből adózik).
A bérek, amiket látsz megadva mindig bruttók. 25%ot vonnak le adóra+biztosításra, de abból sokat vissza lehet igényelni az adóév végén.
Nekem ezek az infóim vannak, és nem rosszból mondom, csak nehogy pofára ess. Bérelni sem olyan egyszerű, hacsak nem egyenesen a főbérlőtől bérelsz, vagy ismerős révén. Sok helyen egy hónap kauciót kérnek (vagyis ha heti 100 font a szoba, akkor kb. 400 font kp-ban). Van aki kér munkáltatói igazolást, vagy referenciát (van hogy 1-2 évre visszamenőleg). Én évekkel ezelőtt még találtam a gumtree-n, de a válság óta óvatosabbak. Nem egy magyar storyt hallottam, ahol miután munkanélkülivé vált az illető még pár hetet a többiek nyakán lakott, akik persze fizették helyette a költségeket, a nyakukon hagyták a számlákat, és az utolsó fillérjeikből (vagy kölcsönből) hazamenekültek, és vissza se néztek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!