Mennyi megtakarításra lesz szükségem, ha 1-1,5 éven belül Norvégiába akarok költözni?
Szép vasárnapot mindenkinek!A kérdés komoly, így komoly válaszokat is várok! Köszönöm!
Szóval elhatároztam, hogy elhagyom Magyarországot lehetőleg minél előbb és úgy gondolom számomra Norvégia a tökéletes választás.Tudom, hogy egy drága ország és nagyon minimális a munkanélküliség, ami rontja az esélyeimet, de szükségem van a változásra és végülis mit veszíthetek azzal, ha megpróbálom.Úgy tervezem, hogy legkorábban 2024 év végén 2025 elején tudok majd kiutazni.A nyelvet már 2 hónapja elkezdtem tanulni.Szállást és munkát majd jövő ősszel tervezek keresni.Én 1,5-2 millió forint megtakarításra gondoltam.Szerintetek ez elég lesz?És megtudom tanulni kommunikációs szinten a norvég nyelvet 1 év alatt?
1.5 millió?
Ne viccelj..
Kb 10 millió +
ha úgy akarod, hogy kijössz ide, és majd lesz valami uhh hát az szerintem felejtős :D Egy olcsóbb lakásra csak a kaució simán lehet 1,5 millió ft. Otthonról meg hiába kezdesz el emaileket küldözgetni álláshirdetésekre, nem fognak válaszolni, mert itt ilyen gyökér szokások vannak... Mármint ha angolul írod, vagy valahonnan kiderül hogy külföldi vagy, nem azért mert rasszisták csak bizalmatlanok.
A legegyszerűbb talán az, hogy felkeresel egy ügynökséget, valami szakmádbelit, azok fognak neked szerezni munkát (hát olyat amilyet...), biztosítanak neked szállást (kollégiumi színvonalra fel kell készülni itt is :D ), és akkor elkezdheted az alján.
Én kijárogattam nyaranta dolgozni pár évre, normálisan dolgoztam a munkahelyeken és összeszedtem annyi referenciát hogy az egyik helyen felajánlottak határozatlan idejű szerződést (az a permanent contract nem?), de ez is ritka, általában az ügynökségtől bérelnek és ha megvannak elégedve veled akkor is csak mindig ilyen 2-3 hónapos határozott szerződéseket adnak és azt hosszabbítgatják.
De az albérletnél is kérni fognak referenciát, nem is egyet, meg lecsekkolják a hitelkereted meg ilyenek, szóval ha az ügynökséges utat választod akkor érdemes az aktuális landlordokkal összehaverkodni hogy legalább őket meg tudd adni referenciának, vagy valami barátot aki beszél norvégul megkérsz legyen a kamu referenciád :D
De aki a pénzért jönne ide, hát nem tudom... szerintem nem éri meg. Én legalábbis Magyarországon is kerestem ~800.000 ft-ot havonta, itt norvégban olyan ~1,2 milliót, de ha odatesszük hogy Magyarország azért olcsóbb hely, és nekem pl van lakásom is ott, szóval albérletet se kellene fizetni, akkor még majdnem jobban megérné otthon maradni. Főleg hogy a korona már 1 éve eléggé a béka segge alatt van. Ide sokkal inkább az jöjjön, aki minőségi és boldogabb életet akar élni. És a boldogságot nem mindig pénzben mérik...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!