Amerika (USA) tényleg a lehetőségek hazája?
ha rokonaid itt elnek es ami met is gyakran nezel tenyleg lehet fogalmad..
En elek aUs-ba nehany evtizede. Irigylem a rokonaidat (valoszinu mint gyerekek kerultek ide) akik anyanyelvi szinten
beszelik a nyelvet, mert en nem. Flnottkent meg lehet tanulni a nyelvet jol, de anyanyelvi szinten soha.
A fo kerdeshez nem szolok hozza, de ez a nyelvi dolog nem egeszen igy van.
Egyaltalan mit nevezunk, anyanyelvi szintnek? Azt, amikor megszolalsz egy adott orszag nyelven (te, mint szuletett magyar) es a helyiek nem tudjak megmondani, hogy tanultad a nyelvet?
Az akcentusomat 10 ev USA eles utan sem hagytam meg el. Folyekonyan beszelem a nyelvet, szeleskoru a szokincsem, de amikor csak annyit mondok, hogy "hello" mar abbol levagjak, hogy nem vagyok helyi. Ez persze nem is zavar. Aki akcentus nelkul akar egy nyelvet beszelni, az menjen kiejtes tanarhoz. Mit gondoltok a szineszek mit csinalnak? A skot, ausztral szineszekrol messzirol uvolt, hogy nem "amerikai", de a filmekben hallva oket meg nem mondod a szarmazasukat! Az akcent pusztan tanulas/gyakorlas kerdese.
"egy olyan embert sem ismertem, aki birtokolta volna a házát, kocsiját!"
Csupa csórókkal voltál körülvéve. Az én ismerőseim közül csak azok nem saját lakásban/házban élnek, akik még valamilyen módon csak átmenetinek tekintik az aktuális helyzetüket.
"Valamifajta fogalmam van. Rokonaim élnek kint. Régóta, am.i állampolgárként, anyanyelvi szintű angollal, jó munkahelyekkel."
Akkor a rokonaid felelőtlen módon nem kötnek megfelelő biztosítást. Ha normális TB-t fizetsz, akkor pl. egy szülés/terhesgondozás egy filléredbe nem kerül. Ezzel szemben Mo-n csengetheted a százezreket a szülész zsebébe... az aztán marhajó.
"Mert szerintem rákényszerül erre a nyelvre, és ez idő után már eltűnik az akcentus is."
ÁÁÁ, kizárt. Az akcentus sosem tűnik el teljesen. De nem is olyan nagy baj. Nagyon sokan beszélnek akcentussal, senkit nem érdekel. Valóban logopédussal lehet dolgozni a dolgon, de csak azoknak éri meg, akik vagy nagyon rosszul beszélnek, vagy ez a szakmájuk.
A kérdésre válaszolva: Csórónak nem érdemes kimenni. Szerintem, ha valaki nem tud legális úton menni, szinte garantált jól fizető munkahelyre, akkor nem éri meg. Ha megoldható a legális letelepedés, munkavállalás, és van valami jó végzettség, akkor nagyon jó élete lehet. Szerintem elég nagy ostobaság leírni az USA-t. Persze vannak problémák, de az van mindenhol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!