Van itt olyan akit vonzanak az olyan helyek, mint pl.
Norilszk, Murmanszk, Novy Urengoy, Reykjavik?
Engem is vonzanak az ilyen helyek, de sajnos még nem sikerült ennyire északra eljutnom. A legközelebbi helyek Helsinki és Szent Pétervár voltak.
2013. okt. 23. 20:34
Én Helsinkiben élek jártam Izlandon is és egyszer írtam egy regényt ami Norilszkban játszodott. Tény van egy érdekes hangulata az északi városoknak, de a hideg nem kellemes. Főleg, hogy itt már esett a hó és reggel mínuszok vannak. Ilyen hidegben turistaként is kicsit macerás fújj a hideg szél és esik vagy a hó vagy az eső :(
2013. okt. 23. 20:41
Szerintem ha a valóságban is átélnéd a 24 órás sötétséget a minusz 30 C-szal, akkor gyorsan meggondolnád magad. Én Svédországban élek és nem annyira értékelem reggelente, hogy vakarni kell a jeget a kocsiról. Ja és amikor áprilisban már a tavaszt várod, de még jön egy utolsó hóesés...
2013. okt. 23. 21:09
Én imádom a hideget és a havat, kedvenc évszakom a tél. Szívesebben is ellátogatnák ezekre a tájakra, mert nem egy tömeghely, ahová mindenki menni akar. De különleges.
A télimádatomhoz hozzátartozik azért, hogy mindent összevetve azért a legtökéletesebb hely, ahol lakhatok, az Magyarország. Ha az évszakok úgy zajlanának, ahogy a nagykönyvben meg van írva, egy szavam nem lenne. Az elmúlt tél után, itt a Dunántúlon élve egy szavam sincs, az biztos, ami a havat illeti, de lehetne egy kissé kiegyensúlyozottabb. November közepétől február végéig fagyhatna rendesen, nyáron egy-két kánikulai napot leszámítva azért ne lehessen összeaszalódni, utána meg megfagyni. Szóval az átlagot nézve ez a legjobb hely. De egy alpesi tájjal és klímával is kiegyeznék. :) A sarkkör közelében pedig akármennyire csodás is egy tél, lehet engem is megviselne.
2013. okt. 23. 22:15
Azért nincs 24 órás sötétség. A nap ugyan 5-6 hétig nem kel fel, de ez időszak alatt sincs korom sötét. Ekkor délben olyan világos van, mint mondjuk ma 7 órakkor volt. Az ilyen helyen élőknek elég sok szabadságot adnak, és télen később is kell bejárni a munkahelyre. A kocsikról tényleg elég sokáig vakargatni kell a jeget, hacsak nem garázsból indul. Azért a tartós -20, -30 fokhoz elég jól alkalmazkodnak az itteniek. Az épületeket sokkal jobban megtervezték, mint itthon. Ilyen hidegben is lehet bent a lakásban akár 18-20 fok is. Az utcán nagyon keveset tartózkodnak az emberek. Nagyon rétegesen kell öltözni, főleg ha fúj a szél. -25 fokos öltözet, enyhe szélben: vastag zokni, vastag csizma, meleg harisnya (férfiaknak is!) bélelt farmernadrág, póló, 2-3 pulcsi, kabát, sapka ami a fület is védi. A nyarak kellemesek, az itteni szeptember megegyezik az ottani júliussal. Én éltem Novy Urengoyban 2 évet. Nagyon sok élménnyel lettem ott gazdagabb. Tényleg nagyon hangulatos volt, főleg a Karácsonyi időszakban. A sarki fények is gyönyörűek voltak. Viszont hideg volt. Emlékszem, hogy még néha májusban is hóviharok voltak. A hó kb. októbertől májusig nem is olvadt el. Nyár volt a legkellemesebb, a maximum hőmérséklet csak 30 fok volt. A városban most 100 ezer ember él.
2013. okt. 23. 22:30
Kedves utolsó, megkérdezhetem, hogy mit csináltál Novy Urengojban? Csak mert érdekes, hogy ott éltél két évet, nem gondoltam volna, hogy magyar(ok) is éltek/élnek arrafelé. Ha jól tudom Novy Urengoj elég nagy földgáz-kitermelő központ, de azon kívül mivel foglalkoznak még ott a helyiek? Miért költöztél oda, és később miért költöztél el?
2013. okt. 24. 11:47
Elég őszinte választ fogok adni.
Tegnap jártam arra, ki.aszott hideg volt. Szakadt a havas eső. A sarkkör fele épp -8 fok volt, esett a hó.
Én is tudnék neked fotókat mutogatni arról, hogy ez mennyire romantikus, de hidd el, nem az.
Ha jobban megnézed az embereket, szoliznak. Lámpákat tesznek az ablakaikba. Ez egy rettenetes időszak.
Az ember nem hidegre, és nem sötétre született. Ez a depresszió talaja.
Bár tudod mit? Menj el, nézd meg.
2013. okt. 24. 13:53
Szakmai gyakorlaton voltam ott 2 évig (2000-2002) Gázmérnökként kellett dolgoznom a Gazprom cégnél. Felajánlották, hogy maradhatok akár véglegesen is. A gyakolat alatt nem kaptam fizetést, de viszont adtak szállást, kaját. A városban laktam egy lakásban. Novy Urengoy egy nagy iparváros a sarkkörön túl, szubarktikus éghajlattal. Nincs sok látnivaló, csak rengeteg panelház. A város elég fejlett, nincs rossz állapotú épület. Nem maradtam, mert bár a hideget jól bírom, de ez még nekem is sok volt. Mikor visszajöttem télen szinte egyszer sem viseltem itthon kabátot, annyira hozzászoktam a hideghez, hogy nekem 0 fokban már melegem volt. Nincs teljes sötétség, csak a nap nem kel fel kb. 5 héten át. Az embereknek pedig, ahogy már mondtam sokkal több szabadság jár, mint máshol. Az ünnepi időszakban szinte kiűrült a város. Ahol én dolgoztam 2-3 hónap szabit kaptak. Az emberek nem voltak depressziósak, legalábbis én nem ezt tapasztaltam. Mindenféle munkalehetőség van ott. Recepciós, eladó, buszvezető, titkárnő... Legjobban természetesen a Gazpromnál keresnek, de a máshol dolgozók bére is magasabb az orosz átlagnál. Am az ilyen helyeken lehet legjobban kijönni a fizetésekből, mint pl. Novy Urenoy, Norilszk, Jakutszk, Krasznojarszk, vagy Murmanszk Egyébként a városnak az utóbbi éve
2013. okt. 24. 15:10
2013. okt. 24. 15:17
10/11 A kérdező kommentje:
Amúgy van itt a GYIK-en valaki, aki már volt Norilszkban, ahhoz képest Novy Urengoy sokkal szebb hely.
Norilszk:
[link]
[link]
[link]
További kérdések: