Mely európai országokban ünneplik még dec.6-án a mikulást?
Szia Kérdező!
Németországban és Ausztriában teljesen biztos vagyok saját élmények alapján, de le is ellenőrizheted:
Németország:
Ausztria:
Mondom, úgy hiszem, hogy a dec.6. nemcsak az eredeti ünnepe, de az országok többségében ekkor ünneplik. Nyilván csak keresztény (hagyományú) országokban ünneplik egyáltalán. Eddig úgy tudtam, csak Nagy-Britanniában és Amerikában jön karácsonykor, de érdeklődéssel várom a hozzászólásokat, hogy tudjam pontosítani az ismereteimet!
:)
Ja, azt nem tudom, írtam-e, hogy a Ho-ho-ho amerikai Santa-t bő gatyában, nagy hassal, feleséggel a Coca Cola találta ki a 30as években.
Ja: mivel Amerikát majmolni kell, Németországban pl. karácsonyra is ott van a boltokban a Coca Colás nagyhasú változat s riszálja magát. Neki a németek a Weihnachtsmann nevet adták.
A Szent Miklóshoz és az eredeti hagyományokhoz hű, a konzumvilágot elutasító emberek ugyanúgy szabotálják, mint pl. én itt Magyarországon a télapót...
Kedves Feliza!
Értem, szóval tegnap kicsit rosszul foglaltam össze.
Tehát, eddig úgy néz ki, hogy Macedóniában, Szlovákiában, Németországban és Ausztriában ugyanúgy jön a mikulás, mint Magyarországban. És elméletileg a legtöbb keresztény országban is, de ezekről egyelőre senkinek sem volt konkrét példája.
Amerika esetén, ott tuti, hogy karácsonykor jön a mikulás, legalábbis az összes karácsonyis és amerikai filmben így van. (pl. Télapu)
Amit meg a Coca-Colás mikulásról mondtál, azt a wikipedia cáfolja (tudom, nem a leghitelesebb forrás, de gondoltam hátha érdekel):
"Érdekes tévhit, hogy a Mikulás kövérkés, jókedvű, piros ruhás megjelenését a Coca-Cola találta volna ki 1931-ben. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást, így ez a feltevés nem állja meg a helyét"
És most nézem csak, hogy a Németországos tévhitemet is itt olvastam, azért ezt is beszúrom:
"A protestáns (evangélikus) gyerekek nem december 6.-án várják a Nikolaus-t, hanem saját "Pelzetmärtel" néven ismert ajándékozójukat Szent Márton napján, azaz november 11.-én."
Az utolsó mondatodat meg nem igazán értem, miért is szabotálod itthon a télapót?
Szia!
Azért szabotálom a télapót, mert marxista-kommunista-materialista találmány, hogy kiüssék a Mikulást. Én maradok Szent Miklósnál, aki tényleg élt, méghozzá példamutató életet... Segített mindenkin, aki bajba került, saját pénzét, lovát is beáldozta, ha valakinek segíteni kellett.
Biztos fiatalabb vagy, mint én, de én emlékszem, hogy a 80-as években egyesek a Karácsonyt FENYŐ-ÜNNEPNEK titulálták!!!! Na, ettől hasonlóan kinyílik a bicska a zsebemben. Jézus születését ünnepli a kereszténység, ha nem tetszik egy rendszernek, nem kell ünnepelni. De ne vegyék el a hívőktől azt, ami nekik fontos.
Amúgy manapság egyes buddhista stb országok is elkezdtek karácsonyt "ünnepelni", no nem Jézus miatt, hanem hogy el lehessen adni minél több CUCCot... Ugyanezért ünnepeltetik a magyarokkal is Valentint és Halloweent újabban. Nem az ünnep miatt, hanem hogy eladják a sok kínai fröccsöntött giccset...
Na, ezért szabotálok én bizonyos dolgokat...
A Pelzmärtelre rákerestem (németül, az a biztosabb), sosem hallottam róla. Íme: [link]
Eszerint Frank-földön van ez a szokás, ami Németországnak egy bizonyos régiója délen (Bajorországban és Baden-Württembergben egy sáv, ahol a frankok élnek).
A Coca-Cola mellett kitartok egyelőre... :) Nagyon sok helyen olvastam, mindenféle nyelven ugyanezt mondják.
Várom én is a többiek tapasztalatát!
Én csak a Pelzmärtel-hez akarok hozzászólni. Itt Frank területeken ismert a protestánsok körében. De NEM a Mikulás helyett, hanem a katolikus Szent Márton-ünnep helyett tartják. A Mikulás ugyanúgy jön itt is dec. 6-án.
A Télapó meg nem a MIkulás és nem a Jézuska, hanem egy harmadik - pogány eredetü - alak.
A katolikus országok,illetve a nem református hithez tartozok tartanak névnapot.Angliában azért nem tartják,mert
nem katolikus,hanem anglikán az állam vallása a XVI.század óta.Írországban megtartják a névnapokat.Az USA szintén azon
államok közé tartozik,melyet zömében nem katolikus hitű
bevándorlok hoztak létre.Latin Amerikában egészen más a helyzet.A Mikulás nem azonos a tél apóval.Az előbbi a III.
századig vezethető vissza,míg az utóbbi kb. 2 száz éves.
Arrol nem hallottam, hogy Irorszagban unnepelnenek nevnapot, bar katolikus orszag... En het eve elek itt.
Egyebkent itt Irorszagban nem tartanak Mikulast, es Santa Claus hozza az ajandekot dec. 25 reggelere. Es szornyen el van anyagiasodva ez az orszag is, nem latszik, hogy a karacsony barmi masrol szolna, mint a piros ruhasrol es a minel tobb ajandekrol...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!