Kezdőoldal » Ünnepek » Mikulás » Mely európai országokban...

Mely európai országokban ünneplik még dec.6-án a mikulást?

Figyelt kérdés
2011. dec. 17. 11:37
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
Nincs névnap?a Valentin őrület mi???
2011. dec. 17. 12:17
 12/29 bánomisén ***** válasza:
25%

12:11

Jézusom, te nem lengyel vagy, hanem magyar :-D Legalábbis ezzel az agresszióval nehezen tudom elhinni, hogy nem magyar vagy... :-D

És még mindig nem tudjuk a lengyel szokásokat, pedig neked abban nagyon otthon kellene lenni... :-)

2011. dec. 17. 12:26
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

Mint már valaki mondta, a Mikulás = Szent Miklós püspök, aki bizony a rászorulóknak betett az ablakba mondjuk egy zsák pénzt éjjel, hogy megmentse a három lányt... de nem mondom most el az életét, íme egy kisfilm róla, rajzfilm. (Ez csak az első 5 perc... nem tudom, hol a film többi része). [link] )

Az ő ünnepe dec. 6., s az ő nyomán ajándékozunk ilyenkor éjjel, s teszünk valami meglepetést az ablakba.

Ez az eredeti, keresztény ünnep. (A szenteket általában haláluk napján ünnepeljük, a „mennyei születésnapjukon”.

Tudtommal ez az elterjedtebb időpont.

Hogy Angliába, s ennek nyomán Amerikába miért érkezik karácsonykor a Mikulás, ez engem is érdekelne.

És az, hogy szegény katolikus püspököt miért házasították meg (Mrs Santa Claus Amerikában...), s miért csináltak belőle mesefigurát rénszarvasokkal, manókkal, tündérekkel... hát erre vannak tippjeim... Nem is kell messzire mennünk: egy másik ilyen metamorfózisba a marxista-leninista presszió is belekényszerítette őt, s így lett belőle nálunk Télapó... Csak semmi vallásosság, ugye. Akár marxizmus, akár kapitalizmus, materialista mind a kettő.

Na de azért a szupervallásos riogatókat sem kell félteni: miért is ne használhatnánk fel Szent Miklóst is (akárcsak a Jóistent) arra, hogy megfélemlítsük, s ezáltal kezelhetővé tegyük az embereket? Adunk mellé egy krampuszt, s kész a jutalom-büntetés rendszer. Megfelelsz az elvárásoknak, „jó” voltál? – Mikulás / Mennyország. Nem felelsz meg, „rossz” voltál? – Krampusz / Pokol... Hát nem kezelhetőbb az ember, ha fél a büntetéstől? Aki próbált már gyereket nevelni, jól tudja. De a felnőtt is így működik. Kérdés, hogy nem több-e az ember, mint irányítanivaló massza...

A nagyhasú Coca-Cola bácsiról már nem is beszélek, és arról, a konzumálásra lelkesítő gépezet hogyan él vissza Szent Miklóssal. Tudjuk: vegyük meg az erkélyről lecsüngeszthető télapót, a zenélő, magát riszáló télapót, a Rudolf-bábuk minden variációját. Hiszen attól dübörög a gazdaság... nemde?

Egyébként a kérdéshez konkrétabban: Németországban és Ausztriában is Mikulás van rendesen, december 6-án.

...

Még valami a hozzászólóknak: ne bántsátok egymást... És nem azért, mert elvisz a Krampusz...

:)

Szép Mikulást / Adventet és Születés ünnepet mindenkinek!

2011. dec. 17. 12:43
 14/29 bánomisén ***** válasza:
0%

Szia, Feliza! :-))

Father Christmas (Karácsonyapó, vagy más néven Mikulás) már több évszázados figurája az angol karácsonyoknak, az amerikaiak meg átvették az angol szokást (vagyis vitték magukkal, hiszen sokan Angliából kerültek oda annak idején, természetes, hogy a hagyományaikat is megőrizték), csak átnevezték Santa Claus-nak. Miután egyik országban sincs névnap, így Miklós nap sem (Szent Miklósról megemlékeznek, de mint szentről és nem mint Mikulásról), ezért a soknevű Mikulás Szenteste éjjelén lopózik be a kéményen át az ajándékokkal :-)

(Nem bántok senkit, de ha valaki agresszív és belém köt, nem hagyom szó nélkül. Látod, már el is tűnt a kis "lengyelünk" :-)

2011. dec. 17. 12:50
 15/29 anonim válasza:

bánomisén nincs igazad. Szerintem a kovetkezo dolgokkal nem értett egyet veled:

Magyarországon nem a Mikulás hozza a karácsonyi ajándékot, de máshol bizony igen :-) Nem Magyarországból áll a világ.

Van máshol is névnap? Hol még? Sorold, légyszíves, kedves előző :-)

Mint utóbb kiderult máshol is van névnap és máshol is ugyanugy van Mikulás, mint nálunk. Nem mi hisszuk azt hogy Magyarországbol áll a világ, hanem ezek szerint te hiszed azt, hogy USA-bol és Angliábol. Szoval a mi kis lengyelunk nyilván nem azért nem írt még ide, mert igazat adott neked.

2011. dec. 17. 12:58
 16/29 bánomisén ***** válasza:
0%

12:58

Nem, tévedsz, a világ nem Angliából és Amerikából áll, de a magyar karácsonyi szokásokat miért írjam le egy magyar oldalra, elvileg azokat mindenkinek ismernie kell.

Viszont, ha ismerek más karácsonyi szokásokat is, akkor azokat szívesen megosztom másokkal, ahogy, gondolom, te is tennéd, ha ismernéd valamelyik másik ország szokásait :-)

2011. dec. 17. 13:02
 17/29 bánomisén ***** válasza:
24%
Macedóniában meg, ahol az uralkodó vallás a görögkeleti katolikus, január 4-6.-án van karácsony, és, ha jól emlékszem, náluk is a Jézuska hozza az ajándékot. Ja, és náluk sincs névnap :-)
2011. dec. 17. 13:08
 18/29 anonim válasza:

1. Senki sem mondta hogy mindenhol van névnap. Csak az a kijelentésed lett megcáfolva hogy máshol nincs névnap.

2. Elojottél itt az USA és angol szokásokkal, jopár helyre beirogattad oket és még te oltottad az embert, hogy azt hiszi hogy csak Magyarországbol áll világ mikozben pont te irtál ugy, mintha USAbol és Angliábol állna a világ.

Ugyhogy ne beszélj mellé a macedón stb szokásokkal, hanem viseld el hogy nemvolt igazad.

2011. dec. 17. 13:20
 19/29 bánomisén ***** válasza:
0%

13:20

És mi jár annak, akinek igaza van? A szája :-)

Engem nem az érdekel, hogy kinek van igaza, kinek nincs. Javasoltam, hogy szedjük össze, melyik népnek milyenek a karácsonyi szokásaik, hiszen rengeteg országból vagyunk itt ezen az oldalon Ausztráliától Amerikáig.

Ha nem tudsz a saját témádról lekattanni, arról én nem tehetek, de ha mégis sikerül, akkor szívesen olvasnék tőled valami érdekeset egy másik ország karácsonyi szokásairól, gondolom, mások is :-)

2011. dec. 17. 13:41
 20/29 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Köszönöm szépen ezt a sok hozzászólást, nem gondoltam volna, hogy ekkora vita kerekedik ki egy ilyen kis ártatlan kérdésből!

Igazából elég megoszlóak voltak a vélemények, szóval sokkal okosabb nem lettem, de azért annyit sikerült leszűrnöm, hogy olyan sok európai ország nem ünnepli dec. 6-án a mikulást.

Kedves 2. hozzászóló. Te viszont azt írtad, hogy a legtöbb keresztény országban is ugyanúgy ünneplik a mikulást, mint Magyarországon. Tudnál példákat mondani?

Kedves Feliza! Neked külön köszönöm, hogy ennyi időt szántál erre a kérdésre :) Esetleg azt még megtudnád mondani, hogy mennyire vagy biztos benne, hogy Németországban és Ausztriában is dec 6-án van mikulás? Mert eddig úgy tudtam, hogy pl. Németországban igaz, hogy jön a mikulás, de egy teljesen másik napon (szóval sem dec. elején, sem karácsonykor).

Köszönöm szépen még egyszer mindenkinek, aki válaszolt, mégha egy kicsit el is tértetek itt-ott a témától! :)

2011. dec. 17. 23:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!